Bilim dünyasını heyecanlandıran buluş!
Araştırmacılar, Güneş Sistemi'ndeki en büyük uydu olan Ganymede'nin yüzeyinden su buharı yükseldiğini gözlemledi.
Jüpiter'in uydusu, buzlu dış katmanının altında Dünya'daki tüm okyanusların toplamında daha fazla su barındırma olasılığına sahip olmasıyla biliniyor.
Ganymede'de genellikle buzun eriyip buharlaşması için gerekli olan sıcaklık koşullarına rastlanmıyor. Ancak kısa süre önce yayımlanan bir çalışmada, yüklü parçacık yağmurlarının ve Güneş tepe noktasına ulaştığında yüzeye ulaşan güneş ışınlarının, oksijen ve su buharı gibi molekülleri süblimleşmesi için gereken koşulları oluşturduğu açıklandı.
Hubble Uzay Teleskobu sayesinde uydunun ince bir atmosfere sahip olduğu yirmi yıldan uzun süredir biliniyordu.
Hubble Teleskobu, uydudaki gazların deşarj olması sonucu oluşan uzun ve renkli morötesi ışın şeritlerinin gözlemlenmesini sağlamıştı. Şeritlerin gözlemlenmesi üzerine atmosferde moleküler oksijen bulunduğu düşünülse de, saf moleküler oksijenli atmosferlerde rastlanmayan kimi emisyonlar gerçekleşiyordu. Mümkün olan bir başka olasılık ise, uyduda atomik oksijen mevcut olması ve dolayısıyla, ara sıra oksijen atomlarının yüzeyden kurtuluyor olmasıydı.
Bu iddiaların aksine, yapılan son analizlerde Ganymede'nin ince atmosferindeki gizemli bileşenin su buharı olduğu fark edildi. Su buharının keşfinde, birden çok çalışma ve uzay aracının katkısı bulunuyor.
Kaynak: Onedio