Araştırmacılara göre, karıncaları enfekte ederek ve beyinlerini kontrol altına alarak adeta "zombilere" dönüştüren bir parazit, önceden düşünülenden daha da kurnaz olabilir.
GÜNEŞİN ÖLÜMCÜL IŞINLARINDAN KAÇABİLİR
Kopenhag Üniversitesi'nden araştırmacılar da dahil olmak üzere araştırmacılar, neşter karaciğeri parazitinin, gün çok sıcak olduğunda karıncaların güneşin ölümcül ışınlarından kaçınmasını sağlayarak böceklerin paraziti diğer konakçılara yaymaya yetecek kadar uzun yaşamasını sağladığını buldu.
SON ARAŞTIRMA BULGULARI YAYIMLANDI
Yakın zamanda Behavioral Ecology dergisinde yayınlanan yeni çalışmaya göre, karaciğer kelebeği, gün içinde hava çok ısındığında karıncanın çimlerin arasından aşağı doğru sürünmesine bile neden olabiliyor.
KARINCALARIN BEYİNLERİNİ KONTROL ALTINA ALIYOR
Yaşam döngüsü salyangoz gibi canlılardan, hatta inek gibi otlayan hayvanlara kadar uzanan parazit, karıncaların beyinlerini kontrol altına alarak onların iradeleri dışında çimlere yapışmalarına neden olmasıyla biliniyor.
"DAHA KARMAŞİK BİR PARAZİT ORTAYA ÇIKTI"
Çalışmanın ortak yazarlarından Brian Lund Fredensborg, "Keşfimiz, başlangıçta inandığımızdan daha karmaşık bir paraziti ortaya çıkarıyor" dedi.
BİRKAÇ YÜZ KARINCA ENFEKTE EDİLDİ
Yeni çalışmada, bilim adamları Danimarka'nın Roskilde yakınlarındaki Bidstrup Ormanlarında birkaç yüz enfekte karıncayı etiketleyerek böcekleri daha uzun süre takip etmelerine olanak sağladı. Daha sonra karıncaların ışık, nem, günün saati ve sıcaklık gibi çevresel koşullardaki değişikliklerle ilgili davranışlarını gözlemlediler.
SICAKLIĞA GÖRE HAREKET EDİYORLAR
Sıcaklığın karınca davranışları üzerinde etkili olduğunu buldular. Sıcaklık daha düşük olduğunda, karıncaların bir çim bıçağının tepesine çıkma olasılığı daha yüksekti.
SADECE 1 TANESİ BEYNE GİTTİ
Önceki araştırmalar, bir karaciğer kelebeği karıncayı enfekte ettiğinde, birkaç yüz parazitin böceğin vücudunu istila ettiğini, ancak yalnızca birinin beyne doğru yol aldığını ortaya çıkarmıştı.