Bakan Ersoy en eski ticaret gemisi batığına dalış yaptı! "Su altı arkeolojisinde Türkiye lider konumda"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras" projesi kapsamında "dünyanın en eski ticaret gemisi batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'na su altı lahitlerin keşfedildiği noktalara dalış gerçekleştirdi. Ersoy, "Şu anda su altı arkeolojisi konusunda Türkiye lider konuma geldi, hocalarımızın değerli katkıları, çalışmalarıyla" dedi.

Bakan Ersoy en eski ticaret gemisi batığına dalış yaptı! "Su altı arkeolojisinde Türkiye lider konumda"

Bakan Ersoy, su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve dalış ekibiyle bir araya geldi.

Kumluca açıklarında dalış yapılacak noktada bulunan teknede Öniz, batık hakkında, Ceylan ise dalış hakkında Bakan Ersoy'a brifing verdi.

Bakan Ersoy en eski ticaret gemisi batığına dalış yaptı! "Su altı arkeolojisinde Türkiye lider konumda" - Resim : 1

Brifingin ardından dalış hazırlığı, ekipman ve güvenlik önlemleri tamamlandıktan sonra Bakan Ersoy, Ceylan, Öniz, kamera asistanı Taner Şahakalkan ve diğer dalış ekibi yeşilin, mavinin ve tarihi zenginliklerin kucaklaştığı noktaya dalış yaptı.

Bakan Ersoy en eski ticaret gemisi batığına dalış yaptı! "Su altı arkeolojisinde Türkiye lider konumda" - Resim : 2

Bakan Ersoy, Kumluca açıklarından denizin yaklaşık 50 metre derinliğinde 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen batıktaki kazı çalışmalarını ve batıkta bulunan bakır külçeleri su altında inceledi.

Bakan Ersoy en eski ticaret gemisi batığına dalış yaptı! "Su altı arkeolojisinde Türkiye lider konumda" - Resim : 3

Batık gemiden 100'e yakın bakır külçe çıkarıldığına dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti:

"İnşallah daha da çıkarılacak. İkinci noktada lahit batıkların olduğu bir noktaya dalış yaptık. Her boyutta lahdin olduğu bir noktaydı ve şimdiden de müjdesini vereyim, Kemer'deki Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin yatırımını hızlandıracağız. İnşallah çok kısa sürede onu da hayata geçirmeye çalışacağız. Bütün kıyı bandında bu ay itibarıyla gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Bütün arkeolojik dalış noktalarının tespiti ile ilgili bir çalışma yapacağız Türkiye genelinde. Bu sonuçta bilimsel bir çalışma, önce bilimsel olarak onaylanması lazım. Arkeolojik noktaların, arkeolojik alanların daraltılması mümkün ama bu bilimsel bir çalışma ile yapılması gerekiyor. Biz bununla ilgili de bir bütçe ayıracağız, bu çalışmayı yapıp gerekli görülen noktalarda arkeolojik noktaların, dalış noktalarının artırılması için çalışma yapacağız. Mesela bizim de daldığımız lahitlerin olduğu batık çok rahat dalış turizmine açılabilir. Bu tarz birçok nokta var ama öncelikli olarak dalış noktalarımızın doğru şekilde tespit edilmesi lazım.

Bakan Ersoy en eski ticaret gemisi batığına dalış yaptı! "Su altı arkeolojisinde Türkiye lider konumda" - Resim : 4

Şu ana kadar tespit edilmiş su altı arkeoloji noktalarının alan daraltması ile ilgili bilimsel bir çalışma yapılması lazım, bütün bu çalışmalar yapıldıktan sonra da noktaların arttırılması mümkün. Şu anda su altı arkeolojisi konusunda Türkiye lider konuma geldi, hocalarımızın değerli katkıları, çalışmalarıyla. Bize düşen de gerekli bütçelerle bu çalışmaları desteklemek, bu liderliği pekiştirerek devam ettirmek."