Hindistan'daki Bengaluru göllerindeki balık verimi her yıl artmasına rağmen, uzmanlar ve aktivistler bunun sonuçları hakkında endişelerini dile getiriyorlar. Çünkü balıklar, bölgedeki atıklar sebebiyle ölüyor, yaşayanların da tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmiyor.
BALIKÇILIK YASAKLANMALI
Göl bakımından sorumlu Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP), göl ekolojisini korumak için ticari balıkçılığın yasaklanması veya balıkçılık uygulamalarının daha iyi izlenmesi yönündeki şikayetleri dile getiriyor.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR VERİYOR
Friends of Lakes'in kurucu ortağı ve başkanı V Ramprasad'a göre ticari balıkçılık, göllerdeki balık türlerinin azalmasına neden olarak biyolojik çeşitlilik kaybına yol açıyor. Ramprasad, "Balıkçılar genellikle ticari olarak değerli balıkları teşvik ederek balık türleri çeşitliliğinde azalmaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor." dedi.
KALICI OLARAK UZAKLAŞTIRIYOR
STK ActionAid'den Raghavendra B Pachhapur, balıkçıların uygulamalarının kuş türlerini de tehdit edebileceğini sözlerine ekledi. Pachhapur, "Bengaluru gölleri benzersiz kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Balıkçıların balık tutmak için suları temizlemek için havai fişek kullanması, bu kuşları rahatsız ederek onları kalıcı olarak uzaklaştırıyor" dedi.
ÇOK SAYIDA KİRLİLİK SORUNU
Üst düzey bir BBMP yetkilisi, birkaç gölün balık tutmak için uygun su kalitesinden yoksun olduğunu ortaya çıkardı. Yetkili, "Çok sayıda göl kirlilik sorunlarıyla karşı karşıya. Kirlilik nedeniyle potansiyel olarak tehlikeye giren verim göz önüne alındığında balıkçılığın uygulanabilirliğini sorguluyorum" dedi.
"AĞIR METALLAR İÇEREN ATIKLAR VAR"
Hindistan Bilim Enstitüsü'nden (IISc) Profesör TV Ramachandra, endüstriyel atıklar birçok su kütlesini ağır metallerle kirlettiği için bu göllerde yakalanan balıkların tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Ramachandra, "Kanalizasyon dışında, ağır metaller içeren endüstriyel atık sular birçok gölü kirletiyor. Bu tür göllerden balık tüketimi sağlık açısından risk oluşturabilir."
TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNE YOL AÇABİLİR
Ramprasad, balıkçılık faaliyetlerinin tamamen yasaklanması yerine izlenmesi çağrısında bulundu. "Genel bir yasak yerine izlemeye öncelik vermek çok önemlidir. İzin verilen balık tohumu limitlerini aşarak göllerin aşırı kalabalıklaşması oksijen seviyelerini tüketerek toplu balık ölümlerine yol açabilir" diye mantık yürüttü.
YAKINDAN İZLENİYOR
Balıkçılık dairesi yetkilileri, balıkçılığı yakından izlediklerini ifade etti. Balıkçılık dairesi (Bengaluru Kentsel bölgesi) müdür yardımcısı Chikkanna, "Lisanslar göl suyu kalitesi değerlendirmelerine bağlıdır. BBMP ile işbirliği yapıyoruz ve şikayetleri proaktif bir şekilde ele alıyoruz."