Dünyada uzun zamandır ciddiye alınmayan kuş gribinde çığ gibi ölümler görülmeye başlandı. Araştırmacılar da hemen dünyaya alarm verdi.
KEDİLERİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Güney Kore’nin başkenti Seul’da bulunan bir kedi barınağında kedilere test yapıldı. Yapılan testler sonucunda kedilerde H5N1 kuş gribi testinin pozitif çıktığı belirtildi. Yetkililer hemen kediyi karantina altına aldı.
DÜNYADA ALARM VERİLDİ
Güney Kore Tarım, Gıda ve Köyişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Reuters'in haberine göre 2016'dan bu yana ülkedeki kedilerde ilk kez bu kuş gribine rastlandığını söyledi. Araştırmacılar hemen önlemler alınmasını isteyerek alarm verdi.
Pozitif test yapan kediler, yakın zamanda aynı barınakta ölen 38 kediden ikisiydi. Barınaktaki işçiler izleniyor, ancak hiçbiri durumun belirtilerini göstermiyor.
BULAŞICI BİR HASTALIK
Kuş gribi olarak da bilinen H5N1 kuş gribi, genellikle kuşlar arasında yayılan, ancak türleri memelilere ve nadiren insanlara da atlayabilen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Virüsün H5N1 türünün vakaları, 2021'den beri dünya çapında bir salgın gördü ve dünyanın dört bir yanındaki kuşlarda tespit edildi.
Kuş gribi hem "düşük patojenik" hem de "yüksek derecede patojenik" formlarda gelir; düşük patojenik suşlar kuşlarda yalnızca küçük semptomlara neden olur ve yüksek derecede patojenik suşlar daha büyük bir tehdit oluşturur.
7 BİN TANESİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Hastalık Kontrol Merkezleri ( CDC ) verilerine göre, ülke genelinde yaklaşık 59 milyon kanatlı kuş salgından etkilendi ve yaklaşık 7.000 yabani kuşun H5N1 testi pozitif çıktı.
KEDİLERDE SIK GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Güney Koreli ölümler, Polonya'daki 34 kedinin virüs tarafından enfekte olduğunun tespit edilmesinden sadece birkaç gün sonra geldi, bunların çoğu felç gibi nörolojik semptomlar gösterdi ve bazıları daha sonra öldü.
Uluslararası hayvan refahı kar amacı gütmeyen Four Paws'ın politika koordinatörü Wendla Beyer, 17 Temmuz'da Polonya'daki kedi salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada , "Bu virüsün ciddiye alınması gerekiyor" dedi. "COVID-19 salgınının hemen ardından, hayvanlar, ticaret ve çiftçilerin geçim kaynakları üzerinde yıkıcı etkileri olan, dünya çapındaki en büyük kuş gribi salgınını gördük. Memelilerdeki enfeksiyonlar, insanlar arasında bulaşabilen viral mutasyonlara ilişkin korkuları ateşliyor ve bu da insanları ateşliyor." yeni bir salgın. Ve şimdi gördüğümüz gibi ev kedileri virüsten ölüyor."