Exeter Üniversitesi, York Üniversitesi ve Washington'daki Balina Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından çalışmalar yapıldı. Current Biology dergisinde yayınlanan çalışmada, katil balinaların vücutlarındaki diş tırmıkları izlerine bakıldı.
DUYANLAR KULAKLARINA İNANAMADI
Çalışmanın sonucunda anne balinaların, erkek yavrularını dişilere göre daha fazla koruduğu ortaya çıktı. Uzmanlar bile sonuçları duyduğunda oldukça şaşırırken kuru yetkilileri kulaklarına inanamadı.
OĞULLARINI DAHA ÇOK KORUYORLAR
Exeter Üniversitesi'nden baş araştırmacı Charli Grimes, “Anne orca , kesinlikle, bir şekilde oğullarını korumaya çalışıyor" dedi SWNS'ye göre, çizik izleri veya diş izleri, diğer balinaların dişlerini diğerinin derisine sürtmesinden kaynaklanan yara izleri olarak tanımlandı.
Araştırmaya göre, erkeklerin derilerinde %35 daha az diş izi vardı ve anneleri hala üreyenler için, annelerin varlığının diş izlerini azalttığına dair hiçbir kanıt yoktu. Dişi katil balinalarda menopozdan bahsedilmesi, insan dişileriyle de ilginç bir karşılaştırmaya yol açtı.
SWNS'ye "Menopozdan sonra bunun neden değiştiğini kesin olarak söyleyemeyiz, ancak bir olasılık, üremeyi durdurmanın annelere oğullarını korumak için zaman ve enerji kazandırmasıdır" dedi.
DAVRANIŞLAR YAŞLA BİRLİKTE GELİYORLAR
Dişi orkalar 80'lerine kadar yaşayabilirler. Washington eyaletindeki Balina Araştırma Merkezi'ne göre, genellikle 30'lu ve 40'lı yaşlarında menopoza giriyorlar. York Üniversitesi'nden Profesör Dan Franks, koruyucu davranışın yaşla birlikte geldiğini söyledi.