Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'dan tv100'de önemli açıklamalar: "Sözlerim eleştiri değil bir gelecek tasavvuruydu"

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal sosyal medyadaki açıklamalarla fitili ateşlenen ve sonrasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Antalya ziyaretinde gündem olan sözlerine ilişkin tv100 ekranlarında önemli değerlendirmelerde bulundu. Uysal bir eleştiri olarak algılanan paylaşımına ilişkin, "Bir eleştiri yapmadım, bir gelecek tasavvuru ortaya koydum" diyerek "Kişilere, birimlere yetki noktalarına dönük eleştiriler ise Kurultay aşamasında iç kurullarda yapılacak olanlardır." dedi.

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada yaptığı ve gelecek seçimler için CHP’de adaylığını üstü kapalı bir şekilde açıkladığının iddia edildiği açıklaması ve sonrasında ise Özgür Özel’in Antalya ziyaretinde gelen bir soru üzerine “31 Mart seçimleri öncesinde Uysal’ın bana ifade ettiği söylemler, yönetim tarzımızla ilgili ifadeler, bu kadar güzel şeyleri annem söyler herhalde bana. Kulağımda hep o güzel ifadeleri var. Bundan sonra da onlar kalacak.” sözlerinin yankıları sürüyor.

Ümit Uysal gündemdeki bu sıcak başlıklar ve diğer önemli konuları değerlendirdiği tv100 yayınında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Uysal eleştirel algılanan açıklamalarıyla ilgili, “Bir eleştiri yapmadım, bir gelecek tasavvuru ortaya koydum. Şunu söyledim: 100 yıl önce bütün toplum olarak çok ağır sorunlardan CHP çatısı altında hep beraber mücadele ederek sıyrılmıştık, bugün de bunu yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

“GÖÇ KONUSU SİYASET ÜSTÜ ELE ALINMALI”

Ümit Uysal’ın açıklamaları şu şekilde:

Belediyemiz tarafından düzenlenen ‘göç’ başlıklı Forum Muratpaşa’da 11 maddelik bildirge yayınlandı ve araştırma sonucunu ortaya koyduk. Göç konusunu tüm Türkiye özelinde değerlendirmek lazımdır.

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden Almanya bile 1 defaya mahsus Merkel döneminde 1 milyona yakın misafir kabul etmişti. Bunlar bayram, seyranda 60 bin kişi ülkelerine döndüğünde tekrar Almanya’ya kabul edilmedi. Bizim tartıştığımız can güvenliği olmadığını söyleyerek sığınan ve gelişmiş ülkelerden kabul alamayan göçmen konusu.

Türkiye 1951 Cenevre Sözleşmesine göre Avrupa dışından gelen ülkelerde siyasi sığınma kabul etmek zorunda değiliz ama kabul ediyoruz. Güvenli bir şekilde de iade hakkımız var.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre 3 vatandaştan 2’si gıda alırken zorlandığını söylüyor. Bu durumda hükümetimizden bizim yasal haklarımızı kullanmamızı istememiz en doğal hakkımız. Hukuken misafir etmeme hakkımız olan insanları da misafir etmeme hakkımız var. Türkiye Afganistan’dan da misafir kabul ediyor. Uluslararası hukuka göre İran güvenli ülke ama İran’ı da geçerek ülkemize geliyorlar. Bunu da kabul etmememiz lazım. Bundan da önemlisi iklim göçü var tüm dünyada son yıllarda hızla yükselen. İklim göçünün 2050’ye kadar 200 milyon kişiyi bulması bekleniyor. Türkiye’mizin de derhal bu konular üzerine kafa yorması ve siyaset üstü bir konu olarak konuya yaklaşması, yasal haklarımızı Türkiye’nin kullanması lazım.

SOSYAL MEDYADAN YAPTIĞI ÇOK KONUŞULAN AÇIKLAMALARI

Bir eleştiri yapmadım, bir gelecek tasavvuru ortaya koydum. Şunu söyledim: 100 yıl önce bütün toplum olarak çok ağır sorunlardan CHP çatısı altında hep beraber mücadele ederek sıyrılmıştık, bugün de bunu yapabiliriz. Bugünkü sorunlarımız askeri işgal altında olmamamıza rağmen belirli durumlarda o günden çok daha hafif değil. Türkiye’mizde ağır ekonomik sorunlar var. Yüzde 75’i halkın yargıya güvenmediğini söylüyor. Gençlerimizin önemli bir kısmı yurt dışına gitmek istiyor. Tasada ve kıvançta büyük bir moralsizlik var. Kadınlarımıza büyük şiddet olayları var. Dış politikada ciddi sorunlarımız var. Her alanda toplumumuz yeniden bir hedef belirleme, umutlanma, yeniden ülkemizin geleceği için beraber çalışmaya ihtiyacımız var. Kendimizi yeniden umutlu kılmaya ihtiyacımız var. Bunun için de en uygun çatı 100 yıl önceki genetiği hafızasıyla bütün siyasi akımları bünyesinde barındırabilecek bir geçiş süreciyle bu sorunlardan ülkemizi kurtarana dek CHP’nin en uygun durumda olduğunu ifade ettim. Kişilere, birimlere yetki noktalarına dönük eleştiriler ise Kurultay aşamasında iç kurullarda yapılacak olanlardır. Sonraki diyalogda da Genel Başkanımızın bir beyanına yanıt vermek durumunda kaldım. Ancak şu anda Türkiye’mizin geleceği için tüm vatandaşlarımız yeniden kenetlenmeli ve geleceğimizi beraber tanzim etme çabamızdır.

CHP OLASI BİR ERKEN SEÇİME HAZIR MI?

CHP 105 yıllık bir siyasi partidir. Bütün dünyanın en şaşırtıcı siyasi hareketlerinden biri bir marka olarak her zaman seçime hazırdır. Yöneticilerin, yönetenlerin seçime hazır olma konusu ayrı bir konudur tabii. Bugünkü sistemde iktidar olmak için yüzde 50 artı 1 oya ihtiyacınız var. Meclis çoğunluğu için ise yüzde 46-47 oranına ulaşmak gerekiyor. Bunun için tüm yetkili kurullarımız, üyelerimiz ve halkımızla beraber çok çalışmalıyız. Umuyorum ve inanıyorum ki tarihteki tüm sorunları hep beraber aştığımız gibi bu sorunu da hep beraber aşacağız.

“KADINA VE ÇOCUĞA ŞİDDETTE DEV BİR SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

CHP her zaman çözüm üreten bir konumdadır. Bugün özellikle çocuklara ve kadınlara yönelik şiddet konusunda bir sistem değişikliğine ihtiyaç var o da şudur: Ceza hukuku sistemleri tüm dünyada olay olduktan sonra şikayet esasına dayanır. Bizde bana göre sosyal açıdan yetersiz kalan ailenin korunması hükümleri var. Bir hukukçu olarak şunu söyleyebilirim ki bütün kadın ve çocukların mağdur olan herkesin tehdit edildiği aşamada korunması noktasına evriltilemezse biz her gün bu sıkıntıları bu sosyolojide Türkiye’mizin çeyrek asırdır yaşadığı büyük değerler depreminde daha da çok acı çekeriz. Yani ülkemizin daha olaylar gerçekleşmeden tedbir alıyor olması lazım. Bir dev adım ve sistem değişikliği gerekiyor.