Araç almak isteyenler dikkat! Yeni düzenleme geldi… Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında yeni düzenlemeleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi. Peki, bu düzenleme araç piyasasını nasıl etkileyecek?

Araç almak isteyenler dikkat! Yeni düzenleme geldi… Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Merkez Bankası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında bir dizi karar almıştı. Karara göre, Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı da yüzde 2 olarak yeniden belirlendi. Peki bu durum kredileri ve araç piyasasını nasıl etkiler?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, açıklamalarda bulundu.

Alınan kararla piyasaların hareketleneceğini ifade eden Ertemel, “a kredi tutarlarında verilen limitler bir miktar aşağı çekilebilir. Süreç bu şekilde ilerlediği takdirde krediye ulaşım ve finansman güçlükleri sebebiyle otomobil piyasasında satış adedi olarak geçici durağanlık yaşanacak olsa da, kararların ülke ekonomimize sağlayacağı katkı ve genel tablonun iyileşmesi sebebiyle piyasa bir süre sonra tekrar hareketlenecektir” dedi.

 Ertemel, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Fiyatlar olarak değerlendirdiğimizde sıfır araç fiyatları öncelikle döviz kurundan doğrudan etkileniyor. Geçmişte yaşanan arz sorunu ve buna bağlı etkiler önemli ölçüde azalmış durumda. Diğer yandan Distribütörlerin artış oranları da etki eden diğer faktörler arasında. Sıfır araç alanında fiyat artışları kesildiği takdirde hem fiyat hem de iş işleyişi anlamında denge tam manasıyla sağlanacaktır.”

“İKİNCİ EL PİYASASINDA FİYAT ARTIŞLARI KESİLDİ”

Bireysel kullanıcıların da denetimlere dahil edilmesi araçların sıfır fiyatından yüksek rakamlarla ilanlarda paylaşılamaması gibi ek maddeler neticesinde ikinci el piyasasındaki fiyat artışları kesilmiş durumda.

İkinci el otomobil piyasası sıfır araç fiyatlarından referans alınarak belirleniyor. İkinci el piyasasında fiyat dengesi sağlanmış olsa da döviz kurlarında yaşanabilecek değişiklikler gerek sıfır, buna bağlı olarak ikinci el otomobil piyasasını etkileyebilir.

Mevcut ortam ve ikinci el piyasasında fiyatlar anlamındaki olumlu hava değerlendirildiğinde araç almak isteyen vatandaşlarımız bütçeleri ve ihtiyaçları dahilinde otomobil alabilirler.

“BİZLERE GELEN DUYUMLAR ARASINDA”

Bu noktada internet ortamında yönetmeliğin ihlal edildiği ilanlar Bakanlığımızca tespit edilmiş durumda. Bu ilanlar incelendiğinde önemli ölçüde bireysel kullanıcılar tarafından paylaşıldığını görmekteyiz. Yönetmeliğe uygun şekilde ilan paylaşılmasına rağmen birebir irtibat kurulduğunda fazladan ücret talep edildiği ve bazı yetkili bayilerin halen ek tutar taleplerine devam ettiği bizlere gelen duyumlar arasında.