Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye genelinde özellikle Karadeniz bölgesinde kene vakalarında artış görülmeye başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da kene vakalarıyla ilgili 16 saat önce resmi bir uyarı geldi. Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Karadeniz bölgesinde, özellikle Kurban bayramı ve sonrasında kene bağına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında dizisi oldu. Temmuz sonuna kadar artarak devam etmesi muhtemel KENE YAPIŞMASI vakalarına karşı dikkatli olunmalı, hamileliği ağır seyredebildiği unutulmamalı" ifadelerini kullandı.
Bakan Koca'nın bu açıklamasının ardından vatandaşların kenelere olan ilgisi de bir anda arttı. Vatandaşlar kenelerin özelliklerini merak etmeye başladı. Kenelerin oldukça ilginç özellikleri mevcut.
BACAKLARININ UÇLARINDA ÇENGELLER VE VANTUZLAR VAR
Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak ağız organelleri ile kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşır, ot veya ağaçlara tırmanırlar.
ÖN AYAKLARININ UÇLARIYLA KOKU ALIYORLAR
Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku alma için özelleşmiştir. Ormanlarda bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. Kenelerin tükürük salgısı dokuları sindiren ve likefiye eden proteolitik enzimler içerir. İnsan ve hayvan hastalıklarının taşınmasında rol oynayan en önemli vektörlerdendir.
KENELER BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR
Birçok bakteri, riketsiya, spiroket, virüs, parazit, mantar, protozoa ve solucan kökenli hastalığa sebep olabilirler. Ek olarak toksikozlar, felçler ve alerjik reaksiyonlara da yol açabilirler. Dünya’nın her bölgesinde bulunurlar.
Vücut tek parça halindedir; caput, thorax ve abdomen tamamen birleşmiş. Ixodidae kenelerinde kitin kutikula ile örtülü ve serttir. Argasidae kenelerinde yumuşaktır.
Gnathosoma, baş kısmıdır. Ağız parçaları (rostellum), bir çift pedipalp (palp), bir çift keliser, keliser kılıfı, delmeye ve kan emmeye yarayan hipostom'dan oluşur. Bunlar basis capituli üzerine oturur ve kapitulum (capitulum) olarak adlandırılırlar.
Ixodidae kenelerinin bütün evrelerinde kapitulum üstten görülebilirken, Argasidae kenelerinde gövdenin altına doğru kıvrık olduğu için görünmezler. Palpler, dört eklemli ve dört parçadan ibaret olup dördüncü segmentte dokunma duyu kılları taşır. Ixodidae kenelerinin 4. palp segmenti çok küçük olup, 3. palp parçasının içinde yer alır. Palplerin iç yüzü diğer ağız organellerinden keliser ve hipostomu içine alacak şekilde çukurlaşmıştır.