iPhone 15 yaşında, işte teknolojik gelişimin getirdiği değişim
2007'den beri çıkan her modelinde tartışmalar yaratan ve Steve Jobs'un imzasını taşıyan Apple iPhone 15 senelik piyasa ömründe bir çok yeniliğe imza attı. İşte iPhone'un 15 senede geçirdiği değişim.
On beş yıl önce Steve Jobs Apple'daki ilk döneminde ilk iPhone'u tanıttı. Onu bir arada üç cihaz olarak tanımlamııştı;
- dokunmatik kontrollere sahip geniş ekran iPod,
- devrim niteliğinde bir cep telefonu
- çığır açan bir internet iletişim cihazı
İlk lansmanından bu yana iPhone bunlardan çok daha fazlası oldu. Apple iPhone bir bütün olarak modern çağın teknoloji endüstrisinin bir sembolü haline geldi ve Apple'ı piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi yapmış oldu. 2015 yılında, şimdiye kadarki en kârlı ürün olduğu tahmin edildi ve Apple'ın piyasa değerinin 3 trilyon dolara kadar büyümesine yardımcı oldu.
Bunun bir nedeni, Apple'ın iPhone'u mücadelenin en üstünde tutmak için kaydettiği istikrarlı ilerleme hızıdır. Kullanıcı arayüzüne ve yazılıma odaklanan kompakt bir cihazla başladı, ardından ağ hızlarını ve işlemci özelliklerini yükseltti. Daha sonra, giderek daha iyi kameralar ekledi, daha büyük ekranlar eklemek için pazarı takip etti ve yeni yazılım ve güvenlik özellikleri sunmaya devam etti.
Aradan bir buçuk yıl geçmesine rağmen iPhone hala manşetlerde. iPhone'un yıllar içinde nasıl değiştiğine bir göz atalım:
iPhone 3G (2007)
İlk iPhone ünvanı taşıyan iPhone 3G, 2007'de ilk kez ortaya çıkan ve modern akıllı telefonun temelini atan iPhone'dur. Klasik simgeler ızgarasını, tek ana düğmeyi tanıttı ve o zamanlar akıllı telefonlar için bir standart olan fiziksel bir klavyeyi çoklu dokunmatik ekran haline getirdi. İnterneti ve medyayı tüketmeye hazırdı, ancak yine de 3G bağlantısı ve App Store da dahil olmak üzere bir dizi temel özellikten yoksundu.
iPhone 3G (2008)
Bir sonraki iPhone, bulmacanın o eksik parçasıyla 2008'de piyasaya sürüldü: App Store. Bu, geliştiricilere kendi uygulamalarını oluşturma şansı verdi ve kullanışlı uygulamalar ve oyunlar dijital mağazasını doldururken iPhone'un değerini artırdı. iPhone 3G'de ayrıca 3G verilerinin yanı sıra push e-posta ve GPS navigasyonu vardı.
iPhone 3G-S (2009)
İlk “S” modeli iPhone, büyük yeni özelliklerden ziyade yinelenen iyileştirmeler sunuyordu. Apple, “S” hızının, öncekinden iki kat daha hızlı olduğunu söyledi. 3.5 inç, 480 x 320 ekran dahil olmak üzere önceki modellerle aynı temel şekli korudu. Kullanıcılar sonunda metni kopyalayıp yapıştırma seçeneğine sahip oldular.
iPhone 4 (2010)
iPhone'un ilk büyük yeniden tasarımı ile paslanmaz çelik çerçeve ve yeni camın yanı sıra yuvarlatılmış köşelere sahip kare bir görünüm kazandırdı. Dünyanın en ince akıllı telefonu olarak tanıtıldı ve "Retina ekran" kullanan ilk Apple cihazıydı. Aynı zamanda FaceTime görüntülü aramalar yapmak için ön kameraya sahip ilk iPhone'du ve çoklu görev uygulamaları yapabilen iOS 4 ile birlikte geldi.
iPhone 4-S (2011)
Beşinci nesil iPhone, selefiyle aynı görünüyordu, ancak zamanının ötesinde ve fazla iddialı olan Apple'ın sesli asistanı Siri ile birlikte sunuldu. Telefon ayrıca yeni, 8 megapiksel arka kamera ve iPhone 4'ün başına bela olan bağlantı sorunlarını çözmek için yeniden tasarlanmış anten eklendi. 4 Ekim'de tanıtıldı; Apple kurucusu Steve Jobs ertesi gün hayatını kaybetti.
iPhone 5 (2012)
iPhone'un ikinci büyük yeniden tasarımı, daha büyük cihazlara yönelen akıllı telefon pazarının ardından ekranını 4 inç'e çıkardı. Yine de kompakt ve tek elle kullanımı kolaydı ve cihazı hafifleten ancak dayanıklı kılan alüminyum bir şasi ile üretildi. iPhone 5, eski 30 pinli bağlantı noktasının yerini alan ters çevrilebilir Lightning konektörünü de tanıttı.
iPhone 5-S (2013)
iPhone 5S, 5'in tasarımını korudu ancak ana sayfa düğmesini Apple'ın parmak izi tarayıcısını akıllı telefon endüstrisinde standart bir özellik haline getirecek kadar etkili olan Touch ID ile değiştirdi. Cihaz, A7 çipli bir akıllı telefondaki ilk 64 bit işlemciye sahipti. Ayrıca, daha düz ve daha temiz bir görünüm için çeşitli skeuomorfik tasarım dokunuşlarını (uygulamalardaki sahte dokular gibi) bırakan Apple'ın mobil işletim sisteminin büyük bir revizyonu olan iOS 7 ile birlikte gönderilir.
iPhone 5-C (2013)
2013, Apple'ın bir günde iki iPhone'u ilk kez duyurduğu yıl oldu. Birinin daha ucuzu, önceki yılın iPhone 5'iyle benzer özelliklere sahip ancak tasarımcı Jony Ive tarafından ünlü bir şekilde "özür dilemeyen plastik" olarak tanımlanan bir polikarbonat kabuğa sahip olan renkli iPhone 5C idi. iPhone 5S ile karşılaştırıldığında göreceli olarak başarısız olarak görüldü.
iPhone 6 ve 6+ (2014)
2014 yılında Apple, iPhone ile büyük bir başarı elde etti ve 4.7 inç iPhone 6 ve 5.5 inç iPhone 6 Plus'ı tanıttı. Her iki telefon da kavisli kenarlara sahip yeni bir tasarıma sahipti, mobil ödemeler için NFC desteği sundu ve iPhone'un öne çıkan özelliği haline gelen gelişmiş kameralar içeriyordu. Yine de daha büyük, daha hafif telefonlar önceki modeller kadar sağlam değildi.
iPhone 6-S ve 6-S+ (2014)
Başka bir S yılı, benzer görünümlü başka bir iPhone anlamına geliyordu. Cam daha sertti ve alüminyum kasa iPhone 6S ve 6S Plus'ta bükülmeye daha az eğilimliydi, ancak başka pek bir şey değişmemişti. Sadece 6S telefonlarda, dokunsal geri bildirimle "açılana" kadar ekrana basarak menülere ve önizlemelere hızlı bir şekilde erişmenizi sağlayan 3D Touch adlı basınca duyarlı bir ekran ekledi. Akıllıca bir özellikti, ancak biraz öğrenme karmaşıklığı vardı ve Apple, dört yıl sonra diğer iPhone'lardan bu özelliği kaldıracaktı.
iPhone SE (2016)
2016'nın başlangıcı bir sürpriz getirdi: orta devir iPhone SE - tam olarak iki buçuk yaşındaki iPhone 5S'ye benzeyen ancak içinde hızlı yeni donanım bulunan daha ucuz bir cihaz. Bu, çok ucuz olmayan iPhone 5C'den sonra uygun fiyatlı bir iPhone seçeneği eklemek için şirketin ilk gerçek girişimiydi. Dört inçlik ekran, kendisini daha büyük bir cihaza geçmeye hazır hissetmeyenler için mükemmeldi, ancak Apple'ın büyük iPhone'ların geleceği düşündüğü açıktı.
iPhone 7 ve 7+ (2016)
iPhone 7 ve 7 Plus, daha iyi kameralar ve su geçirmezlik ekleyerek iPhone 6S'nin sunduğu özellikleri geliştirdi, ancak tamamen yeniden tasarımdan kaçındı. Plus model, 2x yakınlaştırma ekleyen yeni bir çift kamera sistemi ve nesneler üzerinde sanal sığ alan derinliği sağlayan bir Portre Modu içeriyordu. Her iki model de mekanik ana düğmeyi tamamen dijital bir görünüm lehine düşürdü ve kulaklık jakı çıkarıldı. Apple buna “cesaret”, derkeni teknoloji eleştirmenlerinden ise "kibir" adını aldı.
iPhone 8 ve 8+ (2017)
iPhone 8 ve 8 Plus, Apple'ın iPhone'un 10. yılına damgasını vuran devrim niteliğindeki yeni yaklaşımları değildi. Bunun yerine, şirketin iPhone 6 ile başlayan son derece başarılı 4,7 inç ve 5,5 inç form faktörlerinin yenilenmesiydi. Hem iPhone 8 hem de 8 Plus, yalnızca geliştirilmiş kameralarla iPhone 7 modellerinin bir S güncellemesi olabilirdi. ve işlemciler ve yeni kablosuz şarj bobinlerini barındırmak için tamamen cam bir arka kısım.
iPhone X (2017)
iPhone X (yani 10, millet), fiziksel ana düğmeyi atarak ve tamamen yeni bir paslanmaz çelik kasaya uçtan uca bir OLED ekran ekleyerek her iPhone'un görsel kalıbını kırdı. Parmak izi okuyucu yerine Face ID biyometrisini dahil eden ilk kişiydi ve iMessage için yüz ifadelerinizi yansıtabilen aptal Animoji karakterlerini tanıttı. Ucuza gelmedi. Başarılı bir pazar testi olan bu cihaz premium akıllı telefon fiyatlarını günümüze kadar kadar şişirdi.
iPhone X-S & X-S Max (2018)
iPhone XS, küçük iyileştirmelerle geçen yılki iPhone X'e benziyordu, ancak bu sefer Apple, 6,5 inçlik devasa bir ekrana sahip artı boyutlu bir “Max” versiyonunu yaptı. Apple bir zamanlar daha büyük iPhone'lar yapmakta yavaştı, ancak iPhone XS Max ile onları hevesle kucakladı. Bu, Apple'ın daha büyük ekranları birinci sınıf özelliklerle ilişkilendirdiği çağ oldu.
iPhone X-R (2018)
iPhone X, eski tarz iPhone 8 ile birlikte piyasaya sürülürken, iPhone 9 tanıtılmadı. Bunun yerine Apple, iPhone XR'yi tanıttı. Bu alt sınıf model, renkli alüminyum için XS'nin birinci sınıf paslanmaz çelik kasasını takas etti, telefoto kamerayı ve 3D Touch'ı düşürdü ve ekranı OLED yerine LCD'ye indirdi. Ancak iPhone XR yine de kullanıcılara büyük bir ekran, Face ID, en yeni işlemci ve mükemmel pil ömrü sunuyordu.
iPhone 11 (2019)
iPhone 11, iPhone XR'nin form faktörünü ödünç aldı, ancak bu sefer Apple onu yılın ana cihazı yaptı. Apple, bir fotoğraf karesine daha fazlasını sığdırmanıza izin veren yeni bir ultra geniş kamera ekledi ve XR'deki gibi birden çok renk sundu. Ve 64 GB'lık küçük bir depolama alanıyla piyasaya sürüldü.
iPhone 11 Pro & Pro Max (2019)
iPhone , 2019'da iPhone 11 Pro ve Pro Max ile ilk kez Pro cihaz piyasaya sürdü. Bu iPhone'lar, iPhone XS ve XS Max'in manevi halefleriydi, ancak yalnızca iki kamera yerine ultra geniş çekimler için üçüncü bir kamera eklediler. 11 Pro, 18W hızlı şarj cihazı ve kutudan çıkan bir USB-C - Lightning kablosuyla geldi. iPhone 11 Pro modelinin arkası cam, ancak parlak bir yüzey yerine mattı ve çarpıcı bir gece yarısı yeşili renginde geldi.
iPhone S-E (2020)
Bu ikinci nesil iPhone SE'yi bir iPhone 8 ile karıştırılabilir. Temelde aynı boyut ve şekildedirler, ancak güncellenen iPhone SE daha iyi performanstan ve portre modunu içeren biraz daha iyi bir kameradan yararlandı. 2016'daki ilk iPhone SE, küçük boyutu nedeniyle bir kültü takip etti, ancak ikinci nesil SE, bunun yerine daha yeni iPhone'ların daha büyük 4.7 inç boyutuna geçti.
iPhone 12 & 12 Mini (2020)
iPhone 12, Apple'ın 2010 yılında iPhone 4'te ilk kez kullandığı düz kenarlı tasarımını geri getirdi. 12'nin iPhone 11 gibi geniş ve ultra geniş bir kamerası vardı, ancak LCD'de OLED ekranla değiştirildi. Ve küçük telefon meraklıları için Apple'ın küçültülmüş bir versiyonunu ortaya çıkarıldı: iPhone 12 mini. iPhone 12, 5G hücresel radyoları ve telefonunuzu monte etmenize ve standart kablosuz şarj cihazlarından daha hızlı potansiyel olarak daha hızlı kablosuz olarak şarj etmenize olanak tanıyan Apple'ın MagSafe şarjını tanıttı.
iPhone 12 Pro & 12 Pro Max (2020)
iPhone 12 Pro, benzer şekilde tasarlanmış iPhone 12'ye kıyasla daha şık süslemelerle bazı ekstra özellikler sundu. 5G'ye yükseltmenin yanı sıra paslanmaz çelik bir çerçeve, arkada mat bir cam kaplama ve bir telefoto kamera eklendi. Profesyoneller için gerçek bir moda olan iPhone 12 Pro, 3D haritalama uygulamaları ve portre moduna yardımcı olmak için bir lidar tarayıcıya sahiptir. Telefon ayrıca ProRes RAW formatında fotoğraf çekebilir. Ve Apple, iPhone 12 Pro Max'in 6,7 inçlik devasa ekranıyla şimdiye kadarki en büyük ekranlı iPhone'unu yapmış oldu.
iPhone 13 & 13 Mini (2021)
iPhone 13, birçok yönden 12'ye benzeyen bir "S" yılı telefonu olabilirdi. Kameralar, önceki yılki iPhone 12 Pro'dakilere benzer sensörlerle yükseltildi (ancak yine de yalnızca iki kamerası vardı) ve lensler dikey yerine çapraz hizada yeniden düzenlendi. Apple, her iki 13 modele de pil ömründe 12'ye kıyasla gözle görülür bir artış sağladı ve Apple sonunda 128 GB'ı yeni giriş boyutu yaparak 64 GB depolama alanına sahip amiral gemilerini göndermeyi durdurdu.
iPhone 13 Pro & 13 Pro Max (2021)
İlk bakışta iPhone 13 Pro, tıpkı 12 Pro'ya benziyor, ancak yan yana, kamera lenslerinin büyüdüğünü görebilirsiniz - bu modellerdeki kamera güncellemeleri dizisine işaret ediyor. 13 Pro, 3x optik zoom, makro fotoğrafçılık desteği ve geniş ve ultra geniş kameralarda daha iyi düşük ışık performansı ile geldi. ProRes çekim yapma seçeneğiyle video her zamankinden daha iyiydi ve yeni Sinema Modu, çekim sırasında nesneler arasında alan derinliği izlenimi yarattı. Apple, iPhone 13 Pro serisi ile nihayet, çoğu amiral gemisi Android cihazında standart haline gelen ProMotion yüksek yenileme hızı ekranlarını ekledi.
iPhone S-E (2022)
Üçüncü nesil iPhone SE, 2020 modelinin neredeyse bir karbon kopyası, ancak en son işlemciyi aldı ve yeni bir 5G hücresel radyo aldı. Bu yükseltmeler, orijinal fiyatı koruyamadı, ancak telefonun giriş maliyeti 429 dolara yükseldi - yine de sadece 64 GB depolama için.
SIRADAKİ: iPhone 14 (2023)
Yeni iPhone'un özellikleri sızmış olsa da hala bazı noktalar merak konusu...