Antalya'da heyecanlandıran keşif! Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma

Antalya’da, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma, 2 kilometre uzunluğunda savaş mevzileri ve komuta kontrol merkezi keşfedildi. ilk savaş mevzilerinin kalıntıları, 2020 yılında Antalya Hayvanat Bahçesi'nde çalışan bir görevli tarafından fark edildi.

Antalya'da heyecanlandıran keşif! Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma

Antalya'nın karadan ve denizden işgalini önlemeye yönelik yapılan mevziler, tesadüf eseri bulundu.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma ilk savaş mevzileri kalıntıları 2020 yılında Antalya Hayvanat Bahçesi'nde çalışan bir görevli tarafından fark edildi.

Görevlinin durumu tanıdığı bir emekli albaya iletmesi üzerine Antalya'da yaşayan emekli öğretmen albay Dr. Albay Suat Akgül ile iletişime geçildi.

“1917 YILINDA ENVER PAŞA'NIN EMRİYLE OLUŞTURULDU”

Mevzilerin yapım aşamasını anlatan Akgül, "1916 yılının başında Çanakkale Cephesi kapandığında gerek düşman kuvvetleri gerek bizim birliklerimiz Çanakkale cephesinden başka yerlere doğru ayrılıyor. Bizim birliklerimiz genellikle Aydın cephesine gidiyor. Düşman birlikleri, özellikle İngiliz birlikleri Akdeniz kıyısındaki çeşitli adalarda, Mısır İskenderiye bölgelerinde askeri birliklerini konuşlandırıyor. Bu noktada Akdeniz Bölgesi'ni sürekli gemileriyle taciz ediyor ve abluka altına alıyorlar. Özellikle Antalya bölgesini ablukaya almayı ve bir kara harekatıyla girileceğini değerlendiriyorlar. Bu noktada bu tehdidi değerlendiren genelkurmayımız, o zamanki Erkan-ı Harbiye askeri bir tedbir almak gerektiğini emir haline getiriyor. O dönemdeki siperlerin yapılmasıyla ilgili Enver Paşa'nın emriyle 1917 yılının sonlarında Antalya'ya ve kıyı bölgelerine emirler gönderiliyor. Bu bölgede savunma mevzilerinin yapılması ve düşmana karşı direnç noktalarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. İşte bu hayvanat bahçesinin içerisindeki siperler, 1917 yılının sonlarından itibaren oluşturulan siperlerdir" diye konuştu.

Antalya'da heyecanlandıran keşif! Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma - Resim : 1

“CANLI BİR ŞEKİLDE BOZULMADAN MUHAFAZA EDİLMİŞ”

Suat Akgül, açıklamasında, "Mevzilerin 2 kilometre civarında genişliği olduğunu düşünüyoruz. Ancak şu an inceleme yapabildiğimiz alan 250 metre civarında. Buranın doğal yapısı biraz taşlık kayalık olduğu için daha zor yapılmıştır. Onun avantajını bugün görebiliyoruz. Bugüne kadar canlı bir şekilde bozulmadan muhafaza edilmiştir" dedi.

ANTALYA KIYILARI RAHATLIKLA GÖRÜLÜYOR

Burdur-Antalya yolu Kepezüstü'ne konuşlandırılan Kontrol Komuta Gözlem Merkezi'nin Antalya'nın her yerini görebilecek bir noktaya yapıldığına dikkati çeken Akgül, "Herhangi bir gemi Antalya kıyılarına geldiğinde dürbünle rahatlıkla görülebilecek bir mevkide. Burdur-Antalya yolu karşısında da siperler olduğunu biliyoruz. Buradaki siperlerin ve askeri yapılanmanın birinci amacı kıyı güvenliğini, ikinci amacı ise yol güvenliğini sağlamaktır" dedi.

Antalya'da heyecanlandıran keşif! Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma - Resim : 2