Araştırmacılar, Dünya'ya, Ay'dan yaklaşık 3100 kat daha uzak olan gezegen hakkında şaşırtıcı bir keşif yaptı. Satürn'ün buzlu ve aktif uydusu Enceladus'un potansiyel yaşanabilirliğini araştırma yarışında bilim insanları, ayın belirleyici çizgileri ve patlamaları hakkında yeni bir fikre sahip olabilirler.
YERALTI OKYANUSUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Enceladus, Güney Kutbu'nun üzerinde periyodik olarak buz kristalleri jetleri ve gaz bulutları püskürten, 30 milden daha derin, küresel bir yeraltı okyanusuna ev sahipliği yapıyor ve bunlar ilk kez 2005 yılında NASA'nın Cassini uzay aracı tarafından fark edildi.
EN BÜYÜK UYDU
Satürn ve onun 146 uydusunu inceleyen 13 yıllık görev sırasında Cassini uzay aracı, Enceladus'un jetleri tarafından uzaya fırlatılan malzemeleri yakalamayı başardı. Adını Yunan mitolojisindeki bir devden alan Enceladus, NASA'ya göre Satürn'ün birçok uydusu arasında altıncı en büyüğüdür ve yaklaşık 310 mil çapındadır.
20 YILDAN FAZLA SÜREDİR ARAŞTIRIYORLAR
Bilim adamları neredeyse 20 yıldan fazla bir süredir Enceladus'un jetlerindeki kimyasal yapıyı araştırdılar ve Haziran 2023'te yapılan bir araştırmada araştırmacılar, tuz bakımından zengin donmuş sıvı ve gaz bulutlarının yaşamı sürdürmek için gereken temel bileşenleri içerdiğini belirledi: karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen, kükürt ve fosfor.
YAPBOZUN BİR PARÇASI
Pazartesi günü, Enceladus yapbozunun başka bir parçası, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) ve NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan bir araştırmacı ekibi tarafından Nature'da yayınlanan bir makalede açıklandı.
DÖRT AYRI KIRIKTAN KAYNAKLANIYOR
Araştırmacılar, Enceladus'un parlaklığı değişen patlamalarının, gök cisminin yüzeyindeki "kaplan çizgileri" olarak adlandırılan dört ayrı kırıktan kaynaklandığını buldu. Caltech'te doktora adayı olan Alexander Berne liderliğindeki çalışma, Enceladus'un jetlerinin parlaklığını analiz etti ve bunların, onun varsaydığı, ayın kaplan çizgilerinin yan yana kayma hareketi ile senkronize olduğunu belirledi.
FAY HATTINA BENZETTİ
Çalışma, Enceladus'un kaplan çizgilerinin daha önce anlaşıldığından farklı şekilde açıldığını öne sürüyor ve basitçe söylemek gerekirse Berne, Enceladus'un kaplan çizgilerinin hareketini Kaliforniya'nın San Andreas fay hattına benzetti.
"OKYANUS HAREKETİNİ YÖNLENDİRİYOR"
ABC News'e konuşan Berne, "Çalışmamızda, San Andreas Fayı'nda deprem olduğunda meydana gelene benzer şekilde, doğrultu kayması veya yan yana hareketin Enceladus'un jetlerini düzenleyebileceğini öne sürüyoruz" dedi ve Enceladus'taki gelgitlerin de sözlerine ekledi. 'Okyanus kaplan çizgilerinin hareketini yönlendiriyor.'
PERİYODİK OLARAK AÇILIP KAPANIYOR
Berne, "Hareket jeti faaliyeti ile darbeler arasındaki korelasyonu açıklamak için, Güney Kutbu'nda gelgitlere tepki olarak periyodik olarak açılıp kapanan ve malzemenin Enceladus'un kabuğundan yükselip uzaya fışkırmasına izin veren küçük kıvrımlar ve faylar var" dedi.
BÜYÜK İLGİ VAR
Berne, Enceladus'un mineral açısından zengin atılımlarının ulaşım geçmişini anlamanın, ayın potansiyel yaşanabilirliğini anlamak için önemli olduğunu açıkladı. Berne, "Enceladus'a geri dönüp bu materyali yaşam tespiti amacıyla örneklemeye büyük ilgi var. Neyi örneklediğimizi anlamak için, o malzemenin ulaşım geçmişini anlamamız gerekiyor. Bu çalışma, bu ulaşım geçmişini anlamak için bir çerçeve sağlıyor." dedi.