Son aylarda bana en çok sorulan sorulardan birini bugün sizin için yazmak istedim. Öncelikle her antidepresanın etken maddesi aynı olmadığı için, vücuttaki yan etkileri de aynı değil. Bu sebeple kilonuza ne gibi etkisi olur diye bakmamız için etken maddesini bilmemiz gerekiyor. Bunu öğrenmek için doktorunuza sorabilir veya ilacın içeriğini okuyabilirsiniz.
İŞTAH ARTTIRICI, KİLO ALDIRABİLECEK ANTİDEPRESANLAR TİPLERİ:
Trisiklik Antidepresanlar (TSA)
Etken maddeler: Amitriptilin, İmipramin, Desipramin, Doksepin, Klomipramin vb.
Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOI)
Etken maddeler: Fenelzin, Tranilspramin, Selejin, Moklomebid, İsokarboksazid
Eğer yukardaki etken maddelere sahip antidepresanlardan birini kullanıyorsanız iştah problemleri ve kilo artışı yaşayabilirsiniz. Fakat, kullanmanız gerekiyorsa bu sebeplerden ötürü ilacı bırakmamalısınız. Çünkü diyetisyen-psikolog-psikiyatrist kontrolünde bu yan etkileri minimuma indirmeniz mümkün.
Majör depresyon sürecinde kullanılan antidepresanlar ve tedavi sürecinde kişilerde aşırı besin isteği, kabızlık, vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebilir. Beslenme tedavisi bunları düşünerek planlanmalıdır. Kullanılan ilaç, yaşanılan psikolojik sürecin beslenmeye etkisi, bağırsak düzeni ve kan tahlili sonuçlarına göre ilerlemek antidepresan kullanan kişilerde en doğru ilerleme şekildir.
Açlığınızın ve tokluğunuzun farkına varmak, psikolojik ve fizyolojik açlıklarınızı ayırt etmek, yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturmak (kısıtlamasız diyetler yapmak) en önemli noktalar. Bu durumlarda çok düşük kalorili zor diyetler önerilmez.
Son olarak; antidepresanlar bilinçsizce, doktor önerisi olmadan kullanılmamalı. Ve kilo alma kaygısından dolayı “gerçekten kullanmanız gereken” antidepresanı kilo aldırdı veya iştahınızı açtığı için bırakmamalısınız.