Araştırmacıların yayınladığı yeni bir çalışma, yamyamlığın yaklaşık 15.000 yıl önce Avrupa'da rutin bir gömme uygulaması olabileceğini öne sürüyor.
15.000 YIL ÖNCEKİ KALINTILAR ANALİZ EDİLDİ
Birleşik Krallık'taki Doğa Tarihi Müzesi'ndeki (NHM) araştırmacılar, Avrupa genelinde ortaya çıkarılan ve yaklaşık 15.000 yıl önce Üst Paleolitik dönemin sonlarına tarihlenen kalıntıları analiz etti.
'CENAZE YAMYAMLIĞI'
Independent'ın haberine göre, Quaternary Science Reviews dergisinde yayınlanan çalışma, kıtadaki cenaze yamyamlığını uygulayan eski Avrupalı gruplarının benzer genetik atalara sahip olduğunu buldu.
BARDAK ŞEKLİNDE KAFATASLARI BULUNDU
Araştırmanın bir parçası olarak bilim insanları, Cheddar Geçidi'ndeki ünlü Paleolitik alan Gough Mağarası'nı değerlendirdiler; bu mağara, kesme işaretleri, kırılmalar ve insan çiğneme izleriyle değiştirilmiş 100'den fazla insan kemiği parçasının yanı sıra, bardak şeklinde manipüle edilmiş üç insan kafatasının keşfiyle ünlüydü.
Son analiz, yamyamlık davranışının kuzeybatı Avrupa'daki Magdalen insan grupları arasında görünüşte yaygın olduğunu ve Gough Mağarası'nda yamyamlığın keşfedilmesinin münferit bir olay olmadığını öne sürüyor.
"ZORUNLULUKTAN YAPILMIYORDU"
"Yamyamlığın Kuzeybatı Avrupa'da kısa bir süre boyunca birden fazla kez uygulandığına dair arkeolojik kanıtları, bu tür davranışların Magdalenian grupları arasında cenaze töreni davranışının bir parçası olduğunun ve sadece zorunluluktan dolayı yapılmadığının bir göstergesi olarak yorumluyoruz." yazar Silvia Bello dedi.
Dr Bello, "Bu başlı başına ilginç çünkü bu, yamyamlığın cenaze töreni olarak kullanıldığına dair şimdiye kadar bilinen en eski kanıt." dedi.
Ancak bilim insanları, bazı durumlarda o döneme ait cesetlerin, bazen mezar adakları ve mağara sanatıyla birlikte kasıtlı olarak gömüldüğünü söylüyor.
59 İNSAN KALINTISININ 13'ÜNDE YAMYAMLIK TESPİT EDİLDİ
Bu döneme ait Avrupa genelinde tespit edilen insan kalıntılarının bulunduğu 59 alandan 13'ünde yamyamlık, 10'unda birincil gömme ve her iki davranıştan ikisine ait kanıtlar görülüyordu.
ORTAK ATAYA SAHİPLER
Birden fazla bölgenin genetik analizi, yamyamlaştırıldığına dair işaretler gösteren sıralanmış tüm insan kalıntılarının Magdalenian ile ilişkili atalara sahip olduğunu gösteriyor.
Birincil mezar bağlamında bulunan tüm bireyler, Magdalenian'ın yanı sıra bu zamanın ikinci farklı Avrupa kültürü olan Epigravettian insan gruplarıyla ilişkili genetik ataları göstermektedir. Araştırmacılar, bu dönemde her iki kültürün de Avrupa'da mevcut olduğunu ancak coğrafi olarak farklı olduklarını söylüyor.
Yeni çalışma, Epigravettian ilişkili atalara sahip bireylerin kuzeye doğru göç etmesiyle birlikte, Magdalenian ilişkili ataları taşıyanların yamyamlık uygulamalarının sona ermesine ve cenaze törenlerinin daha yaygın hale gelmesine yol açan “etkili bir yer değiştirmenin” gerçekleştiğini öne sürüyor.