İsrail'de çalışmalarına devam eden arkeolog ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmada elde edilen sonuçlar arkeoloji camiasında ciddi şekilde konuşuldu.
İsrail’de bulunan Tunç Çağı’na ait bir insan kafatasında açılmış kare şeklindeki delikler ekipleri şaşkına çevirdi.
Ancak diğer uzmanlar, deliğin adamın ölümünden sonra ritüel amaçlarla açılmış olabileceğini savunuyorlar.
Yeni bir araştırmaya göre, 3.400 yıldan daha uzun bir süre önce şu anda İsrail’in kuzeyinde gömülü olan Tunç Çağı’ndan iki erkek kardeşin iskelet kalıntıları, kardeşlerin ciddi sağlık sorunlarıyla yaşadıklarını ancak trepanasyon da dahil olmak üzere tedavilere erişebildiklerini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, kardeşlerden büyük olanının muhtemelen hastalıkları tedavi etmek amacıyla kafatasından bir kemik parçası çıkarıldığını söylüyor.
Araştırmaya göre, keşif, eski zamanlarda çeşitli rahatsızlıklar için bir tedavi olduğu düşünülen trepanasyon uygulaması (beyne zarar vermeden kafatasında bir delik açmak) için bu bölgedeki en eski kanıtlar arasında olabilir.
Ancak diğer uzmanlar, deliklerin muhtemelen tedavi amaçlı olmadığını söyleyerek aynı fikirde değil. Bunun yerine, adamın kafatasının ölümünden sonra ritüel amaçlarla modifiye edilmiş olması mümkün.
İskeletler, 2016 yılında Geç Tunç Çağı’nda bir Kenan şehir devletinin olduğu Tel Megiddo’daki bir mezarda bulundu. DNA analizi, erkeklerin kardeş olduğunu gösterdi.
İskeletlerin incelenmesi, her iki kişinin de kemiklerinin bir kısmını yok eden ve diğerlerini bozan zayıflatıcı hastalıklardan muzdarip olduğunu gösterdi. Brown Üniversitesi’nde arkeoloji alanında doktora öğrencisi olan Rachel Kalisher, erkeklerin bir tür cüzzam içerebilecek bu tür hastalıklara genetik olarak yatkın olmalarının mümkün olduğunu söylüyor.