Arkeologlar toprağa kazmayı vurdukça fışkırdı... Her biri çıkarken arkeologların gözleri fal taşı gibi açıldı

Arkeologları şaşkına döndüren kazı çalışması, Çin'in orta kesiminde yapıldı. İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'den başlayıp Qing Hanedanlığı'na kadar geçen döneme ait 570 tane antik mezar gün yüzüne çıktı.

Arkeologlar toprağa kazmayı vurdukça fışkırdı... Her biri çıkarken arkeologların gözleri fal taşı gibi açıldı

Sanmenxia Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü'ne göre, tüm antik mezarlar Eylül 2021'den Eylül 2022'ye kadar kazı yapılan kentin batısındaki Shanzhoucheng mezarlığında bulunuyor.

3 BİNDEN FAZLA GÖMÜ NESNESİ

Arkeologlar mezarlardan aralarında bronz sehpa, toprak kap ve tabakların da yer aldığı 3 binden fazla gömü nesnesi çıkardı. Bunlar arasında en göze çarpanı, kentin kuruluşundan bu yana ilk kez bulunan, Savaşan Devletler Dönemi'ne (MÖ 475-221) ait üç set bronz çan oldu.

Arkeologlar toprağa kazmayı vurdukça fışkırdı... Her biri çıkarken arkeologların gözleri fal taşı gibi açıldı - Resim : 1

YOĞUN ŞEKİLDE DAĞILMIŞ

Enstitüden Yan Fei, "Antik mezarların 228'i İlkbahar ve Sonbahar Dönemi ve Savaşan Devletler Dönemi'ne dayanıyor. Mezarlar yoğun şekilde dağılmış durumda, dizilimleri ise nispeten düzgün" dedi. Yan, Shanzhoucheng mezarlığının tüm düzeninin iyi korunmuş ve düzgün olduğunu bunun da söz konusu dönemde Henan eyaletindeki mezarlık düzeni ve sosyo-politik değişikliklerin incelenmesi için değerli arkeolojik veriler sağladığını ifade etti.