İşaretler, ülkenin merkezinde bulunan La Roche-Cotard mağarasında bir duvarda görüldü. Son çalışmadan önce mağara alanını ziyaret eden araştırmacılar, mağara duvarındaki işaretleri gözlemlemişlerdi. Bahsedilen duvar işaretleri, bilim insanlarını oldukça heyecanlandırdı.
SADECE İNSANLAR TARAFINDAN YAPILMADI
Şimdi bilim adamlarından oluşan bir ekip, PLOS ONE dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, işaretlerin yalnızca insanlar tarafından kasıtlı olarak yapılmadığını, aynı zamanda Neandertallerin sorumlu olduğunu buldu.
EN ESKİ ESERLER
Bilim adamları, gravürleri 57 bin yıldan fazla bir süre öncesine tarihlendirdiler ve bu da onları bugüne kadar keşfedilen insanların atası Neandertaller tarafından üretilen en eski eserler olarak kabul ediliyor.
BÜYÜLEYİCİ BİR BAKIŞ AÇISI SUNUYOR
Bulguları, soyu tükenmiş en yakın insan atalarımızdan birinin hayatına büyüleyici bir bakış sunuyor. Hepsinden önemlisi, Neandertal davranışının kendi türümüz Home sapiens'in tarih öncesi üyeleriyle karmaşıklık ve çeşitlilik açısından karşılaştırılabilir olduğuna dair artan kanıtlara destek veriyorlar.
ARAŞTIRMACILAR HAKLARINDA ÇOK AZ ŞEY BİLİYOR
Geçtiğimiz on yıllar boyunca yapılan çalışmalar, Neandertallerdeki kültürel açıdan karmaşık faaliyetlerin sayısız örneğini göstermiştir. Ancak araştırmacılar, sembolik veya sanatsal ifadeleri hakkında hala nispeten az şey biliyorlar.
KESİN ÖRNEKLER OLARAK DÜŞÜNÜLÜYOR
Bugüne kadar, Neandertallere yalnızca küçük bir avuç sembolik yaratım atfedildi ve bunların yorumlanması genellikle hararetle tartışılıyor. Ancak PLOS çalışmasında yazarlar, La Roche-Cotard mağarasındaki gravürlerin "soyut Neandertal tasarımının kesin örnekleri" olduğu sonucuna varıyor.
KASITLI OLARAK YAPILMIŞ OLABİLİR
Araştırma ekibi, mağara işaretlerini analiz etti ve 3 boyutlu modeller oluşturdu. Ayrıca bunları bilinen ve deneysel insan işaretleriyle karşılaştırdılar. Gravürlerin şekli, aralığı ve düzeni göz önüne alındığında, bilim adamları, işaretlerin büyük olasılıkla kasıtlı olarak insan eliyle organize ve kasıtlı bir şekilde üretildiği sonucuna vardılar.
TORTULARLA KAPATILMIŞTI
Özel bir tarihleme yöntemi kullanan ekip ayrıca, mağaranın eski insan yerleşiminden sonra, girişin yaklaşık 57 bin yıl önce, yani modern insanların bölgeye yerleşmesinden çok önce, tortularla kapatıldığını da buldu. Mağaranın kapatılması, 19. yüzyılda keşfedilene ve 20. yüzyılın başlarındaki ilk kazısına kadar kimse mağaraya erişmedi.
GÜÇLÜ KANITLAR SAĞLIYOR
Bu tarihleme kanıtı, mağarada bulunan taş aletlerin yalnızca Neandertallerle ilişkilendirilen bir tür olduğu gerçeğiyle birleştiğinde, duvardaki oymaların bu soyu tükenmiş tür tarafından yapıldığına dair güçlü kanıtlar sağlıyor. Çalışmada belgelenen sembollerin "figüratif olmadığı" kabul edildiğinden, neyi temsil ettikleri ve bunların arkasındaki anlam veya niyet belirsizdir.
KARMAŞIK YAŞAMLAR SÜRDÜRDÜLER
Şaşırtıcı bir şekilde, Homo sapiens tarafından dünyanın diğer bölgelerinde yapılan mağara gravürleriyle benzer yaştalar. Son kanıtlar, Neandertallerin daha önce varsayılandan daha karmaşık ve çeşitli yaşamlar sürdüklerine dair giderek daha fazla kabul gören bir düşünce okulunun bir parçasını oluşturuyor.