Arsa fiyatları çıldırdı! Yüzde 100 artış...

Koronavirüs salgını nedeniyle uğun talep yaşanan arsa fiyatları katlanarak arttı. Uzmanlar arsa alma planı yapan vatandaşları uyardı. Yazlık yerlerin hemen her mahallesinde yüzde 50 ile yüzde 100 arası artış olduğu belirtiliyor. İşte bilmeniz gerekenler...

Arsa fiyatları çıldırdı! Yüzde 100 artış...

Koronavirüs salgını sürecinde yüzde 50 ile 100 arasında artış yaşanan arsa fiyatlarına ilişkin uzmanlar uyardı. Peki arsa alım sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte detaylar...

Uluslararası bir gayrimenkul danışmanlık şirketinin Türkiye başkanı olan Gökhan Taş, "Özellikle karavana benzer ‘Tiny House’ (Mobil Evler) gibi evler de moda olunca, bir de imara da gerek duyulmayınca, 30-40 metrekarede daha minimal ama doğayla iç içe yaşam sürme fırsatı ortaya çıktı. Doğal olarak insanlar hem bu tip yaşam alanlarına hem de arsalara talep patlaması yaşattılar” diyerek arsa yatırımı planlayanlar için bilinmesi gerekenleri anlattı.

Aplikasyon krokisine dikkat!

"İlk dikkat edilecek şey arsa üstündeki imar planı…" bilgisini veren Taş, sözlerine şöyle devam etti:

Yalnız arsa üzerinde imar planı olsa bile herhangi bir çalışma olup olmadığına ve ruhsat verilip-verilmediğini kontrol etmek gerekir. Ayrıca arsa üzerinde bir irtifak hakkı tesisi kurulmuş mu buna da bakmak lazım. Örneğin elektrik idaresinin bir hakkı var mı ya da başka bir devlet kurumunun gibi… En önemli noktalardan biri de satıcıların çok yanaşmadığı ‘aplikasyon krokosini’ görmek lazım. Bu da şundan dolayı önemli, alacağınız parselde herhangi bir hak talebi var mı ya da arsanızın yanındaki ve çevresindeki arsadan sizin payınıza bir taşma var mı, yok mu öğrenmek gerekiyor.

İnşaat ruhsatı

Arsa alındığı gibi üzerine ev yapmanın mümkün olmadığını kaydeden Taş,  "Arsa üzerinde ya da yakınında imar çalışması tekrardan yapılıyorsa inşaat ruhsatı alamazsınız" diyerek şöyle konuştu:

Gerekirse belediye, il özel idare gibi kurumlara gidip alınacak arsa hangi yetki alanında kalıyorsa onlara bakmakta fayda var. Asla bütçe olarak size uyuyor, konumu güzel, cazip geliyor, kaçırmamalıyım deyip çok çabuk hareket edilmemeli…

Sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın göz bebeği bir ilçe Bodrum… Bodrum’da gayrimenkul ofisi sahibi olan Burcu Güngör Tezal’de bu popülerlik nedeniyle arsa talebinin hep yüksek olduğunu söylüyor. Özellikle uzun yıllardır imar planının maksimum iki katlı bina yapımına izni veriyor olması, ilçede yerleşimin dikey değil de yatay eğilim göstermesinin bunda büyük pay sahibi olduğunu vurguluyor.
 
İmar planı dolayısıyla yerleşimin yatay yayılım gösterdiği Bodrum’un hemen her mahallesine talep olduğunu söyleyen Tezal, insanların  yaz-kış yaşam için hastaneler, alışveriş merkezleri ve bankalar gibi merkezi kurumlara yakın olan Ortakent, Bitez, Konacık, Turgutries’e ilgi gösteriyor. Ayrıca deniz kıyısı ya da marinalara yakın olan Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü gibi lokasyonlara da talebin çok yaşandığının altını çiziyor.

Pandemiyle birlikte her yıl artış eğiliminde olan Bodrum fiyatları bu yıl adeta zirve yapmış durumda. Tezal, artan talep Bodrum’un kimi bölgelerinde fiyatları yüzde 50 ile yüzde 100 arası arttırdığını söylüyor:
 
Geçen yıl Bitez’de 1,5 milyon liraya alınabilen bir daire bu sene 2 milyon 300 bin liraya satılıyor. 1 milyon 200 bin liraya satılan villa, bu yıl 1 milyon 700 bin liraya alıcı buluyor. Geçen yıl bu aylarda Ortakent’te 1 milyon 500 liraya alınan müstakil villanın şuan ekspertiz değeri 3 milyon lira… Arsalar için örnekler de hemen hemen aynı bu şekilde…

Kaynak: Hürriyet