Arkeologların son bulgusu yaklaşık 9.000 yıl önceye dayanıyor. Orta Doğu'daki eski bir yerleşim yerinde bir çocukla birlikte "olağanüstü" olarak tanımlanan ve gören herkesi büyüleyen bir kolye gömüldü.
ESKİ BİR TOPLUMA IŞIK TUTTU
Şimdi, araştırmacılar, eseri birkaç bin yıl sonra çevrimiçi dergi PLOS On e'de yayınlanan bir çalışmada nasıl yeniden yapılandırdıklarını açıkladılar. Kolyenin analizi, çocuğun geldiği eski topluma yeni bir ışık tuttu ve daha önce bilinmeyen karmaşıklığı ortaya çıkardı.
BÜYÜK VE KARMAŞIK YAPILAR ORTAYA ÇIKTI
Kolye, MÖ 7400 ile 6800 arasına tarihlenen Ürdün'ün Ba'ja adlı Neolitik köyündeki bir mezara 8 yaşındaki bir çocukla birlikte gömüldü. Neolitik, en azından Orta Doğu'da başlayan arkeolojik bir dönemdir. MÖ 10. binyıl civarında. 1997'den beri Ba'ja'daki arkeolojik saha çalışması, burada büyük, derin ve karmaşık binalar ortaya çıkardı.
CENİN POZİSYONUNDAYDI
Mezar 2018 yılında, göğüs ve boyunda 2.500'den fazla renkli taş ve deniz kabuğu boncuk, çift delikli taş pandantif ve zarif bir şekilde oyulmuş sedef yüzüğün yanında cenin pozisyonunda bir çocukla bulundu.
ÇOCUK ÖNEMLİ BİR STATÜYE SAHİPTİ
Araştırmacılara göre süs, çocuğun önemli bir sosyal statüye sahip olduğunu gösteriyor. Yazarlar, "Ba'ja'daki diğer mezarlarda bulunan süs eşyalarının ortak bir özelliği olan kolyeyi oluşturan boncukların bolluğu, zenginlik ve refahın ipuçlarını veriyor" dedi. "Çok sayıda boncuklu süslemeler, Doğu Akdeniz'deki çağdaş Neolitik köyler arasında emsalsizdir."
TAHMİNLERLE OLUŞTURDULAR
Ne yazık ki, çocuğun kalıntılarının ve eserlerin bulunma şekli, kolye parçalarının tamamını orijinal konumlarında korumadı. Sonuç olarak, kolyenin yeniden inşası, onu oluşturan unsurların derinlemesine bir analizine ve mantıksal tahminlere dayanan bir dizi tahmine dayanıyordu.
DAHA ÖNCEKİLERLE HİÇ BENZEMİYOR
Yazarlar, "Bu kolyenin, şimdiye kadar bilinen Neolitik Levanten süsleme geleneklerinin hiçbirinde bir benzeri yok. Büyük hacim, karmaşık organizasyon, simetri, uyum, nesnelerin güzelliği, ışık ve renk oyunları aslında daha sonraki kentsel Mezopotamya ve Mısır toplumlarının rafine süslemelerini anımsatıyor." dedi.
TİTİZ BİR İŞÇİLİK GEREKTİRMİŞ
Kolyenin üretimi titiz bir işçilik gerektirmiş gibi görünüyor. Ayrıca diğer bölgelerden bazı egzotik malzemelerin ithal edilmesini gerektiriyordu. Bu, bir zamanlar Ba'ja'da yaşamış olan zanaatkarlar, tüccarlar ve böyle bir süs yaptıracak yetkililer dahil olmak üzere insanlar arasındaki karmaşık sosyal dinamiklere dair kanıt sağlar.
Araştırmacılar, "olağanüstü" süslemenin büyük olasılıkla gösterilmek istendiğini söylediler. Bu nedenle, araştırmaya göre çocuğun ölümü, Ba'ja halkını, aileleri, arkadaşları ve muhtemelen diğer köylerden bireyleri bir araya getirmiş olabilecek halka açık bir olay olarak görülmelidir.