Sosyal medya bunu konuşuyor
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, resmi Twitter hesabından yeni eğitim ve öğretim yılı için Türkçe ve Arapça mesaj paylaşınca tepki çekti. Delegasyon, eleştirilerin ardından bir açıklama daha yaptı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından paylaşılan mesajda, "2019-2020 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Tüm öğrencilere hep daha fazlasını öğrenecekleri, eğlenceli bir yıl dileriz" ifadesi Türkçe ve Arapça olarak yer aldı. Ardından AB Türkiye Delegasyonu aynı metnin İngilizce'sini de yayınladı.
Tepki yağdı
AB Türkiye Delegasyonunun mesajına yüzlerce yorum yapıldı. Büyük çoğunluğu tepki içeren mesajlarda Türkiye'nin resmi dilinin Türkçe olduğu vurgulanarak Arapça bir metin paylaşımın doğru olmadığına dikkat çekildi. Yorumlarda, AB Delegasyonu'nun Türkiye'de niçin Arapça mesaj verdiğine açıklık getirmesi istendi. Yine yorumlarda mesajın Türkiye'de bulunan Suriye vatandaşlarına verildiği ifade edildi.
Unicef Türkiye'nin Ocak 2019 raporuna göre Türkiye'de 1.74 milyon Suriyeli çocuk bulunuyor. Raporda Ocak 2019 itibarıyla okula kayıtlı olan 645 bin çocuğa karşı, yaklaşık 400 bin çocuk hala okul dışında bulunduğu belirtiliyor.
Açıklama geldi, tatmin etmedi
Yapılan eleştirilerin ardından yine Twitter'dan ve resmi web sitesinden konuya ilişkin bir açıklama yapıldı ancak kullanıcıları tatmin etmedi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Bugün yayımladığımız mesajımıza gelen bazı yorumlara ilişkin olarak iletişimde Türkçe ve İngilizce dillerini kullandığımızı açıklığa kavuşturmak isteriz. Son üç yıldır Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) hakkındaki bilgilendirme amaçlı sosyal medya mesajlarımızda, AB Türkiye Delegasyonu olarak, ortaklarımız gibi, Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra Arapça da kullanmaktayız. Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik yayımlanan bu mesajların amacı, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) altında eğitim, sağlık, insani yardım, göç yönetimi, alt yapı ve sosyo-ekonomik alanlarda yürütülen ortak projeler kapsamında yapılanlar hakkında, kendi dillerinde bilgi vermektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.