Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tv100'e konuştu! Forum Muratpaşa'da hangi konular var?

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tv100 ekranlarında Hande Aydemir’in sunduğu Haberin İçinden programına konuk oldu. Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi'nin düzenlediği "Forum Muratpaşa" nın detaylarını paylaşırken, eğitim sistemindeki dezavantajları ifade ederek, önerilerde bulundu. Uysal, bir sonraki oturumun 13 Ekim'de olacağını söyleyerek herkesi katılmaya davet etti.

Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Eğitim Çıkmazı” başlıklı Forum Muratpaşa’nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Forum Muratpaşa, eğitim, göç, gelir dağılımı adaletsizliği ve iklim krizi gibi küresel sorunlara çözümler geliştirmeyi hedefliyor. 

11 maddelik bildirgede, “Eğitimin genel bütçeden aldığı pay artırılarak öğrencilerin daha iyi eğitim almaları sağlanmalı. Okulların fiziksel olanakları geliştirilmeli. Öğrencilerin ücretsiz bir öğün yemek ve temiz içme suyuna erişimi güvence altına alınmalı. Artan bağımlılıklara karşı okullarda güvenlik önlemleri artırılmalı” ifadeleri yer aldı. 

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tv100 ekranlarında şu ifadeleri kullandı: 

"TOPLUMUN İHTİYACI OLAN HER ŞEY YEREL YÖNETİMLERİN DE ÇALIŞMA ALANINA GİRER”

"Forumların ilkini 18 Eylül’de yaptık, ikincisi 13 Ekim’de. Forum şu; ülkemizin bütün önemli konuları yeniden konuşmaya ihtiyacı var. Ekonomik konular, sosyal konular, göçmen konular, su sorunu, iklim değişikliği konusu var. Toplumun ihtiyacı olan her şey yerel yönetimlerin de çalışma alanına girer." 

Forum Muratpaşa'nın yıl boyunca devam eden bir program olduğun dile getiren Ümit Uysal Aralık ayında ise iklim krizinin konuşulacağını açıkladı. 

MURATPAŞA BELEDİYESİ YAPAY ZEKAYI KULLANIYOR MU?

Ümit Uysal, " Bizim inovasyon merkezimiz var. Mini kuluçka merkezi. 7 girişimci gruba ücretsiz ofis tahsis ettik. 7 ‘si de ihracat yapar, yazılım satar. Yapay zeka daha farklı bir şey. Biz böyle bir merkez kurduk şehrimizi değiştirmek için. Çok da faydalı oldu." dedi. 

"SIRALAMA SINAVLARININ BAŞKA BİR ŞEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ŞART”

Uysal, "Fiziki mekanları geliştirmek, bağımlılığa karşı etkin mücadele etmek, bunların hepsi daha fazla bütçe gerektiren şeyler. Bunun dışında sıralama sınavlarının başka bir şeye dönüştürülmesi şart. Sıralama sınavları, öğrencileri sınavmatik haline getiriyor." açıklamasında bulundu. 

“HİBRİT OKULLAR KURMAMIZ ŞART”

"Hibrit okullar kurmamız şart. Okullar sadece teorik değil aynı zamanda uygulama sahasında, sanayide, toplumun içinde, sivil toplumda, yaşamın olduğu her alanda eğitişim olabilmeli."

"ANTALYA HALKI FORUMU NASIL KARŞILADI?"

"Çok katılımcı oldular. Mesai saati içinde olmamıza rağmen 750 kişilik salonumuz hemen hemen doldu. Gelenlerde ciddi eğitimciler, bir kısım veliler, bir kısım öğrenciler. Harika bir forum oldu."

"BİR SONRAKİ OTURUM 13 EKİM’DE”

"13 Ekim saat 14:00’de bütün ilgilileri, Türkiye genelinde göç konusunda söz söylemek isteyen bütün insanlarımızı Türkan Şoray Kültür Merkezimize bekliyoruz."

"BÜTÜN GİRİŞİMCİLERİ TOPLUM OLARAK, KAMU OLARAK DESTEKLEMEMİZ LAZIM”

"21. Yüzyılı kucaklamak istiyorsak ve gelecek nesillerimizin dünya standardında olmak istiyorsak Türkiye’nin neresinde olursa olsun bütün girişimcileri, yeni fikri olanları çok güçlü bir şekilde toplum olarak, kamu olarak desteklememiz lazım." açıklamasında bulundu. 

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın değindiği maddelerin tamamı ise şu şekilde: 

1 - Eğitim Yasaları Yeniden Düzenlenmeli

Değerlere saygılı, laik ve bilimsel temellere dayalı, özgür bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi kurulmalı.

2 - Eğitim Politikaları Ekonomik Kalkınma Vizyonuyla Oluşturulmalı

Eğitim politikaları, doğru, güvenilir ve şeffaf verilere dayandırılarak oluşturulmalı. Dünya ile rekabetçi ama aynı zamanda dünyaya akredite, ekonomik kalkınmayla birlikte nüfusun ihtiyaçlarına uygun bir projeksiyonla politikalar oluşturulmalı.

3 - Eğitime Daha Fazla Bütçe Ayrılmalı

Eğitimin genel bütçeden aldığı pay artırılarak öğrencilerin daha iyi eğitim almaları sağlanmalı. Okulların fiziksel olanakları geliştirilmeli. Öğrencilerin ücretsiz bir öğün yemek ve temiz içme suyuna erişimi güvence altına alınmalı. Artan bağımlılıklara karşı okullarda güvenlik önlemleri artırılmalı.

 4 - Sıralama Sınavları Kaldırılmalı

Mevcut sıralama sınavları kaldırılmalı; öğrencilerin yetkinliklerini dijital içeriklerle yoğun şekilde destekleyen ve geliştiren yeni bir sistem oluşturulmalı.

5 - Yapay Zeka Eğitime Entegre Edilmeli

Yapay zeka eğitim sistemine dahil edilmeli böylece öğrenme süreci daha verimli hale getirilirken öğrencilerin yazılım, otomasyon sistemleri, vb. geliştirebileceği bir eğitim zemini yaratılmalı.

6 - Yetkinlik Temelli Eğitim Başlatılmalı

Eleştirel düşünme, problem çözme ve girişimcilik gibi beceriler öğrencilere kazandırılmalı. Bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik (STEM/STEAM) gibi alanlar bir arada ele alınarak öğrencilerin farklı disiplinleri bir araya getirerek problem çözmeleri teşvik edilmeli.

7 - Hibrit Okullar Kurulmalı

Gerçek hayatla iç içe, çevrimiçi ve girişimciliği teşvik eden hibrit okullar açılmalı. Öğrencilerin duygusal zeka, sosyal beceriler ve empati gibi özelliklerinin gelişimini teşvik edici ortam sağlanmalı. 

8 - Okullar Girişimciliği Teşvik Eden Yapılara Dönüştürülmeli

Okullar sadece ders yapılan yerler değil, kültürel etkinlikler ve sosyalleşme merkezleri olmalı. Sürdürülebilir kalkınma ve inovasyon odaklı bir gelecek inşası için okullar bir kuluçka merkezi haline getirilmeli, yenilikçi fikirlere destek sağlayan, onları doğru kaynaklarla buluşturan yapılar olmalı.

9 - Milli Melek Yatırımcı Portföyü Oluşturulmalı

Milli Melek Yatırımcı Portföyü devlet politikası olarak geliştirilmeli. İyi fikirler, etkin, yeterli ve milli girişim sermayesiyle desteklenmeli.

10 - Öğretmen Eğitimi Yeniden Yapılandırılmalı

Öğretmen eğitimi, öğretmenlerin müfredat odaklı bilgi aktarıcılar olmalarının ötesinde rehber ve rol model olmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmalı. Teknoloji Okuryazarlığı, Yapay Zeka Eğitimi ve Yabancı Dil Yeterliliği becerileri kazandırılmalı.

11 - Hayat Boyu Öğrenme

Eğitimde sürekli sınıfa kapanma sistemine son verilmeli. İnsanların yaşam alanları her an bir eğitim merkezi olarak düşünülmeli ve tasarlanmalı.