İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, nüfusa göre İstanbul'da 9,5 milyon insanın aşılanması gerektiğini söyleyerek,"Şu ana kadar 6,5 milyon aşıladık, 3 milyonu kaldı. Bunu da Temmuz'un ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız" dedi. Açık havada mesafenin korunduğu sürece maske kullanımının kalkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, müjdeyi, "Bayramı bayram gibi yaşayacağız inşallah" diyerek verdi.
Öte yandan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesine ilişkin TRT Haber'e önemli bilgiler verdi. Tam kapanma dönemine dair değerlendirmelerini paylaşan Cinel, o süreçte vaka sayılarının haftalık ortalamada en yüksek günde 59 bin 919 olarak kayıtlara girdiğini hatırlattı.
“Bundan sonra frene bastık” diyen Cinel ve kademeli kapanmaların, dozu artan tedbirlerin, vatandaşın durumun ciddiyetine varmasının bu frende temel aktörler olduğunu söyledi. Aşağı yönlü gidiş başladığını anımsatan Prof. Dr. Cinel, frenin ardından vaka sayılarının yüzde 90’a yakın azaldığını, bu iyileşmenin yoğun bakım servislerine yüzde 75 düşüş olarak yansıdığı bilgisini verdi.
Cinel açıklamasında şunları söyledi;
Türkiye’nin sağlık altyapısının gücünü aşılama rakamlarında gördük. Belki de dünya rekoru kıracağız bilemiyorum. Ancak burada önemli bir hususun altını çizmek lazım. Aşıda bir milyon sayısının biraz üzerinde ve sürdürülebilir bir ritim tutturmak lazım. Kesinlikle ‘daha fazlası olsun’ tarzı bir yaklaşım sergilememeliyiz. Çünkü bu sefer de aşı sırasında bir yığılma ihtimali oluyor ve bulaşma riski çok artıyor.
Aşıda bu rakamları gören halkımız haliyle ‘Ne zaman normalleşiriz?’ diye soruyor. Toplumun yüzde 60-75’ini çok kısa bir sürede aşılamayı başarırsak güz dönemine çok daha güvenli gireriz. Yüzde 75’e kadar maske, mesafe, hijyen hassasiyetine aynı şekilde devam etmek şart.
TÜRK TİPİ YENİ BİR MUTASYONU DA ENGELLİYOR
Vatandaşların hala eski bildikleri büyük hastanelere gitmekte ısrarcı olduklarını anlatan Cinel, 'Pandemi döneminde açılan çok sayıda ek bina var. Yeni hastaneler var. Buralarda aşı oranı yüzde 50’lerde. Vatandaş eskiden bildiği hastaneleri tercih ediyor. Dolayısıyla buralarda yoğunluk yüzde 100' açıklamasını yaptı.
YOĞUN BAKIM SERVİSLERİ
"Yoğun bakım rakamlarının yüzde 75 azaldığı bir ortamdayız." diyen Prof. Dr. Cinel, "Ama hatırlayın bir ara yoğun bakımlar, hastaneler çok doluydu. Yani o süreçte 5 yoğun bakımınız varsa bunların 4’ünü COVID-19 için ayırmıştınız, kalan birisinde de COVID-19 olmayanları tedavi etmeye çalışıyordunuz.
Şimdi bu tablo tersine döndü. Örneğin bizim hastanede yoğun bakım ünitelerinden biri COVID-19 için ayrıldı, diğerleri normale döndü. Bu dönemde COVID dışı talebe fren yapmıştık... Ertelenebilir hastalarımızı ertelemiştik. Şu an gönül rahatlığıyla vatandaşlarımız gelip ameliyatlarını olabilirler. Çünkü yoğun bakımlarda yerimiz var, servislerde yerimiz var. Bu rahatlık içinde bir geçiş dönemindeyiz." dedi.
VATANDAŞLARA AŞI ÇAĞRISI
"Yoğun Bakım Derneği Başkanı olarak söylüyorum tüm bunları” diyen Prof. Dr. Cinel “Koronavirüse yakalanan hastaların yüzde 80’i hafif şekilde bu süreci atlatıyor. Fakat yüzde 5-7’lik kısmı hastalığı çok şiddetli geçiriyor ve yoğun bakıma düşüyor. Yoğun bakımlar hayat kurtarır. Ancak virüsün tepe yaptığı dönemlerde maalesef yüzde 40’lara 50’lere varan ölüm oranlarıyla karşılaştık. Bu riske girmeye değmez. Aşı bilim demektir. Vatandaşlarımız lütfen bir an önce aşılarını olsunlar” cümleleriyle aşının önemine işaret etti.
MASKEYLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, aşılama hakkında tüm merak edilenleri ve gelinen son durumu DHA'ya anlattı. Vaka ve yoğun bakımdaki hasta sayılarının azaldığını belirten Prof. Dr. Memişoğlu, "11 Mart 2020'den beri bu mücadeleyi veriyoruz. Şu anda İstanbul'da o zamandan beri görülen pozitiflik anlamında en az vakayla karşılaşıyoruz.
Böyle devam etmesi için herkesin uyum göstermesi gerekiyor, aşı yaptırması gerekiyor. En azından şunu net söyleyebiliriz ki; Temmuz ve Ağustos ayında rahat bir dönem yaşayacağız gibi gözüküyor. Şu anda yoğun bakımlarımızda da aynı şekilde çok az hastamız var ve hastanelerimizde normal fonksiyonlarına dönmüş durumda. Hastanelerimiz Kovid harici bütün fonksiyonlarını yürütmeye başladılar" ifadelerini kullandı.
"TEMMUZ'DA AŞILAMAYI BİTİRMİŞ OLURUZ"
Aşılamaların tüm hızla devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Şu andaki nüfusa göre İstanbul'daki 9,5 milyon insanı aşılamamız gerekiyor. 16 Haziran saat 00.00 itibariyle İstanbul'da 6 milyon 531 bin 933 doz aşı yapıldı. Yaklaşık 2,5 milyon kişi ikinci dozunu tamamladı. Yani artık 2,5 milyon kişi İstanbul'da aşılı durumda. 3 milyonu kaldı. Bunu da Temmuz'un ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız. Her yaş grubuna göre hedefimiz değişiyor. 12 yaş üstü olan bütün insanlarımızı aşılamış olacağız. Bizim aşı takip sistemimiz dünyadaki en iyi sistemlerden bir tanesi ve 2009 yılında kuruldu. Bununla beraber şu anda İstanbul'da normal şartlarda 400 bin doz aşı yapabilir haldeyiz" dedi.
MASKE NE ZAMAN ÇIKACAK?
Vatandaşın en merak ettiği konuların başında gelen maske kullanımı konusuna da değinen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, temmuz-ağustos aylarında kısıtlamaların esnetileceğini söyledi. Memişoğlu, "Bazen bize de soruluyor; 'Maske ne zaman çıkacak? Salgın ne zaman bitecek?' deniyor. Dünya üzerinde hiçbir bilim insanı bu salgının ne zaman biteceğini maalesef bilmiyor.
Çünkü bu salgın geçmişteki salgınlardan çok farklı seyreden bir salgın. Onun için bütün dünyada bitmediği sürece, bu salgının hiçbir zaman bitmediğini bilmemiz gerekiyor. İnsanlarımızın farkındalığı olduğu sürece, aşı oldukları sürece temmuz - ağustostan itibaren çok daha rahat, kısıtlamaların çok azaldığı bir döneme gireceğiz diye öngörüyoruz. Maskeyi de büyük ihtimalle açık havada, belli yaz dönemlerinde, kullanma konusunda gevşeme olabileceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
"İKİNCİ DOZ SİNOVACLARI YAPABİLİYORUZ, BİONTECH'LE STOK SORUNUMUZ YOK"
Yeterli sayıda aşı olduğunun altını çizen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "İkinci doz Sinovac aşıları yapabilir haldeyiz. İnşallah önümüzdeki hafta itibariyle de Sinovac'ın birinci dozları da yeniden insanlarımızın kullanımına ve tercihine bırakılacak.
Ama şu var, Biontech ile ilgili hiçbir aşı sorunumuz yok. Stok sorunumuzda yok. Ne kadar talep, o kadar aşı var elimizde. İmkanımız da var. İnsanların da gelmesinden, aşıya talebinden çok memnunuz. Çünkü bizim için bir bayram olarak düşünün bunu. İki senedir yaşadığımız bir süreç vardı. Bizim için hastalıkla mücadele değil, hastalanmadan insanları korumak bayram demektir" dedi.
"OKULLARIN RAHATLIKLA AÇILACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM"
"Açık havada mesafeyi koruduğunuz sürece maskeyle ilgili kullanım kısıtlarının kalkacağını öngörüyorum" diyen Memişoğlu, "Vaka sayılarımız bu seviyede olursa ya da aşağı düşerse ben okulların rahatlıkla açılacağını öngörüyorum. Zaten aşılama da bunu sağlayacak. Artık çocuklarımızın sosyal yaşamları ile beraber okuldaki arkadaşlarına, öğretmenlerine Eylül ayında rahatlıkla kavuşacağını tahmin ediyorum" şeklinde konuştu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili olarak da "Bayramı bayram gibi yaşayacağız inşallah" ifadelerini kullandı.
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 225 bin 64 Kovid-19 testi yapıldı, 5 bin 904 kişinin testi pozitif çıktı, 62 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 509 olarak kayıtlarda yer aldı.
Ağır hasta sayısı 860 oldu, 4 bin 143 kişinin Kovid-19 tedavisinin veya karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 219 bin 797'ye yükseldi. Test sayısı 57 milyon 889 bin 862'ye ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 354 bin 153, vefat sayısı 49 bin 12 oldu.
Türkiye’de Kovid-19’a karşı aşılama yeni rekora imza atacak sayıda hızlandı. Her gün bir önceki güne göre daha fazla kişi aşılanmaya başlandı. Günlük 1.5 milyondan fazla aşılama ile toplam yapılan aşı sayısı 39 milyona dayandı. Sağlık merkezlerinde aşılama yoğunluğu devam ederken, aşılamada da yaş sınırı düşürüldü. Organize sanayi bölgelerindeki tüm çalışanların aşılanmaya başlanması ve 35-39 arası kişilerin de aşı takvimine dahil edilmesiyle aşı merkezlerindeki kuyruklar daha da uzadı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 35 yaş ve üzeri vatandaşlara ilk doz aşıları uygulandı. Aşılama öncesi personel tarafından, vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.
'BU AY SONU 20 YAŞA İNER'
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, AA’ya yaptığı açıklamada, insanların aşıya olan ilgisinin SGK’lı çalışanların aşılama programına alınmasıyla daha da arttığını dile getirdi. Sağlam, “Ciddi bir yoğunluk var hastanemizde. Randevu alıp hastanemize gelen insanlara hızlı bir şekilde aşılarını yapıyoruz” dedi.
Sağlam, Sağlık Bakanlığı’nın haziran sonunda 20 yaş üstü herkese aşı yapma hedefine ulaşacağını tahmin ettiklerini aktararak, şöyle devam etti:
“Toplumun yüzde 60’ını aşılayacak şekilde aşamaya gelirsek, tabii ki Bilim Kurulu’nun alacağı karar doğrultusunda ağustos, eylül ayı gibi hızlı bir normale dönüş olabilir diye tahmin ediyorum. Günlük aşı kapasitemiz 6000’i geçen hafta, bu hafta 12 bine çıkardık. Gerekirse bu kapasite artırabilir. Buna uygun zeminimiz var.”
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da DHA’ya yaptığı açıklamada temmuz ayı için güzel haberler verdi. Prof. Dr. İlhan da kısıtlamaların vaka sayısına göre değerlendirildiğini belirterek, “Bireysel önlemler ve aşılar ile ilerleyeceğiz.
Toplumsal kısıtlamayı olabildiğince az yapmaya çalışıyor Türkiye Cumhuriyeti. 5000’li rakamları gördük. Temmuz ayına 15 gün kaldığını düşünürsek, temmuz ayında daha rahat bir sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden” dedi.
TEMMUZDA 3. DOZ!
İlhan, üçüncü doz aşıya ilişkin ise “Üçüncü doz aşıyı pekiştirici olarak düşünmek gerekiyor. Dünyada aşıda 9 aylık bir deneyim var. ‘Ne zaman yapıldığında acaba aşı ne kadar çok etki yapıyor’ bunun sonuçlarına göre bu ay içinde bu da belli olacaktır.
Sağlık çalışanlarının aşılanması, 65 yaş üstü ile beraber ocak ayında başlamıştı, ikinci dozları şubatta yapıldı. Hesabı yaptığımızda temmuz-ağustos aylarında 3’üncü doz aşının da yapılmasının mümkün olacağını düşünebiliriz” dedi.
YENİ VAKA HARİTASI BELLİ OLDU
Bakan Koca sosyal medya hesabından bir son dakika gelişmesini paylaştı. Haftalık olarak açıklanan vaka haritasında illerin son durumu açıklığa kavuşmuş oldu. Koca yaptığı paylaşıma "İllerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini ekte görebilirsiniz. Vaka sayılarının düşüş hızı azalsa da düşme eğilimi devam ediyor. Aşı ile bitecek." notunu düştü.
'1 MİLYONUNCU AŞI'
Koca bir diğer paylaşımında "Bugün 1 milyonuncu aşı, saat 15.20’de, Balıkesir Altı Eylül 14 No’lu Aile Hekimliği Birimi ekibi tarafından yapıldı. Bu kez aşıyı yapan, sorumlu hekim arkadaşımız Süheyla Camcı Diri idi. Aşı kampanyamızda doktorlarımız da kolları sıvamış durumda. Sağ olun." ifadelerini kullandı.
'1,5 MİLYONUNCU AŞI'
Gün bitmeden aşıda rakam yükseldi. Koca, "1,5 Milyonuncu doz aşı, 24 saatin dolmasına 2 saat 17 dakika kala yapıldı. Yer, Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi. Sağlık personeli, Dilek Coşkun. Aşıdan sorumlu hekim, Beraat Özdemir. Dünkü toplam sayı 1 Milyon 416 Bin 795’ti. Bu hız bu işi erkenden bitirecek." dedi.
Koca "Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz; Bilecik, Karaman, Malatya, Kastamonu ve Isparta. Vaka sayılarında düşüş devam edecek aşı ile bağışıklık kazanacağız. Aşı ile bitecek." ifadelerini kullandı.
Koca, 5-11 Haziran arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 55,20, Ankara'da 94,87, İzmir'de 32,04 oldu. Buna göre her 100 bin kişide en çok koronavirüs görülen 5 il haritaya şöyle yansıdı:
ESKİŞEHİR - 99,79
Bakan Koca dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu sonrası kritik açıklamalarda bulunmuştu. Koca'nın açıklamalar özetle şöyle: Bugün huzurlarınızda son günlerde sizlere güzel haberler vermiş olmanın huzuru ile bulunuyorum. Salgına son verecek olan aşı programımızın arzu ettiğimiz ivmede devam ediyor olmasından son derece memnunum. Salgınla birlikte girdiğimiz zorlu mücadelede düşmanın zayıf tarafını yakalamış ve onu köşeye sıkıştırmış durumdayız.
BOLU -107,05
Aşı programımız mücadele üstünlüğünü bize kazandırdı. Burada çok yoğun emekler verildi. Başta sizler sabırla ve birlik içinde bu mücadelenin en önemli neferleri oldunuz. Sağlık çalışanlarımız insanüstü gayretlerle çalıştı. Her bir vatandaşımıza bugünlere ulaşmamızda gösterdiği birliktelik ve sabır için müteşekkirim.Sağlık ordumuz gücünü, hastalarımızı tedavi etmekten vatandaşlarımızı koruyacak olan aşı programına kaydırmış durumda.
TOKAT - 97,51
Son atak aşı ile zaferi getirecek. Aydınlık ve sağlıklı yarınların habercisi gün gibi ortadadır. Aşı ile toplumsal bağışıklığı elde edeceğimiz zamana sayılı günler kaldı.
GÜMÜŞHANE - 98,80
Güçlü sağlık altyapımızla ve halkımızın gösterdiği yoğun teveccüh sayesinde toplumsal bağışıklık hedefimize her geçen gün daha da yaklaşıyoruz.
KARS -129,51
Son bir hafta içinde; aşılarımızı çalışma hayatı, eğitim hayatı, sanat ve kültür hayatından, pek çok meslek ve yaş grubundan insanlarımızın erişimine açtık.
Haftalık haritada göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayısında en düşük 5 il ise şöyle:
ADANA - 7,7
Bakan Koca Bilim kurulu sonrası yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaşmıştı: Bu güce güvenin demiştik. Bunun bir işaret zamiri olduğundan bahisle kimdir bu gücün sahibi sorusunu soranlar oluyor. Bu gücün sahibi elbette Devletimizdir. Devletimizin gücü büyüktür. Bu güce güveni güçlü şekilde gösteren halkımıza ve bu gücün en önemli unsurlarından biri olan sağlık teşkilatımıza teşekkür ediyorum.
EDİRNE - 16,43
Aşılama kapasitemizin gerçek sınırlarını henüz görmediniz. Yapabiliriz dediğim rakamlara ulaştığımızı çok yakında görecek ve güçlü alt yapımızın sağladığı güvenden emin olacaksınız.
HATAY - 5,97
Salgını önlemenin en önemli silahı olan yerli aşı konusunda yeni kabiliyetler kazanıyoruz. Yerli imkan tam bağımsızlık nişanıdır. Buna çok yaklaştığımızı görüyorum.
MERSİN - 16,58
Aziz Vatandaşlarımız, Bu yaz sadece maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz olmayacak aynı zamanda salgın haberlerinden kurtulduğumuz son yaz da olacak. Hepimiz sevdiklerimizle aramızdaki mesafeden kurtulacağız. Aşılanmış nüfusumuzu artırmak ne kadar önemli ise, vaka oranlarımızı hızlı şekilde azaltmak da aynı derecede önemli.
OSMANİYE - 7,66
Covid 19 bulduğu imkanları değerlendirme gücünü hala koruyor. Normalleşmede kontrolü kaybettiğimiz zaman varlığını vaka tablolarına yansıtacağını biliyoruz. Vaka, hasta, ağır hasta, vefat oranlarımız tedrici olarak düşüyor. Ancak halen aktif 80 binden fazla vakamız olduğunu göz ardı edemeyiz.
İllerin 5-11 Haziran'daki her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayıları, yüksekten düşüğe doğru şöyle sıralandı: Kars 129,51, Bolu 107,05, Eskişehir 99,79, Gümüşhane 98,8, Tokat 97,51, Erzurum 95,08, Ankara 94,87, Sivas 88,85, Erzincan 88,3, Kütahya 88,26, Kayseri 86,46, Çorum 80,36, Rize 80,15, Ağrı 80,12, Bitlis 76,64, Isparta 76,54, Zonguldak 74,76
Düzce 74,3, Kastamonu 70,41, Yozgat 66,33, Bilecik 66,3, Çankırı 66, Trabzon 65,65, Bartın 64,33, Kocaeli 62,49, Sakarya 62,15, Niğde 61,31, Ordu 59,76, Bayburt 58,6, Kırklareli 58,05, Kırşehir 56,78, Malatya 55,82, Afyonkarahisar 55,37, İstanbul 55,2, Kırıkkale 54,9, Diyarbakır 52,88, Elazığ 52,55, Muş 52,54, Giresun 52,15, Balıkesir 51,92, Tekirdağ 49,86, Denizli 49,48, Karaman 49,43, Bursa 49,29, Konya 49,29, Samsun 46,6, Ardahan 45,76, Artvin 44,84, Siirt 44,4, Uşak 42,23, Batman 41,59
Karabük 41,05, Çanakkale 39,7, Nevşehir 39,68, Hakkari 39,57, Van 37,85, Gaziantep 37,84, Mardin 37,79, Burdur 37,07, Aksaray 34,99, Manisa 34,95, Yalova 33,69, Muğla 33,37, Şanlıurfa 33,14, Sinop 32,8, İzmir 32,04, Amasya 30,7, Bingöl 30,52, Kilis 28,71, Antalya 28,49, Tunceli 22,77, Şırnak 21,57, Kahramanmaraş 19,35, Adıyaman 18,34, Iğdır 16,89, Aydın 16,53, Mersin 16,48, Edirne 16,43, Adana 7,7, Osmaniye 7,66, Hatay 5,97.
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK NE ZAMAN OLUR?
Öte yadan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, aşılama çalışmaların sağlayacağı avantajları TRT Haber'de anlattı. Aydın, "Günlük 1 buçuk milyona yakın aşı yaptığımız takdirde bir ayda 45 milyon aşı yapacağız demektir. Böyle devam ederse 1 aylık bir süreye varmadan yüzde 70’e ulaşmış olup toplumsal bağışıklığa ulaşmış olacağız." dedi.
MASKESİZ GÜNLER YAKIN MI?
Aydın'a göre maskelere veda etmek için ise henüz erken. Ancak iki kişi de aşılı ise maske takılmayabilir: "Bulunulan ortamdaki herkes aşılıysa maskesiz olabilecekler. Ama aşılı olmanıza rağmen toplu taşıma, kalabalığa girdiniz ve aşı durumunu bilmiyorsanız maskeyi devam ettireceğiz."
KISITLAMALAR KALKACAK MI?
Aydın sıkça sorulan "kısıtlamalar tamamen kalkacak mı?" sorusuna ise bu kez sevindirici bir yanıt verdi: "Aşı temini ve aşıya gelenler böyle devam ederse tahmin ediyorum 1 Temmuz'dan itibaren ilk Bakanlar Kurulu'nda kısıtlamalar tamamıyla kaldırılabilir."
PAZAR GÜNÜ YASAĞI AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kalkması için vaka sayılarının biraz daha oturması gerektiğini söyledi. İlhan, "5 binli rakamları gördük. Bu rakamlar bu şekilde devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı'mız da 'Temmuz başına kadar' diye ifade etmişti. Temmuza da 15 gün kaldığını düşünürsek temmuz ayında daha rahat sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden" dedi.
İlhan, kısıtlamaların vaka sayısına göre değerlendirildiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız da söylemişti; biz yeni bir döneme girdik. Bireysel önlemler ve aşılar ile ilerleyeceğiz. Toplumsal kısıtlamayı olabildiğince az yapmaya çalışıyor Türkiye Cumhuriyeti. İyi de bir politika bu ama bu rakamların biraz daha oturması gerekebilir.
5 binli rakamları gördük. Bu rakamlar bu şekilde devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı'mız da 'Temmuz başına kadar' diye ifade etmişti. Belki önümüzdeki hafta değerlendirilebilir. Temmuza da 15 gün kaldığını düşünürsek, temmuz ayında daha rahat bir sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden" diye konuştu.
'3'ÜNCÜ DOZ AŞI BU AY'
Prof. Dr. İlhan, üçüncü doz aşıya ilişkin, "Üçüncü doz aşıyı pekiştirici olarak düşünmek gerekiyor, bağışıklığın daha uzun olmasını amaçlıyoruz. Önce nasıl sırayla başlandıysa nasıl önce sağlık çalışanları, 65 yaş üstü büyüklerimiz ile devam ettiyse aynı şekilde uygulanması düşünülebilir. Dünyada aşıda 9 aylık bir deneyim var. 'Ne zaman yapıldığında acaba aşı ne kadar çok etki yapıyor' bunun sonuçlarına göre bu ay içinde bu da belli olacaktır.
DENİZ VE HAVUZ RİSKLİ Mİ?
Prof. Dr. İlhan, deniz ve havuzların tehlikeli olup olmadığına ilişkin ise "Deniz ya da havuzda yüzerken koronavirüs bulaşına bugüne kadar rastlanılmış değil ama plajda yan yana otururken ya da denizde çok yan yana duruyorsak 4-5 kişi su şakası yapıyorsak tabi ki orada risk söz konusu olabilir. Açık havada fiziksel mesafenin çok önemli olduğunun altını çizmem gerekiyor.
Çok sıkış tıkış plajlara gitmekten vatandaşlar geri durmalı. Memleketlerine gidenler kurallara uydukları takdirde, düğün ve sünnet gibi etkinliklere katılmadıkları takdirde riskin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Eğlence mekanları şu an kapalı; ama Cumhurbaşkanı'mız 'Temmuz başında' demişti, o zaman değerlendirme yapmak daha doğrusu olacaktır" dedi.