Yeni bir arkeolojik çalışma, kömürün insanlarca yakıt olarak kullanıldığı en eski sistematik madenciliği ve maden işlemeyi ortaya çıkardı. İnsanlar, başlangıçta yaklaşık 790 bin yıl önce bitkilerin ve daha sonra yakıt olarak odun, odun kömürü ve gübrenin yaygın kullanıldığı kökenlerinden bu yana enerji elde etmek için yeni yakıt kaynakları arayışı içinde oldu.
İLK ÇİN'DE KULLANILDI
Yakın zamanda Science Advances'ta yayımlanan yeni çalışma, ilk madencilik faaliyetlerinin yaklaşık 3 bin 600 yıl önce Kuzeybatı Çin'de gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Kömür, yaklaşık 670 ila 990 yıl önce Çin Song Hanedanlığı döneminde daha önemli hale gelmiş ve sonrasında Avrupa Sanayi Devrimi'nde önemli bir rol oynamıştı.
Önceki araştırmalar, bazı tarih öncesi arkeolojik alanlarda ara sıra kömürün yakıt olarak kullanıldığına işaret etse de insanların sistematik biçimde kömür kullanmaya başlamasından bu yana geçen süre belirsiz kalmıştı.
ARKEOLOJİK KAZIDA BULUNDU
Bilim insanları, yaklaşık 2 bin 900 ila 3 bin 600 yıl önce hareketli bir yerleşim yeri olduğunu söyledikleri Çin'in Kashi nehri yakınlarındaki arkeolojik alanda çeşitli formlarda kömür buldu.
Araştırmacılar, yaklaşık 3 bin 800 yıl öncesinden başlayarak, bölgenin eski insanlarının karmaşık tunç işçiliğinin yanı sıra birden fazla ekin yetiştirmeye ve çok sayıda çiftlik hayvanı türünü evcilleştirmeye başladığına dair kanıtlara da ulaştı.
"HEPSİNİ YAKMAYI DENEDİLER"
Çin'deki Lanzhou Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Guanghui Dong, Science'a yaptığı açıklamada, "Tüm bu alanlardaki kömürü yakmayı denediklerini ve daha sonra bazılarının diğerlerinden daha kaliteli olduğunu keşfettiklerini tahmin edebiliyorum" dedi.
Sahada yapılan yeni araştırma, o dönemdeki soğuk koşulların, iğne yapraklı orman kuşağının gerilemesine ve daralmasına neden olduğunu, bunun da bölgedeki odun kaynaklarının arzını azalttığını ortaya koydu.
TALEPLERİ KARŞILAMAK İÇİN KULLANDILAR
Araştırmacılar, bölgenin ilk toplumlarının genişleyen metalürjik faaliyetlerinin taleplerini karşılamak için kömüre yöneldiğini, daha sonra da bu yakıtı çıkarmak ve kullanmak için iyi planlanmış bir sistem geliştirdiğini düşünüyor.
"ALTARNATİF ENERJİ KAYNAĞI"
Çalışmada, "Daha büyük bir topluluğun ve metalürjik üretimin getirdiği yoğun yakıt enerjisi talebinin, daha sınırlı odun kaynaklarıyla birleştiğinde, yerel toplumla çevre arasındaki çatışmayı tırmandırdığını ve bunun sonunda alternatif bir enerji kaynağı olan kömürün benimsenmesi şeklinde yerel gelenekten bir kopuşu tetiklediğini düşünüyoruz" deniyor.