Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Orman Ağaçları ve Tohumları Islah Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nce orman ağaçlarındaki tohum ihtiyacının kaliteli kaynaklardan sağlanması amacıyla 1972 yılından bu yana farklı bölgelerde tohum bahçesi uygulaması yapılıyor.
İNCELEMEYE ALINDI
Bu uygulama kapsamında, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Balıkesir Orman Fidanlık Müdürlüğü ekipleri tarafından kentin yüzde 43'ünü kapsayan ormanlardaki kızılçam ve karaçam ormanları incelemeye alındı.
KLONLAMA YAPILDI
Genetik ve fenotipik olarak üstün özellikli ağaçlar seçilerek, genetik inceleme gerçekleştirildi. Son aşamada ise seçilen 30 üstün özellikli kızılçam ve karaçam ağacıyla klonlama yapıldı.
MİLYONLARCASI ÜRETİLİYOR
Kalite ve kantite yönünden özellikli kızılçam ve karaçam ağaçlarında alınan klon ve tohumlarla, gelecek nesillere en verimli ağaçların aktarılması amacıyla milyonlarca kızılçam ve karaçam fidanı üretiliyor.
50 YILI AŞAN BİR TECRÜBE
Üretilen aşılı fidanlar ile yine ekolojik bölgeler de dikkate alınarak bilimsel desene göre çeşitli bölgelerde tohum bahçeleri oluşturuluyor.Bünyelerinde 16 tohum bahçesi bulunduğu belirten Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kemal Kayıran, 50 yılı aşan çalışmaların tecrübesiyle, yeni klonlama bahçeleri oluşturduklarını söyledi.
EN İYİ FERTLERDEN ALINDI
Ormanlardaki en kaliteli ağaçlardan fenotipik ve genotipik olarak seçmeler yapıldığını belirten Kayıran, "Görünüş ve genetik olarak en iyi fertlerden aldığımız aşı kalemleriyle aşılı fidanlarımızı üretiyoruz.