Aşılar mı tehlikeli yoksa virüs mü? Kovid-19 ile kalp üç yıl tehlikede

Kovid-19 aşılarından sonra kalp krizinden kaynaklı ölümlerin arttığı ortaya çıkmıştı. Bu sonuç aynı zamanda, aşılar mı tehlikeli yoksa virüsün kendisi mi sorusunu gündeme getirmişti. Yeni bir araştırma, Kovid-19 geçirenlerin, bu hastalığın teşhisinden sonraki üç yıl kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki kat fazla olduğunu gösterdi.

Aşılar mı tehlikeli yoksa virüs mü? Kovid-19 ile kalp üç yıl tehlikede

ABD’deki Cleveland Kliniği ile Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin uzmanları, İngiltere’deki 250 bin kişinin sağlık verilerine dayanarak Kovid-19 ile kalp krizi arasındaki bağlantıyı araştırdı. Araştırmada, Kovid-19 atlatanların teşhisten sonra üç yıla kadar kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki kat fazla olduğu ortaya çıktı. BBC Türkçe’ye konuşan Cleveland Klinik Lerner Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Stanley Hazen, “Kovid bedeni yeniden yapılandırıyor ve risk üç yıl sürüyor” dedi. 

 

PIHTILAŞMA VE KRİZ 

 Ağır Kovid-19’u hastaneye kaldırılmak şeklinde tanımlayan Dr. Hazen şunları söyledi: “Kovid’i ağır geçirenlerin kalp krizi riski, kalp hastalığı geçmişi olanlara eşdeğer. Ağır Kovid, zaman içinde kan pıhtılaşması sonrası kalp krizi ve felç geçirme riskini artırıyor. Araştırmanın en önemli bulgusu, söz konusu riskin hastaya Kovid teşhisi konulduktan sonraki üç yıl boyunca devam etmesi. Dünya çapında bir milyardan fazla insanın Kovid geçirdiğini göz önüne alırsak, bu araştırmanın bulgularına dayanarak Kovid nedeniyle küresel olarak kalp ve damar hastalıklarının artacağını söyleyebiliriz.”

 

‘O RH KAN GRUBUNDA RİSK DAHA AZ’

Araştırmada, Kovid-19 ile ortaya çıkan kalp hastalığı riskinin, kan grubuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiği de tespit edildi.

Buna göre, 0 RH kan grubunda riskin daha az olduğu, Kovid’e yakalanan 0 RH kan grubu sahiplerinde kalp krizi geçirme riski 4 kat artarken, diğer tüm kan grubuna sahip kişilerde riskin 7 katına çıktığı belirlendi.

 ‘KRİZİ ÖNLEYECEK TEDBİR ALINMALI’

ABD’deki ünlü kalp sağlığı merkezi Cleveland Klinik’te önleyici kardiyoloji alanında hizmet veren Dr. Stanley Hazen, Kovid geçiren hastalarda önleyici kalp sağlığı tedbirlerini arttırdığını söyledi. Dr. Hazen, “Kovid geçiren kişilerdeki yüksek risk, kalp-damar hastalıklarını önleyici tedbirler alınması gerektiğini gösteriyor. Kişinin Kovid geçirmesi, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaya yönelik önleyici yaklaşımlar tasarlarken dikkate alınmalı” dedi.