Trafik sigortası yaşayabileceğiniz bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü şahısların malına ya da bedeni (sakatlık ve ölüm) zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak sizin adınıza ödüyor.
Trafik sigortası he ay düzenli olarak artıyor. Yaptırması zorunlu olan trafik sigortasının teminatlarının kapsam ve limitleri ile trafik sigortasında uygulanabilecek primler yasal çerçeveye göre şekilleniyor. Zorunlu trafik sigortası prim hesaplaması çeşitli etkenlere göre değişiklik gösteriyor.
Araçların trafik sigortalarının bulunmaması durumunda trafiğe çıkmaları kanunen yasak. Denetimlerde sigortasız olduğu tespit edilenlere ceza kesiliyor.
Zorunlu trafik sigortası prim hesaplaması çeşitli etkenlere göre değişiklik gösteriyor. Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları yasal çerçeveye bağlı olarak her ay Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirleniyor ve ilan ediliyor.
1 Mayıs’ta yeni bir düzenlemeye gidilmiş, tavan fiyata yüzde 5 zam yapılmıştı. Yine tavan fiyatı artırım oranının mayıstan itibaren yüzde 2 olarak uygulanmasına karar verilmişti.
DÜZENLEMEYE İKİ BASAMAK DAHA EKLENDİ
Posta'da yer alan habere göre, düzenlemeyle ayrıca 0 (sıfır) ve 8 olmak üzere iki yeni basamak eklendi. Hiç kaza yapmayanlar 8’inci basamağa kadar çıkıyor ve ödeyecekleri prim düşüyor. Sık kazaya karışılması durumunda, basamak 0’a kadar iniyor ve sigorta pahalanıyor.
Temmuz itibarıyla İstanbul’da otomobiller için en düşük (8’inci basamak) trafik sigortası tavanı 3 bin 51 lira oldu. Sürekli kazaya karıştığı için riskli grupta (0’ıncı basamak) yer alan sürücülerin ödeyeceği tutar yani en yüksek sigorta ise 18 bin 309 liraya çıktı.
Yine İstanbul’da taksiler için en yüksek zorunlu trafik sigortası 43 bin 445 lira, en düşük trafik sigortası da 7 bin 241 lira oldu.
Bu tutarlar tavan yani şirketler belirlenen tutarın üzerinde poliçe kesemiyor. Ancak rekabet nedeniyle daha düşük fiyat veren olabilir, 2-3 sigorta acentesinden bilgi almakta fayda var.