Bartın'da maden faciasına neden olan grizu patlaması nedir? Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip
Bartın'daki maden faciasına neden olan grizu patlaması nedir? Grizu patlaması büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahiptir. İşte merak edilenler...
Bartın'da dün akşam saatlerinde gerçekleşen maden faciasının ardından tüm Türkiye'nin yüreği yandı. Patlamanın nedeni olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ilk belirlemelere göre grizu patlamasının yaşandığını belirtti. Bu açıklamanın ardından "Grizu patlaması nedir?" sorusu sorulmaya başlandı. Grizu patlaması çok büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahiptir. İşte ayrıntılar...
"İlk belirlemelere göre maden facianın nedeni grizu patlaması"
Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciası tüm Türkiye'nin yüreğini sızlattı. Patlamada 28 işçi hayatını kaybetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk belirlemelere göre grizu patlamasının üzerinde durulduğunu söyledi. Bakan Dönmez, "Havalandırma tertibatı sağlıklı olarak çalışıyor, kısmı göçükler var. İlk değerlendirmeye göre grizu patlaması oldu. Bütün arama kurtarma ekipleri görev başında, herhangi bir eksiklik yok. İçeride bir devam eden yangın yok. Ama olumsuz bir şey gelişir, anında müdahale etmek icap eder, o maksatla bulunduruluyor. Şu anda net bir netice yok. Biraz önce ifade ettim, ilk değerlendirmeler grizu patlaması şeklinde" dedi.
Grizu patlaması nedir? Grizu patlaması nasıl olur?
Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gazdır. Grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da adlandırılabilinir. %5 - %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650'C de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.
Grizu patlaması neden olur?
Kömür madenlerinin kabusu olan grizu, Türkiye'de de sık sık görülmektedir. Özellikle yaşlı kömür damarlarında grizu riski yüksektir. Yasalar doğrultusunda, metan gazının havada bulunma oranı, hacimce %1'dir. Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer %1 üzerine çıkarsa bu karışım, maden ocağı acilen boşaltılmalıdır.