Arkeologlar tarafından dünya genelinde yapılan kazılar, insanlardan büyük ilgi görüyor. Kuzeybatı Çin’deki bir kadın mezarında araştırma yapan arkeologlar son olarak çok önemli bir keşfe imza attı.
KADIN MEZARINDA EYER BULUNDU
Kuzeybatı Çin’deki bir mezarda, muhtemelen şimdiye kadar bulunan en eski, ayrıntılı bir deri at eyeri, kabaca MÖ 700 ile MÖ 400 arasına tarihleniyor ve şimdiye kadar bulunan en eskisi olabilir.
Kurak çölde yaklaşık 2.700 yıl boyunca korunan eyer, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Turpan Havzası’nda, Yanghai’deki bir mezarlıkta bir kadın mezarında bulundu.
Archaeological Research in Asia dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kadın deri bir manto, yün pantolon ve kısa deri çizmeler giymiş ve sanki oturuyormuş gibi kalçasına deri bir eyer yerleştirilmişti.
Radyokarbon tarihlemesine göre saman, geyik ve deve tüyü karışımıyla doldurulmuş iki inek derisi yastığı olan eyer MÖ 724 ile 396 yılları arasında yapıldı.
O DÖNEM KADIN BİNİCİLER VARDI
Söz konusu eyer, Antik Yunanlar ve Romalılar ile etkileşime giren batı ve orta Avrasya Bozkırlarından göçebe, savaşçı at binicileri olan İskitlerden bilinen eyerlerden öncesine ait olabilir. En eski İskit eyerleri, MÖ 5. ve 3. yüzyıllar arasına tarihleniyor ve Sibirya’nın Altay Dağları bölgesinde ve doğu Kazakistan’da bulundu. O dönemde kadınların da yoğun bir şekilde binicilikle uğraştığı biliniyor. Eğerlerin bu nedenle kadın mezarına yerleştirildiği düşünülüyor.