Araştırmacılar, yaklaşık 240 milyon yıl önce yaşamış, daha önce kimsenin bilmediği bir akrep türü tespit etti. Yapılan açıklamaya göre, keşif, paleontologlardan oluşan bir ekibin İtalya'daki Milano Doğa Tarihi Müzesi'nde saklanan bir fosili ayrıntılı olarak incelemesinin ardından geldi.
İLK O BÖLGEDE BULUNDU!
Fosilin kendisi ilk olarak, İtalya ile İsviçre arasındaki sınırda bir dağ olan Monte San Giorgio'da, Güney Alpler'deki bir jeolojik oluşum olan Besano Formasyonu'nda bulundu.
FOSİL CENNETİ!
Formasyon, yaklaşık 247-237 milyon yıl önceki jeolojik dönem olan Orta Triyas'a tarihlenen fosiller açısından dünyadaki en zengin yerlerden biri olarak biliniyor.
Akrepler, örümcekleri ve keneler ve akarlar gibi diğer canlıları içeren sekiz ayaklı omurgasızlardan oluşan bir grup olan araknidlerdir. Akrepler aynı zamanda, tümü bir dış iskelete, parçalı bir gövdeye ve diğer ayırt edici özelliklere sahip olan eklembacaklılar olarak bilinen daha büyük hayvan grubuna aittir.
PalZ dergisinde yayınlanan bir çalışmada belgelenen son bulgu, karasal eklembacaklıların paleontolojik kayıtlardaki en nadir fosiller arasında yer alması ve çalışmanın yazarlarına göre araknidlerin bu kaydın yalnızca küçük bir bölümünü temsil etmesi nedeniyle önemlidir.
BİLİNEN İLK AKREP TÜRÜ!
Aslında, Protobuthus ziliolii olarak adlandırılan yeni tanımlanan tür, İtalya'da bulunan Mezozoik Çağ'dan (yaklaşık 252 ila 66 milyon yıl önce) bilinen ilk akreptir. Aynı zamanda dünyada Protobuthus cinsinden (tür grubu) keşfedilen ikinci türdür.
GÖZLERİ BİLE YERİNDE DURUYOR
Yeni tür, küçük bir kaya parçasıyla kaplanmış tek bir örneğe dayanılarak tanımlanıyor. Akrep sadece 4,4 santimetre (1,7 inç) uzunluğundadır ve gözleri, bacakları ve ısıran kuyruğuyla neredeyse bozulmadan korunmuştur.
Araştırmacılar, müzenin laboratuvarlarındaki UV ışığı ve taramalı elektron mikroskobunun yardımıyla, fosilin akrep gövdesini temsil ettiğini ve sadece exuvia olarak bilinen atılmış bir dış iskeleti temsil etmediğini belirlediler.
DERİ DEĞİŞTİRİYORLAR
Eklembacaklılar, dış iskelet olarak bilinen sert bir kabuğa sahiptir. Büyümeye devam etmek için, yeni bir dış iskelet ortaya çıkarmak için eski dış iskeletlerini döktükleri deri değiştirme aşamalarından geçmeleri gerekir. Terk edilmiş dış iskelet exuvia olarak bilinir. Araştırmacılar, genellikle bunların fosilleşme şansının orijinal bedenden daha fazla olduğunu söyledi.
HENÜZ HALKA AÇILMADI
Fosil, Monte San Giorgio'nun İtalya tarafındaki Besano yatağının üst katmanlarından çıkarıldı. Dağın fosilleri, çeşitlilikleri ve olağanüstü koruma durumları ile bilinir. Akrep buluntu henüz müzede halka sergilenmemiştir.