Baltayı taşa vurdunuz Sayın Şimşek...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Hükümetin iki belirgin hatası var.

Birincisi özeleştiri yapıp zayıf yönlerini masaya yatırmıyor.

Dolayısıyla da en büyük yarayı oradan alıyor.

Nedir o zayıf yönü?

İNANDIRICILIK VE GÜVEN.

Bir sürü sebep sayabilirsiniz buna. Muhalefetin algı operasyonları, yalanları, sosyal medya trolleri ve kampanyalarıyla yıpratılmanızı vs.

Ama sen halk nezdinde inandırıcı bulunmuyorsan, bu konuda sağlam argümanların yoksa, yalanları ve algıyı yönetecek bir iletişim ağı da kuramazsan geçmiş olsun.

Başlıktan da tahmin edeceğiniz üzere kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanlardan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na (SSDF) 750 lira katkı payı alınması konusundaki yasa taslağı üzerinden kopan fırtına.

Meselenin hukuki yönüne, yani katkı payı adı altında böyle bir verginin Vergi Usul Kanunu’na aykırı olduğuna, verginin borçtan değil (Çünkü kredi kartı limiti bir borç ödeme limitidir) servetten, gelirden, gayrimenkul vb.’ nden alındığına girecek değilim.

Bu millet vatanı için her şeyi yapar.

Siz ondan değil 750, isterseniz 2 bin 750 lira isteyin, duraksamadan verir.

Yeter ki inansın size. Yeter ki bu paranın deklare edildiği gibi savunma sanayiine gideceğinden emin olsun, size güvensin.

Neden söylüyorum bunu anlatayım:

HALK TASARRUF GÖRMEK İSTİYOR; TÖREN VE TOPLANTILARDAN GINA GELDİ

Eğer bu ülkede devleti yönetenler tasarruf edip rol model olamıyorsa, hâlâ kamu kurumlarında ve belediyelerde kiralık araçlara yılda 33 milyar lira gibi muazzam bir para harcanıyorsa, bir takım holdinglerin ve işadamlarının vergileri sıfırlanıyorsa, vergi adaleti ile ilgili insanların kafalarında soru işareti uyandıracak bir takım olaylar yaşanıyorsa, vergi aflarıyla vergi borcu ödememek bir alışkanlık haline getiriliyorsa, büyük şirketlerden alınan vergiler bin bir tane muafiyet yüzünden komik miktarlarda kalıyorsa burada bir sıkıntı var demektir. Düşünün, gelir vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı sadece yüzde 11,61 ve bu çok düşük bir oran. Evet, Sayın Şimşek, vergi gelirlerini artırmak için önemli adımlar atıyor ama bunun sonuçlarını vatandaş henüz hissedemiyor. Halk devlette ciddi şekilde TASARRUF GÖRMEK istiyor. Çeşitli kamu kurumu yöneticilerinin konuşmalar yaparak kendini göstermeye çalıştığı TÖREN ve TOPLANTILAR insanlarda büyük tepkiye neden oluyor ve herkes ağzına geleni söylüyor.

Çok açık ve net, Hükümet ve bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dâhil tüm kamu kurumları böylesi harcamalardan kaçınmak zorunda. Eğer hâlâ İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ diyorsanız, siz bilirsiniz. O zaman millete istediğiniz kadar “İsrail kapımıza dayandı” deyin, itiraz eder.

FON İSTİSNAİ VE TOPLANACAK PARANIN GEREKÇESİ SAĞLAM OLMALI

Hükümetin ve Sayın Şimşek’in İKİNCİ HATASI ise geçmiş yanlışları tekrarlamak.

Geçmişte bütçe dışı fonlar kuruluyordu ve buralarda toplanan paraların hepsi çıkan ekonomik krizler gerekçe gösterilerek maaşların ödenmesine harcandı, bütçe açıklarının kapatılmasında kullanıldı. Sonra da 2002 yılında iktidara gelen AK Parti iktidarı tüm bu fonlarda biriken paraları vatandaşa çatır çatır ödemek zorunda kaldı. Yani geçmiş hükümetlerin ceremesini AK Parti çektiği için şimdi aynı yola başvurması çok şaşırtıcı. Ne diyor AK Parti “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru adımlar” başlıklı 2023 seçim beyannamesinde?

“İstisnai alanlar dışındabütçe içi ve bütçe dışı fon uygulamasını kaldırarak bütçe birliğini ve mali disiplini güçlendirdik”

Çok güzel. Çünkü 1990’lı yıllarda sayıları 100’ü aşan bütçe dışı fonların sayısının 10’un altına indirilmesini sağlayarak doğru bir yol izledi AK Parti iktidarı. Şimdi 1985 yılında yürürlüğe konulan bugünkü bütçesi milyarlarca lirayı aşan SSDF için bu parayı tahsil etme yoluna gitti.

MUHALEFETİN SELÇUK BAYRAKTAR MANİPÜLASYONU

Evet, savunma sanayiimiz şu anda yüzde 80 yerlilik oranına ulaştı. Proje sayısı 13 kat artarak 850 rakamını aştı. Mevcut kabiliyetlerin geliştirilmesi için bütçeden 1,13 trilyon lira aktarıldığı da biliniyor. SSDF’nin bu tutarın içindeki payı ise 162,5 milyar lira. Sayın Şimşek’in bulduğu formül ile bu miktara 80 milyar lira eklenmek istenmesini de anlayabiliriz ama yöntemi yanlış. Usulü de yanlış. Çünkü muhalefet meseleyi siyasallaştırdı. Fonda birikecek paranın Selçuk Bayraktar’a aktarılacağı manipülasyonu yapıldı.

Her şey usulüne uygun olsaydı ve vergilendirme şeklinde yapılsaydı mesele böyle bir mecraya dökülmeyecekti.

Şimdi ne oldu?

Büyük tepki görünce ertelendi ve görüşülmesi 2025 yılına bırakıldı.

LÜTFEN İTİBARDAN TASARRUF EDİN ARTIK

Sayın Mehmet Şimşek göreve geldiğinden bu yana ilk kez geri adım atmak zorunda kaldı. Bence Mehmet Şimşek böyle bir önerinin tepki göreceğini biliyor olmalıydı. Herhalde bu konuda kendisine danışmanlık edenler vardır. Yani bile bile lades.

Hani derler ya, kaybedeceğini bildiğin bir savaşa veya yarışa girme diye.

Bu da o hesap.

Kısaca baltayı taşa vurdunuz Mehmet bey. Hadi gelin durumu toparlayın şimdi.

Bütçe açığı trilyonu geçti.

Kapanır bu. Ama yukarıda sıraladım.

Sorun güven problemi ve inandırıcılık.

Bence ilk kabine toplantısında bu konuyu gündeme getirmelisiniz.

TASARRUF, TASARRUF TASARRUF.

Kimse meselenin ciddiyetini idrak edemiyor sanırım.

Yani lütfen İTİBARDAN TASARRUF edin artık.