Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye olarak 3 ülkeyle ortak işbirliğine gidiyoruz, proje yeni bir kapı aralayacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde yapılan işbirliğine dair "Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacağız. Proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Kalkınma Yolu Projesi'nde işbirliğine ilişkin imzalanan 4'lü mutabakat zaptına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak’ta Kalkınma Yolu ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, görüşmeler kapsamında Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi ile ile Kalkınma Yolunda Ortak Mutabakat metnini imzaladıklarını açıkladı.

Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye olarak 3 ülkeyle ortak işbirliğine gidiyoruz, proje yeni bir kapı aralayacak! - Resim : 1

“AVRUPA’NIN HER ÜLKESİNE KESİNTİSİZ ULAŞIMI SAĞLAYACAĞIZ”
Irak, Katar, BAE Ulaştırma Bakanları ile Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’nı imzalayarak tarihi bir adım attıklarını belirten Uraloğlu, “Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye'nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz ‘Kalkınma Yolu Projesi’ ile artık FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacağız” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EKONOMİK VE JEOPOLİTİK STATÜSÜ GÜÇLENECEK”
Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nın önemli bir geçiş merkezi olarak kurgulandığını, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azalttıklarını belirten Uraloğlu, yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve jeopolitik statüsünün daha da güçleneceğinin altını çizdi.

Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye olarak 3 ülkeyle ortak işbirliğine gidiyoruz, proje yeni bir kapı aralayacak! - Resim : 2

“BÖLGESEL TİCARET AÇISINDAN YENİ BİR KAPI ARALAYACAK”
Fav Limanı’ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlanacağının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Fav Limanı'nı bin 200 km'lik demir yolu ve otoyolu ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa’ya bağlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak” dedi. Kalkınma Yolu’nun sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmadığını belirten Uraloğlu, aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Böylece, doğu-batı yönündeki koridorları kuzey-güney yönünde bağlamış oluyor. Global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi, katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“KÜRESEL ANLAMDA ÖNEMLİ BİR TİCARİ KORİDOR OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ”
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında söz konusu ülkeler ile sürdürmekte olunan iş birliği çerçevesinde düzenli olarak teknik heyetlerin bir araya geldiğini açıklayan Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi'nden kara ve demir yollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanıyor. Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje ülkemizin ve bölgemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü de güçlendirecek” dedi. Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik ve coğrafik konumunun değerini bilerek planlamaları iyi değerlendirerek ve yöneterek geleceği planladıklarını belirterek, “Kalkınma Yolu’nda tarihi adımı atıyoruz. Türkiye, Irak, Katar ve BAE ile kalkınma yolunda ortak işbirliğine gidiyor” dedi.