Bağırsak solucanı yani halk arasında “kurt, kıl kurdu, tenya, askaris” adları verilen parazitler hijyen veya iyi pişmemiş etten yapılan yiyeceklerden, ağız veya dışkı yoluyla bulaşıyor. Hastalık, karın ağrısı, iştahsızlık, gece uyurken ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, uyurken popoyu kaşıma bulgularıyla kendini gösterebiliyor. Bu belirtileri yaşayan yetişkin ve çocukların mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor. El temizliği ve tırnakların kısa kesilmesi hastalığı bulaştırmamak açısından büyük önem taşıyor.
Parazitik solucanlara ait yumurtaların yanlışlıkla yutulması veya solunması bulaşıcı bir enfeksiyona neden olur. Mikroskobik yumurtalar bulunduran yiyecek, içecek veya parmaklar yoluyla ağza taşınabilir.
Kıl kurdu yumurtaları, kirli ellerde, yüzeylerde ve nesnelerde bulunabilir. Kıl kurdu yumurtalarının sıklıkla bulunduğu yerler ve nesneler şunlardır: Yatak örtüsüi, Havlu, Kıyafetler (özellikle iç çamaşırlar ve pijamalar), Tuvaletler, Banyoda bulunan yüzeyler, Yiyecekler, Bardaklar, Yiyecek kapları, Oyuncaklar, Mutfak tezgahı, Okuldaki sıralar, Kum havuzu
Makatta veya vajinal bölgede kaşıntı: Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli hale gelebilir.
Uykusuzluk, huzursuzluk ve rahatsızlık hissi.
Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı: Bu belirtiler nispeten az görülen belirtiler olsa da, bağırsakta çok kurt varsa kişide karşılaşılabilir.
Kıl kurdu ilacı, kıl kurdu enfeksiyonunun birincil tedavisidir. Ancak kullanılan ilaç ne olursa olsun yeniden enfeksiyon oluşumu sıktır. Bir evde bulunan parazitin tamamen ortadan kaldırılması, bir yıl veya daha fazla süreyle tekrarlanan ilaç dozlarını gerektirebilir. İlaçlar yetişkin kıl kurtlarını öldürürken yumurtaları öldüremediğinden, iki hafta sonra ilacın tekrar alınması önerilir, bu sayede yumurtalardan büyüyen kıl kurtları da öldürülebilir.