Avrupa'nın korkulu rüyası Norovirüs Türkiye'nin de kapısına dayandı! İşte salgının belirtileri ve korunma yolları
Avrupa genelinde hızla etkisini genişleten Norovirüs birçok kişiyi zor durumda bıraktı. Romanya'da son 1 hafta içinde 4 bin vaka kaydedildi ve 4 kişi yaşamını yitirdi. İspanya, Fransa ve Macaristan'da konuya ilişkin ek önlemler alınırken uzmanlar ise Türkiye'nin de kapısına dayanan salgınla ilgili uyarılarda bulundu.
Avrupa'da hızla yayılan Norovirüs'e ilişkin uzmanlardan uyarı üstüne uyarı geldi.
Biruni Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, Norovirüs'ün genellikle doğrudan temas, kirli yüzeyler veya kontamine olmuş yiyeceklerle bulaşabildiğini ve hijyen kurallarının ciddiyetle uygulanması gerektiğini bildirdi.
Halk arasında kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarındaki artışa dikkati çekerek, Norovirüs'ün mide bulantısı ve ishalle başlağını ve ilk 48 saat içinde belirtilerin hızla şiddetlenebildiğini çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların özellikle tedbirli olmalı gerektiğini belirtti.
Peki Norovirüs nedir, nasıl bulaşıyor ve belirtileri neler? Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin bilgilendirme yapıldı.
NOROVİRÜS NEDİR?
Tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından sorumludur. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan insanları, açık ve kapalı toplulukları etkileyebilmektedir. İshal şikâyeti ile hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık %20'sinden norovirüsler sorumludur. Norovirüsler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının %60-95'ini oluşturmaktadır.
NASIL BULAŞIYOR?
Esas bulaş ağız-dışkı yoluyla olup kusmukla da olabilir. Bulaşma sıklıkla yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamplarda, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmekte ve bu gruplarda salgınlar yapabilmektedir. Norovirüs salgınları genellikle, kişiden kişiye temas, kirlenmiş su ve gıda ile oluşmaktadır.
BELİRTİLERİ NELER?
Kuluçka süresi 18-72 saattir. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlaya karın ağrısı görülür. Genel olarak ishal ve kusma beraber bulunur. Hastada günde 4-8 kez, kansız, mukussuz orta miktarda dışkılama görülür. Hastaların yarısında hafif dereceli bir ateş (37.5 0C) olabilir. Sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler 24-72 saat devam eder. Küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir.
NOROVİRÜS TANISI NASIL KOYULUR?
Klinik belirtilerinin yanı sıra hastalığa özgü laboratuvar yöntemleri ile yapılan inceleme sonucunda tanı konulur.
NOROVİRÜS'ÜN TEDAVİSİ NASILDIR?
Hastalık belirtisi gösteren kişiler derhal hekime başvurmaları gerekmektedir. Sağlık kuruluşlarında hastalığa özgü tedaviler uygulanmaktadır.
NOROVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Su ve gıda kaynaklarının kirlenmesini önleyici önlemler alınmalıdır. Norovirüslerin henüz geliştirilmiş bir aşısı yoktur.
NOROVİRÜS'TE KİMLER RİSK ALTINDA?
Hamile ve emziren kişilerin hasta olması durumunda derhal hekime başvurmaları, hekim onayı olmadıkça ilaç almamaları gerekmektedir.