Arkeologlara göre, Fransa'nın kuzeydoğusundaki bataklıklarda keşfedilen Neolitik yerleşimin Avrupa'da "eşdeğeri" yok. Geniş Marais de Saint-Gond bölgesindeki yerleşim, Fransa'nın ulusal bilimsel araştırma merkezi (CNRS) ile birlikte çalışan arkeologlar tarafından, 3.500 yıl önceki hayata dair daha fazla bilgi veren çok sayıda nesneyle birlikte ortaya çıkarıldı.
150 YILDIR BUNUN İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Araştırmacılar, 150 yıl önce çakmaktaşı keşfedildiğinden beri bu alanı ortaya çıkarmak için çalışıyorlar. RFI'ın haberine göre CNRS araştırmacısı Remi Martineau, "Bu, yapbozun kaçırdığımız son parçası" dedi.
YERALTI ODASI BULUNDU
Arkeologlar, antik yerleşimin kalıntılarının yanı sıra 450 hektarlık (1112 dönüm) bir alanda 15 çakmaktaşı madeni ve 135 hipogeum veya yeraltı odası buldu. Ayrıca baltalar için beş taş geçit, kuyu ve parlatıcı buldular.
SON DERECE NADİR BİR KEŞİF
Martineau, köyün arkeologlara "Neolitik çağın ekonomik, toplumsal ve bölgesel organizasyonu" hakkında çok şey anlatacağını söyledi. RFI'ın bildirdiğine göre, Avrupa'nın geri kalanında böyle bir sitenin bulunmadığını ve bunun son derece nadir bir keşif olduğunu ekledi.
İLK DÜĞMELERDEN BİRİ BULUNDU
Martineau, "Site tamamen yapılandırılmıştır. Toplumumuzun temelleri zaten orada." dedi. Arkeologlar köyün kalıntılarında sedeften yapılmış küçük, oval bir nesne keşfettiler. Ortasında iki delik bulunan bu parça muhtemelen düğmenin atası olup 3.400 ila 3.300 yıl öncesine tarihlenmektedir.
PEK ÇOK SÜRPRİZE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
İnanılmaz derecede iyi korunmuş bu nesne, arkeologlara daha fazla sağlam nesne ve binanın henüz keşfedilmediğini gösteriyor. Arkeologların bir buçuk asırdır bölgeyi incelemesine ve köyü aramasına rağmen CNRS bu alanda çalışmaya 20 yıl önce başlamıştı.
PROJEYE 20 KIZICI KATILDI
Sonunda köyü ortaya çıkaran araştırma projesine Fransa'dan ve yurtdışından 50 kişi ve aralarında arkeoloji öğrencilerinin de bulunduğu 20 kazıcı katıldı. Köy, Paris'e 136 km uzaklıktaki Val-des-Marais komününde çit kurulumu için bir hendek tespit edildiğinde keşfedildi.
TAŞ DEVRİ'NİN SON DÖNEMİ
Yeni Taş Devri olarak da bilinen Neolitik dönem, Taş Devri'nin Avrupa'daki son dönemiydi ve tarımın başlangıcına tanık oldu. Avcı-toplayıcılar köylerde yaşamaya başladı ve tapınakları, rahipleri ve güçlü liderleri olan yeni toplumların ortaya çıkmasıyla birlikte daha yapılandırılmış bir yaşam tarzı norm haline geldi.