Bilim insanları, fillerin özel bölgeleri üzerine yapılan bir çalışmanın kanser tedavilerine yardımcı olabileceğine inanıyor. Kanserler bir hücrenin hasar görmesi ile başlar ve kanser yayıldıkça vücudun onarım sistemleri hızla bunalır. Ancak insanlardan birçok kez daha büyük olan ve bu nedenle vücutlarında potansiyel olarak ters gidebilecek daha fazla hücreye sahip olan filler, nadiren kansere yakalanır.
MÜTHİŞ BİR GİZEM SAKLIYDI
Bilim insanları fillerin özel bölgelerinde inanılmaz bir gizemin saklı olduğunu buldular. Testisler, daha düşük sıcaklıklarda daha iyi çalışma eğilimindedir, bu nedenle insanlar gibi sıcakkanlı canlılarda genellikle vücudun dışında bulunurlar, genellikle dış sıcaklığa bağlı olarak genişleyip büzülebilen bir yapının içinde bulunurlar.
KAT KAT DAHA ETKİLİ
Ancak, evrimin bir cilvesi olarak, bir filinkiler vücudunun içinde bulunur. Çok sıcak ülkelerde yaşama eğiliminde olan büyük, koyu gri bir canavar için bu bir sorun olabilir. Sonuç olarak, fillerin hücrelerindeki hata düzeltme sistemleri, kansere eğilimli insan kuzenlerindekinden kat kat daha etkilidir.
ONLARDA 20 BİZ DE 1 TANE VAR
Ve bilim insanları tarafından p53 olarak bilinen bir proteine bağlı. Biyologlar yakın zamanda fillerin p53 proteinini kodlayan genin 20 kopyasına sahip olduğunu keşfettiler. Aksine, bizde sadece bir tane var. Oxford Üniversitesi'nde evrim biyoloğu olan Fritz Vollrath, bunun üreme hücrelerini yüksek sıcaklıklardan korumaya yardımcı olabileceğini söyledi.
HER BÖLÜNME MUTASYON RİSKİ TAŞIR
27 Haziran'da Trends in Ecology and Evolution bilimsel dergisinde şunları yazdı: "Bir hücrenin her bir bölünmesi mutasyon riski taşır ve daha büyük hayvanlar, daha küçük olanlardan daha fazla somatik hücre bölünmesine sahiptir.
ÇOK BÜYÜK HAYVANLARIN RİSKİ DAHA BÜYÜK OLMALI
"Sonuç olarak, çok büyük hayvanların kansere yakalanma olasılığı daha yüksek olmalıdır. Ancak, Peto'nun paradoksu olarak bilinen tam tersini yapmıyorlar." Bir farenin normal çekirdek vücut sıcaklığının 36.6°C olduğuna, fare testislerinin ise ortalama 34°C'de tutulduğuna dikkat çekiyor.
SKROTAL SOĞUTMADAN YARARLANAMAZLAR
Fare, 37°C civarındaki sıcaklıklarda üreme hücresi üretiyorsa, yüksek düzeyde onarılmamış DNA ile daha az doğurgandır. 38°C'de üretilen üreme hücresi basitçe ölecektir. Vollrath, testisleri vücutlarının içinde saklandığından, "Filler bu tür skrotal soğutmadan yararlanamazlar" diye yazıyor Vollrath, "Sonuç olarak testisleri, 36-37°C civarında dönen çekirdek vücut sıcaklıklarını gölgeler."
İNSANLARDA KANSERİ ÖNLEYECEK TEDAVİLERE YOL AÇABİLİR
Sonuç olarak, fillerin yeni nesil jumboları garanti edebilecek canlı üreme hücresini üretmesini sağlamak için p53 proteinlerinden gelen artan hata düzeltmesine ihtiyaç vardır. Bilim insanlarına göre p53'ün kanseri de önlemesi güzel bir bonus. Gelecekte, proteinin işini nasıl yaptığının daha iyi anlaşılması, insanlarda kanserleri önleyecek ve hatta tersine çevirecek yeni tedavilere yol açabilir.