Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan gününü tüm çocuklara armağan etti. 2022 senesin içerisinde 102. kez kutlanacak olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün ülkemizin her yerinde kutlanıyor. Tarihimizi merak eden vatandaşlar, Atatürk 23 Nisan'ı ne zaman çocuklara armağan etmiştir? sorusuna yanıt arıyor. Her yıl çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlanan 23 Nisan günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihine denk geliyor. Yıllardır kutlanan bu özel bayramın Türk milleti için anlam ve önemi oldukça büyük. Peki, 23 Nisan 1920'de ne oldu? Merak edilen tüm soruları sizler için yanıtladık. 23 Nisan ne günü? İşte detaylar...
Atatürk 23 Nisan'ı ne zaman çocuklara armağan etmiştir?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan gününü dünyadaki tüm çocuklara armağan etmiştir. Bu bayram, ilk kez 23 Nisan 1921 tarihinde kutlanmıştır. Atatürk'ün, bu özel günü çocuklara armağan ettiği tarih ise 23 Nisan1929 tarihidir.
Çocukların büyük bir heyecanla beklediği 23 Nisan günü, büyük bir coşkuyla karşılanır. Sadece çocuklar değil, yetişkinler de bu özel günü büyük bir sevinçle karşılar. Türkiye'nin dört bir yanında etkinlikle düzenlenir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda okula giden öğrenciler sokak sokak gezer, marşlar söyler, şiirler okur, Türk bayrağını taşırlar. Okullarında yarışmalar düzenlenir, hem eğlenirler hem de gurur duydukları Ata'larını anarlar.
Ulusal bayramımız olan 23 Nisan Çocuk Bayramı, 2022 senesinde 102. yaşına giriyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir heyecanla bekleniyor. Peki, 23 Nisan 1920'de ne oldu? Gelin birlikte öğrenelim...
23 Nisan 1920'de ne oldu?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan gününde TBMM açılmıştır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı TBMM'nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920 olarak kabul edilir. Fakat bayram ilk kez 1921'de Atatürk tarafından Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilmiş ve 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan edilmiştir.
27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile 23 Nisan günü "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edilmiştir. Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi bulunuyordu.
12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra Atatürk Yılı ilan edilen 1981 senesinde, Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını vermiştir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şu anki adını alana kadar çeşitli isimlerde anılmıştır. 1921 yılında 23 Nisan Milli Bayramı, 1927'de Çocuk Bayramı, 1935 yılında Hakimiyet-i Milliye Bayramı ve son olarak 1981 yılında Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak birleştirilmiştir.
1 Kasım 1922 tarihinde saltanat kaldırılmış ve TBMM'nin açılışı ile Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Egemenlik padişahtan halka geçmiştir. Tüm bunların arasında 23 Nisan Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları bahar şenliği ortamında sevindirmek amacı taşımaktaydı. UNESCO 1979 yılını Çocuk yılı olarak duyurdu. Ardından TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlattı ve bayramı uluslararası düzeye taşıdı.
Bir 23 Nisan Geleneği: Makama geçme
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı günümüzde çeşitli ülkelerden çocukların katıldığı, çeşitli gösteriler, etkinlikler ve törenlerle kutalnıyor. Bu özel günde çocuklar bir günlüğüne devlet makamlarına oturuyor. Öyleki bu gelenek 1933'te Atatürk'le başlamıştır. Günümüzde çocuklar kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmektedir.
23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından tam bir sene sonra yani 23 Nisan 1921 senesinde kabul edildi. Kanun 2 Mayıs 1921 ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlandı ve yürürlüğe girdi. İki maddeden oluşan kanunun ilk maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır", ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur" ifadeleri yer almaktadır.