Bakan Fidan açıkladı: 'Cumhurbaşkanımız irade koydu, Esad ile görüşmeye hazırız'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk dış politikasına ilişkin soruları yanıtladığı Anadolu Ajansı canlı yayınında İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlatmasıyla ilgili ''Hizbullah'ın yapacağı satın almaları İsrail önceden öğreniyor'' dedi. Ayrıca Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecine değinen Fidan, "Esad'la görüşmeye hazırız" mesajı verdi.

Bakan Fidan açıkladı: 'Cumhurbaşkanımız irade koydu, Esad ile görüşmeye hazırız'

Dış politikadaki önemli gündem maddelerine ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Orta Doğu'da izlediği saldırgan politikaları da değerlendiriyor.

Lübnan'daki saldırıların 1 yıldır süren savaşın devamı olduğunu söyleyen Fidan, 'İsrail savaşı Lübnan'a kaydırıyor' çatışmaların gidişatının  artacağını işaret etti.

''HİZBULLAH'IN KARŞILIK VERMEME GİBİ BİR DURUMU KALMADI''

Bölgedeki tırmanmanın endişe verici olduğunu kaydeden Bakan, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarına dair ayrıca şunları söyledi:

''Bu istihbarat örgütlerinin sık kullandığı bir yöntem. (Lübnan'daki saldırılar) İsrail'in saldırıları adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. Müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi. Netanyahu'nun Batı desteğiyle bölgede yürüttüğü Filistin topraklarının tamamını çalma projesi devam ediyor. İsrail'in operasyonlarının giderek daha provokatif bir şekle dönüşmesi ve İran ile Hizbullah'ın karşılık vermeme ihtimalinin kalmadığı bir duruma geldik.''

''SİBER GÜVENLİKLE İLGİLİ CUMHURBAŞKANIMIZ İRADE KOYDU''

Fidan, Türkiye'deki siber güvenlik durumuna ilişkin ise "Siber güvenlikle ilglili ülkemizde büyük bir farkındalık var. Ulaştırma Bakanlığı'nda kurumlarımız var ve MİT'te oldukça kabilyetli birimler var. Müstakil bir siber güvenlik çalışması önerisi hükümetimize getirildi. Cumhurbaşkanıımız da bu konuda bir irade koydu. En kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz." dedi.

Ürdün ve Mısır'daki savaş riskine dikkat çeken Fidan, Netanyahu'nun savaşı bölgeye yaymakta kararlı olduğunu söyleyerek, 'İsrail'in Batı destekli bu çılgınlığı durdurulmalı' dedi.

"İSRAİL'E DUR DİYECEK BİR GÜÇ LAZIM"

Hakan Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Batı destekli Filistin topraklarının tamamını ele geçirme planının devam ettiğini vurguladı.

İsrail'deki "fanatik hükümetin" bütün tehditleri yok etme stratejisi güttüğünü, Gazze'de aşamalı strateji yürüttüğünü, şimdi bunu Lübnan'da hayata geçirdiğini söyleyerek "Bunu Amerika'nın da desteğiyle yapıyor. Buna dur diyecek bir güç lazım" diye ekledi.

Fidan, şunları söyledi:

"Bu çılgınlık sadece Filistinlilere değil İsraillilere de zarar veriyor. Tepkilerin altında yıllarca kalırsınız. Bu sizi gelecek 10 yıllar 100 yıllar güvencesizlik altında tutacak. Aklı selim İsrailliler bunu görüyor.

''ESAD İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ''

Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili de konuşan Bakan Fidan, Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirterek, 'Zaten görüşmeler bir süredir dolaylı yoldan yapılıyor' dedi.

Bakan Fidan ayrıca şu ifadeleri kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız bunun artık olmasına dair bir irade koydu. İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessİzilk ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümne yönelik adımlar atıması gerektiğini düşündük. Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli. Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum” diye ekledi.

Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini ifade eden Fidan, "5 milyonu orada rejim kontrolü dışında yaşıyor. Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" ifadelerini kullandı.