Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik Rusya-Ukrayna çıkışı! "Müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Maalesef müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TVNET'te katıldığı programda gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili, "Maalesef müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı, bu fırsat kaçırıldı." dedi.
Rusya Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Maalesef müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı, bu fırsat kaçırıldı. Üçüncü ülkelerin müdahalelerin odluğunu görüyoruz. Özellikle Rusya'nın bu bölgeleri ilhakı için referandum yapması ve seferberlik ilan edilmesi atılan adımları daha da zorlaştırdı." dedi.
MÜZAKERELER TÜRKİYE'DE OLUR MU?
Biz en başından beri ilkeli bir politika izledik. Rusya'nın da hoşuna gitmeyen kararlar aldık ama Avrupa kadar değil. Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin faturalarını görüyoruz.
"UKRAYNA İÇİN ADALET GEREKİYOR"
Çavuşoğlu, "Bizim ve Başkan Erdoğan'ın başından beri söylediği şey ateşkesin bir an önce sağlanması gerektiği. Burada hem iki ülke hem de dünya için büyük bir önem var. Savaş, Ukrayna topraklarında devam ediyor. Ateşkes olmadan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sağlamamız mümkün değil. Ukrayna için adalet gerekiyor" sözlerine yer verdi.
BM KARARLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Ukrayna'nın toprak bütünlüğü için olağanüst toplanan Birleşmiş Milletler'in (BM) toplantısından bahseden Çavuşoğlu, "BM genel Kurulu'nda Rusya'nın kararını eleştiren yasa tasarısı geçer. Ancak geçince ne olacak? BM'nin kararlarını kim oluşturuyor. Rusya savaşın bir tarafıyken ve ilk 5'in içindeyken nasıl karar alacaksın. Bakın, daha öncelerden pek çok karar var uygulanmamış. Karar geçse de uygulaması ne olacak? Bu da bizi "Dünya 5'ten büyüktür" cümlesine götürüyor." dedi.
SURİYE MESELESİ
Suriye'deki meselelere de değinen Çavuşoğlu, "Öyle bir davranıyorlar ki sanki savaşı biz başlattık. Elbette terörle mücadelemizi devam ettireceğiz. Biz bu kadar savunma sanayii yatırımı yapıyoruz. Bunların hepsi Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için. Bizim terör örgütü PKK'ya karşı mücadelemiz aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünü de destekliyor. Suriye'de ılımlı bir muhalefetten bahsediyoruz. Anayasa komisyonu da bu amaçla kuruldu ve bu da bizim sayemizde oldu." sözlerine yer verdi.
SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Suriye'nin toprak bütünlüğünden de bahseden Bakan, "Terör örgütlerinin Suriye'yi bölmek istemesi Türkiye'nin de işine gelmez" ifadelerinde bulundu. Suriye rejimi ile ilgili Rusya'dan bir baskı olup olmadığı sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Baskı söz konusu olamaz. En fazla dostane tavsiye olabilir" dedi.
"ERMENİSTAN'IN BAZI ŞEYLERİ ANLAMASI GEREKİYOR"
Ermenistan-Azerbaycan arasındaki durumu değerlendiren Çavuşoğlu, "Savaşın bitmesinden sonra, daha doğrusu Azerbaycan'ın Karabağ zaferinden sonra şunu şöylemek gerekiyor ki istikrar önemli. Ermenistan'ın yaşadığı travmalar var: Sonuçta 30 sene işgal ettiği toprakları kendi ülkesi toprağı gibi kabul etti. Artık savaş bitti; ancak barışı istemeyen çok kişi var. Ermenistan'ın şunu anlaması gerekiyor. Kalıcı bir barış çözümüne girmeliyiz. Müzakereler artık daha iyi gidiyor. Brüksel ile Prag buna örnek. Basına da video ve fotoğraflar yansıdı. Sonuçta Ermenistan'la Azerbaycan'ın kalıcı bir barış anlaşmasına girmesi gerekiyor." sözlerine yer verdi.
"YUNANİSTAN KÜRESEL BİR AKTÖR OLMAMIZDAN RAHATSIZ"
Yunanistan'ın Türkiye'nin küresel aktör olmasından rahatsız olduğunu sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, "Saçmalamaya başladılar. Nefret ve kin kusuyorlar. Benim arkamda ABD var AB var deyip durmayın, karşınızda güçlü bir Türkiye var. Biz Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne göz dikmiyoruz.' Yunanistan uluslararası anlaşmaları bozuyor' diyoruz. Ne demek bu? Ben barış istemiyorum, çatışma istiyorum demektir. Bunun da bir karşılığı olacaktır." dedi.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine de değinen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:
"Finlandiya ve İsveç'le ilişkilerini kesmiş bir ülke değiliz. İsveç silah ambargosunu kaldırdı evet. Zaten müttefikler arasında böyle bir şey olmaması gerekirdi ancak bizim terörle ilgili beklediğimiz hamleler atılmadı. Biz sözde değil özde müttefik istiyoruz. NATO içinde yeterince sözde müttefikimiz var fazlasını istemiyoruz."