Araç almak isteyenler dikkat! İkinci el piyasasında hareketli günler yaşanıyor: Yılın en düşük seviyesini gördü

Haziran ayında ikinci el araç fiyatları enflasyondan arındırılmış reel bazda yılın en düşük seviyesine inmesiyler birlikte oto piyasasında hareketli günler yaşanmaya devam ediyor. Fakat araç almak isteyenler piyasayı etkileyen bu 3 faktöre dikkat, aksi taktirde üzülebilirsiniz...

Araç almak isteyenler dikkat! İkinci el piyasasında hareketli günler yaşanıyor: Yılın en düşük seviyesini gördü

İkinci el oto piyasasında hareketli günler yaşanmaya devam ediyor. Araç almak isteyen vatandaşın da aracı satan galericinin de kafası karışık... Son yaşanan gelişmelerin ardından ikinci el piyasası yılın en düşük seviyesini gördü. Araç almak isteyenler piyasayı etkileyen bu 3 faktöre dikkat aksi halde üzülebilirsiniz.

Cnn Türk'ün haberine göre, Haziran ayında ikinci el araç fiyatları enflasyondan arındırılmış reel bazda yılın en düşük seviyesine indi.

Aylık bazda düşüş %1,8 olarak kaydedildi ve Ocak-Haziran döneminde reel fiyatlarda %13,4’lük bir gerileme yaşandı.

Araç almak isteyenler dikkat! İkinci el piyasasında hareketli günler yaşanıyor: Yılın en düşük seviyesini gördü - Resim : 1

PİYASAYI ETKİLEYEN 3 FAKTÖR

Peki fiyatlar neden düşüyor ve ikinci el piyasasında bu trend devam edecek mi? En çok satılan marka ve modeller neler? Bu soruları İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr için değerlendirdi.

Ertemel, "İkinci el piyasasında yaklaşık 8 aydır bir durağanlık söz konusu. Piyasayı etkileyen ana faktörler arasında yüksek mevduat oranları ve kredilerdeki faiz kaynaklı yüksek ödeme miktarları yer alıyor" dedi.

Ayrıca, ikinci eldeki durağanlığın önemli sebeplerinden birinin sıfır otomobile yönelim olduğunu belirtti. Ertemel, "Faizler ve düşük talebin ikinci el piyasasına baskı yapması, ikinci el otomobil fiyatlarının uzun süredir sabit kalmasına neden oldu.

Haziran ayında fiyatlarda %1.8 civarında bir düşüş görüyoruz. Ocak-Haziran döneminde ise %13.4’lük bir düşüş var. GSR yönetmeliği ve öngörülen faiz kararları ile talebin artması bekleniyor. Özellikle 2025 yılı ilk çeyreğinde fiyatlarda artış görebiliriz" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK TALEP GÖREN MODELLER

Türkiye’de en çok talep gören otomobiller arasında C-Segment aile otomobilleri öne çıkıyor. Fiat Egea ve Renault Megane, hem sıfır hem de ikinci el piyasasında en çok tercih edilen modeller arasında yer alıyor.

Araç almak isteyenler dikkat! İkinci el piyasasında hareketli günler yaşanıyor: Yılın en düşük seviyesini gördü - Resim : 2

Ayrıca, Renault Clio, Toyota Corolla ve Çin menşeli Chery modelleri de en çok satılan otomobiller arasında.

Fiyatlar genel piyasayı etkilediğinden, tüm marka ve modellerde paralel düşüşler yaşanıyor. Ertemel, "GSR yönetmeliği ile büyük oranda indirim yapılan modellerde dönemsel olarak daha fazla düşüş görülebiliyor" dedi.

İKİNCİ EL FİYATLARDA GELECEK BEKLENTİSİ

İMAS Başkanı Ertemel, "2024 yılı sonuna kadar fiyatların sabit kalmasını bekliyoruz. Bu nedenle, ikinci el fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyoruz.

Araç almak isteyenler dikkat! İkinci el piyasasında hareketli günler yaşanıyor: Yılın en düşük seviyesini gördü - Resim : 3

GSR yönetmeliğinin ek maliyetlerinin fiyatlara yansımasının 2025 yılı ilk çeyreğinde olacağını öngörüyoruz. Döviz kuru ve faiz kararlarının da talebe etkisi ile aynı dönemlerde fiyatlarda artış olabilir" şeklinde konuştu.