Antalyalı dalgıçların hayalet ağlarla mücadelesi başladı... Akdeniz fokları ve diğer deniz canlıları için suya daldılar
Dalgıç ekibi su altı eğitimlerini tamamladıktan hemen sonra göreve başladı. Akdeniz foklarının yaşam alanı olan Antalya Körfezi'nin falezlerinde hayalet ağlarla ve deniz kirliliğiyle mücadeleye başladılar. Canlıların yaşamlarını tehdit eden plastik atıkları toplayarak bölgeyi canlılar için daha yaşanılabilir hale getirmek için çabalıyorlar.
Antalya’nın dünyaca ünlü falez bandında, amatör balıkçıların kayalara takılarak kopan misinaları, kurşunları, pek çok plastik atıkla birlikte deniz dibinde canlı yaşamını tehdit ediyor. Kurşun, deniz suyunu zehirlerken misinalar da deniz dibinde plastik tabakası oluşturuyor. Muratpaşa Belediyesi de hem Antalya Körfezinde bioçeşitliliği korumak hem Akdeniz foklarının yaşam alanı falezlerde sualtı kirliliğinin önüne geçmek hem de hayalet ağlarla mücadele için Antalya Sualtı Derneği’yle (ANTSAD) ‘Falezler bizim evimiz’ projesi hazırladı.
DENİZ ÇÖPLERİNİ TEMİZLEYECEKLER
Sivil Toplum İçin Destek Vakfı ve Turquoise Coast Environment Fund (TCEF) tarafından 157 bin liralık hibe desteği alan projeyle 10 kişilik gönüllü dalgıç ekibi hayalet ağları ve sualtı kirliliğine sebep olan deniz çöplerini temizleyecek. Proje çerçevesinde teorik eğitimlerin ardından dalış eğitimleri de başladı. Kaleiçi Yat Limanı’nda gerçekleşen eğitimler ANTSAD tarafından verildi.
PERİYODİK OLARAK YAPILACAK
ANTSAD Başkanı Semih Başaran, projenin nesli tükenmekte olan canlıların yaşam alanlarını geliştirilmesini hedeflediğini söyledi. Deniz çöplerinin önemli bir sorun olduğunu belirten Başaran, “Muratpaşa Belediyesi bünyesinde su altı temizlik ekibi kuruyoruz. Bu ekip periyodik olarak deniz dibinde temizlik yapılacak” dedi.