NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortak projesi olan Hubble Uzay Teleskobu, beklenmedik bir yerde olağanüstü derecede parlak bir patlama tespit etti.
NADİR BİR OLGU
Royal Astronomical Society dergisinin Aylık Bildirimleri'nin gelecek sayısında yayınlanan bir çalışmada, bir araştırmacı ekibi, Parlak Hızlı Mavi Optik Geçici (LFBOT) olarak bilinen nadir bir olguyu tanımlıyor.
İLK 2018'DE KEŞFEDİLDİ
Bu kozmik patlamalar ilk olarak 2018'de keşfedildi ve o zamandan bu yana yalnızca birkaçı bulundu. Kökenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bir dizi potansiyel açıklama önerilmiştir.
Araştırmacılar şu ana kadar tespit edilen belirli bir dizi LFBOT özelliğini belirlediler. Bu fenomenler mavi ışıkta yoğun bir şekilde parlıyor ve hızla gelişiyor, birkaç gün içinde kaybolmadan önce en yüksek parlaklığa ulaşıyor.
KİMSE ORADA ORTAYA ÇIKMASINI BEKLEMİYORDU
Keşfedilen en son LFBOT, bilim adamlarını şaşırtan iki galaksinin tam arasında, kimsenin beklemediği bir yerde ortaya çıkması nedeniyle alışılmadık bir durum.
AT2023fh olarak bilinen ve "İspinoz" lakaplı LFBOT, ilk kez Nisan ayında iki günde bir kuzeydeki gökyüzünün tamamını tarayan geniş açılı, yer tabanlı bir kamera olan Zwicky Geçici Tesisi tarafından tespit edildikten sonra birden fazla teleskopla gözlemlendi.
KONUMU TAM OLARAK BELİRLENDİ
Ancak yalnızca Hubble, yakındaki bir sarmal galaksiden yaklaşık 50.000 ışıkyılı uzaklıkta ve daha küçük bir galaksiden yaklaşık 15.000 ışıkyılı uzaklıktaki konumunu tam olarak belirleyebildi.
Avrupa Uzay Ajansı araştırma görevlisi ve başyazar Ashley Chrimes, "Hubble gözlemleri gerçekten çok önemliydi. Bunun diğer benzer gözlemlerle karşılaştırıldığında alışılmadık bir durum olduğunu anlamamızı sağladılar, çünkü Hubble verileri olmasaydı bunu bilemeyecektik." ifadelerini kullandı.
BİR SÜPERNOVA OLABİLİR Mİ?
LFBOT'lara ilişkin bir açıklama, çekirdek çöküşü süpernovası olarak bilinen nadir bir süpernova türünü temsil etmeleridir. Süpernovalar, büyük yıldızların yaşamlarının sonuna ulaşmasıyla meydana gelen felaket niteliğindeki kozmik patlamalardır.