Uzman Jeologların uzun yılllar süren çalışmaları sonuç verdi. Rapora göre Afrika kıtası yavaş ama emin adımlarla ikiye ayrılıyor. Diğer taraftan bu, milyonlarca yıl sürecek son derece uzun bir süreç.
YENİ BİR OKYANUS ORTAYA ÇIKACAK
Uzmanlar sonunda Doğu Afrika'nın bir kısmının kıtanın geri kalanından ayrılacağını ve muhtemelen iki kara kütlesi arasında yeni bir okyanusun ortaya çıkacağını söylüyor.
DEV YARIK YÜZÜNDEN KIRILMA YAŞANACAK
Devasa kırılmanın, dünyanın en büyük yarıklarından biri olan ve Afrika'nın birçok ülkesinde binlerce kilometre derine uzanan Doğu Afrika Yarık Sistemi'nden (EARS) kaynaklanması bekleniyor.
BU İLKELER YARIK KAPSAMINDA
Yarık sisteminin kapsadığı ülkeler şu şekilde: Etiyopya, Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Ruanda, Burundi, Zambiya, Tanzanya, Malavi ve Mozambik. Uzmanların yarılma haberini duyurmasıyla Avrupa, Afrika, Antarktika, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya'da bulunan ülkelerde sonuçlara şaşırıp kaldı.
YER YIL YAVAŞ YAVAŞ UZAKLAŞIYOR
2004'te yapılan bir araştırmaya göre, Afrika levhası her yıl son derece yavaş biçimde birbirinden uzaklaşıyor. Ortaya nispeten küçük bir Somali levhası ve ondan daha büyük olan Nübye levhası çıkıyor.
TARİH VERİLDİ
Verilere göre en erken 5 ila 10 milyon yıl içinde EARS'taki değişiklikler bugünkünden farklı görünen bir Afrika haritasını ortaya çıkarabilir.
SU KÜTLESİ DOĞU AFRİKA'YI ORTADAN KESECEK
Nitekim bu zaman diliminde Somali ve Nübye plakası arasında yeni bir okyanus görmek muhtemel. Uçsuz bucaksız bir su kütlesinin Doğu Afrika'yı keseceği düşünülüyor.
Dünya'daki kıtaların ve su kütlelerinin bugünkü şekli aslında nispeten yeni oluştu. Avrasya, Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya'nın kara ve deniz kütleleri, bir yapboz gibi birbirine bağlanan geniş tektonik plakaların ürünü.
YARILMA 22 MİLYON YIL ÖNCE BAŞLADI
Ancak bu yapbozun parçaları milyonlarca yıllık bir zaman ölçeğinde hareketine devam ediyor. Diğer bir deyişle Doğu Afrika'nın ayrılışının bu köklü jeolojik tarihin küçük bir kısmını teşkil edecek. Bu arada EARS'ı meydana getiren yarılmanın yaklaşık 22 milyon yıl önce başladığına inanılıyor.
GEZEGEN MERKEZİNDEN GELEN KAYALARDAN KAYNAKLANABİLİR
Haziran 2023'de yapılan bir çalışmada söz konusu yarığın gezegen çekirdeğinden gelen aşırı sıcak kayaların yukarı doğru fırlatılmasıyla meydana geldiği ileri sürülmüştü.
NEYE DÖNÜŞECEĞİ HENÜZ BİLİNMİYOR
Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara Kampüsü'nden Prof. Ken Macdonald, "Bu çatlağın şimdiki hızıyla devam edip Kızıldeniz gibi bir okyanus havzasına mı, yoksa Atlantik Okyanusu'nun küçük bir versiyonuna mı dönüşeceğini bilmiyoruz" diye konuştu: