MUZUN FAYDALARI NELERDİR?
Önemli bir karbonhidrat kaynağı olan muz, bu özelliği sayesinde tercih edilen bir enerji kaynağıdır. Şeker açısından zengin olan muz, düşük yağ ve yüksek lif içerdiği için dengeleyici bir besindir. Tam bir potasyum kaynağı olan bu meyve, tokluk hissi vermesiyle de bilinir. Yüksek kalorisi sebebiyle tüketirken dikkat etmek gerekir. Bağışıklığı güçlendirir, hücre yenilenmesine destek olur.
MUZ NE ZAMAN TÜKETİLMELİDİR?
Kimi insanlar muzu yeşilken sever, kimileri ise kahverengiye dönmeye yakın halini. Muz olgunlaşma evrelerine göre vücuda farklı faydalar sağlar. Olgunlaşmış bir muzun vücuda katkıları ile olgunlaşmamış bir muzun faydası aynı değildir. Bu sebeple sağlık açısından yararlı olması adına muz tüketilecekse muzun hangi evresinin iyi geleceğini bilerek tüketmek iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır.
Muz olgunlaştıkça daha tatlı bir meyve haline gelir. Bu durum meyve olgunlaştıkça içeriğindeki enzimlerin nişastaya, nişastanın da mono ve sakaroz, glukoz ve fruktoz gibi disakkaritlere (yani basit şekerlere) dönüşmesidir.
Olgun bir muzun sindirim açısından daha kolay sindirildiği, vitamin ve mineral değerlerini kaybettiği bilinir. Ancak bazı araştırmalara göre, olgun muzlar antioksidan ve antikanserojen özellikler taşır. Meyve tamamen sarardığında ve üzerinde bazı koyu lekeler oluşmaya başladığında, TNF (tümör nekroz faktörü) adı verilen bir madde üretmeye başlar; bu madde de kötü huylu hücrelerle savaşabilme kabiliyeti ile bilinmektedir.
Bununla birlikte, bazı araştırmalara göre, olgunlaşmış muz yeşil muza göre, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme konusunda 8 kat daha fayda sağlamaktadır.
Genelde olgunlaşmış muz tüketilirken uzmanlar, diyabet rahatsızlığına sahip kişilerin veya bu hastalıktan korunmak isteyenlerin beslenme diyetlerinde muzu yeşil hali ile bulundurmaları çok daha iyi olacaktır.
Bununla birlikte olgunlaşmamış muzlar, çok önemli bir prebiyotik kaynağıdır ve bağırsak sağlığına inanılmaz destek sağlar.