Aylardır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalmışlardı: Astronotların uzay macerası sona erdi

Yaklaşık 3 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan 3 astronotun geriye dönüş yolculuğu başladı. İstasyondan ayrılan kapsül 3 ayın ardından bugün atmosfere giriş yapacak.

Aylardır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalmışlardı: Astronotların uzay macerası sona erdi

Starliner uzay aracının mürettebatsız olarak Dünya'ya geri dönüşü başladı. 

Kapsül, planlanan kalkış tarihinden aylar sonra ve Haziran başında fırlatıldığında taşıdığı iki astronotu olmadan Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı.

NASA'ya göre , Starliner, ISS'deki yerleştirme limanından, New Mexico çölündeki White Sands Uzay Limanı'ndaki iniş bölgesine yaklaşık altı saatlik bir yolculuk yapmak üzere, akşam 6'dan hemen sonra yola çıktı.

İki astronotun, Şubat 2025'te SpaceX'e ait Dragon kapsülüyle dönecekleri açıklandı. Astronotların mahsur kalmasıyla

Boeing'e ait mühendisler, kapsülün dünyaya insansız bir şekilde dönebilmesi için yeni bir yazılım geliştirdi.

Starliner'ın Uzay istasyonu'na kilitlenmesi sırasında 28 manevra iticisinden beşinin arızalandığı açıklandı. 

UZAY ARACI KONTROL İTİCİLERİNDE SORUN MEYDANA GELDİ

NASA ve Boeing, 6 Haziran'da Starliner uzay istasyonuna yaklaşırken helyum sızıntıları tespit etti ve uzay aracı reaksiyon kontrol iticilerinde sorunlar yaşadı.

Bu gelişmelerin ardından astronot Wilmore ve Williams, 8 gün kalacakları planlanan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kaldı. 

Aylardır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalmışlardı: Astronotların uzay macerası sona erdi - Resim : 1

YENİ PLANLAMA NASIL OLACAK?

Hem yerde replika donanım kullanılarak hem de yörüngede haftalarca süren testlerin ardından NASA 24 Ağustos'ta Starliner'ın Dünya'ya boş dönmesine karar verdi ve Wilmore ile Williams bunun yerine Şubat 2025'te bir SpaceX kapsülü kullanarak eve döneceğini açıkladı.

Dönüş yolculuğunun ISS'den normal dönüş görevlerinden önemli bir farkı olacak, o da Starliner'ın istasyondan hızla yukarı ve uzağa hareket etmek için "koparma yanışı" adı verilen bir manevra yapacak olması.

Aslında her biri saniyede sadece 0,1 metre yörünge hızına sahip 12 küçük yanmadan oluşan bu manevrada iticiler istasyona yaklaşırken olduğundan daha kısa bir süre boyunca titreşecek.

60 SANİYELİK YÖRÜNGE DIŞI YANMA OLACAK

Bir sonraki kritik hamle ise, Starliner'ı Dünya atmosferine sokacak ve White Sands'e doğru yola çıkaracak olan 60 saniyelik yörünge dışı yanma olacak.

Uzay aracı yere yumuşak bir iniş yapmak için paraşütleri ve hava yastıklarını açacak.

Stich "İyi bir yanma bekliyoruz ve çok fazla yedekliliğimiz var ve güvenli bir giriş yapmak için buna güveniyoruz." diye ekledi.

NASA ve Boeing uzay aracının performansını uçuş sonrası birkaç ay boyunca analiz edecekler, ancak Stich ekiplerin şimdiden sistemde değişiklikler yapmayı ya da aracın uzay ajansı tarafından tam olarak onaylanması için ek testler yapmayı düşündüklerini söyledi.