Arkeologlar eski bir pagan tapınağının altında 1.500 yıllık hazinenin onlarca parçasını buldu. Norveç'in Lillehammer kenti dışındaki Vingrom'daki eski bir pagan ibadethanesinin yerinde toplam 35 altın parçası bulundu.
KADIN VE ERKEK FİGÜRLERİ İŞLENMİŞ
Kare şeklinde ve yaklaşık tırnak büyüklüğünde olan altın parçalar inanılmaz derecede incedir ve üzerinde muhteşem kıyafetler giyen kadın ve erkekler işlenmiştir.
Kazıya katılan Oslo Üniversitesi'nden arkeolog Nicolai Eckhoff, bir Facebook gönderisinde, bazılarının birbirine dönük bir çiftten oluştuğunu, solda bir erkek ve sağda bir kadından oluştuğunu söyledi.
GEÇMİŞİ 751 YILINA KADAR UZANIYOR
Parçalar, beşinci yüzyıldan 751 yılına kadar Frank Krallığını yöneten Merovenj hanedanı dönemine kadar uzanıyor.
"MOTİFLER ÇOK DETAYLI"
Eckhoff paraların fotoğrafını paylaşıp Facebook'ta şöyle yazdı: "Altın külçeleri çok küçük olmasına rağmen motifler çarpıcı bir ayrıntı zenginliğine sahip. Genellikle kadın bir yan elbise giyer, bazen de bir toka ve bir pelerin giyer, erkeğin ise ayakları görünsün diye daha kısa bir eteği vardır. Pelerin de giyebilir, her ikisi de takı takabilir, farklı saç modelleri giyebilir ve el ele tutuşabilir.
Ellerinde içki bardakları, asalar veya yüzükler gibi farklı şeyler ya da farklı jestleri işaret edecek elleri vardır. Saka kuşları aslında o kadar detaylı ve çeşitlidir ki, dönemin kostüm ve ikonografik çalışmalarına kaynak teşkil etmişlerdir."
DÜNYADA BİLİNEN 10 YERDE VAR
Bu altın parçaların Norveç'te keşfi son derece nadirdir. Bulunabilecekleri yalnızca 10 bilinen yer var ve genellikle eski ibadet yerlerinin altında olurlar.
Eckhoff, "Altın adamlarla ilgili yorumların çoğu, onların efsanevi veya ritüel bir anlamı olduğu anlamına gelmiyor. Ve çift motifli altın külçelerin, hiyerogami mitini, alışkanlık tanrısı Frøy ile jotun kızı Gerd arasındaki kutsal düğünü yansıttığı veya bunların bir düğünü kutlarken veya doğurganlık ritüellerinde adak olarak kullanılmış olabileceği ileri sürülüyor." diye ekledi.