Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ortaya çıkan sineklerin saçtığı tehlikeler de gündem olmaya başladı. Türkiye'de de geçtiğimiz yaz ayında çok sayıda görülen ve batı nil virüsünü bulaştırdığı bilinen sivrisinekler hakkında önemli bilgiler verildi.
AVRUPA DİKEN ÜSTÜNDE
Batı nil virüsünü bulaştıran sivrisinek konusunda şu anda Avrupa diken üstünde. Sineklerin en çok görüldüğü ülkelerden birinin de Yunanistan olduğu biliniyor. Geçen sene Yunanistan'dan Türkiye'ye giren sineklerin bu yıl da aynı şekilde İstanbul'da sık şekilde görülmeye başlaması bekleniyor.
Beğenin ya da beğenmeyin, sivrisinekler yaz için geldi - ve sinir bozucu, kaşıntılı ısırıklarının ötesinde, aynı zamanda hastalık riskini de beraberinde getiriyorlar, en önemlisi Batı Nil virüsü (WNV).
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre Batı Nil virüsü ABD'ye ilk kez 1999'da girdiğinden beri ülkede sivrisinek kaynaklı hastalıkların önde gelen nedeni haline geldi.
CDC'nin 18 Haziran Pazar günü web sitesinde yayınlanan en son verilerine göre, yılın ilk vakalarına ilişkin raporlar, 13 enfeksiyonla ve 13 Haziran itibarıyla ABD genelinde yavaş yavaş gelmeye başlıyor.
Çoğu durumda, CDC'nin web sitesine göre, sarı humma, dang humması , Japon ensefaliti ve Zika virüsü ile aynı aileden bir flavivirüs olan Batı Nil virüsü, Culex sivrisinekleri enfekte kuşları ısırdığında ve ardından insanları ve diğer hayvanları ısırdığında yayılır.
Virüs, enfekte hayvanların veya kuşların yenilmesi veya elleçlenmesi yoluyla bulaşmadığı gibi fiziksel temas, öksürme veya hapşırma yoluyla da bulaşmaz.