Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Hukukçular Devrim Koçak ve Deniz Tavşancıl tv100’de tartıştı

Hukukçular Devrim Koçak ve Deniz Tavşancıl, Osman Kenan Çapoğlu ile tv100 Ana Haber'de başıboş köpek sorunu üzerine tartıştı. Tavşancıl, 2004 yılında yürürlüğe giren ve 2021'de ek düzenleme yapılan yasaların belediyelerce uygulanmadığını belirterek, hayvanların ekolojik sistemde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Koçak ise, kurumların görevlerini yerine getirmediğini ve sorumluların yargılanması gerektiğini ifade etti.

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Hukukçular Devrim Koçak ve Deniz Tavşancıl tv100’de tartıştı

Osman Kenan Çapoğlu ile TV100 Ana Haber'de hukukçu Devrim Koçak ve hukukçu Deniz Tavşancıl başıboş köpek sorunu tartıştı.

“HAYVANLAR BULUNDUKLARI YERDE AYNI ZAMANDA SAHA KORUMASI DA YAPARLAR”
Tavşancıl başıboş köpek sorunuyla ilgili "2004’te yürürlüğe bir yasa girdi. 2021’de ek bir düzenleme geldi. 20 yıldır belediyelere bakım evini kur, kısırlaştırmanı yap, beslemeni yap. Hiçbiri yapıldı mı? Yapılmadı. Birincisi madde 6 korunmalı. Ekolojik sistemde her hayvanın varlığının bir nedeni vardır. Hayvanlar bulundukları yerde aynı zamanda saha koruması da yaparlar." dedi. 

"KURUMLAR GÖREVLERİNİ YAPMIYOR"
Koçak konuyla ilgili "Evet kurumlar görevlerini yapmıyor evet kurumların cezalandırılması gerek ve biz hep dedik ki lütfen belediye başkanı ilgili yetkililerle ilgili ön soruşturma izni denen usulü şeyi aradan aldırın, yargının önünü açın, sokaklarda köpeklerin başıboş kalmasını isteyen, köpekleri sokaklarda başıboş bırakarak bizim çocuklarımızın, yaşlılarımızın sokağa çıkamamasına ölmesine sebep olanlar kimlerse yargılansınlar demiştik" ifadelerine yer verdi.

“KEDİNİN KÖPEĞİN DOĞAL YAŞAM ALANI İNSANIN YANIDIR”
"Doğal yaşam alanları sokaklar mı diyoruz" diyen Tavşancıl "Kedileri ve köpekleri binlerce yıl önce yine insani bencil nedenlerimizle kimini güvenlik sebebiyle, kimini haşere tutsun diye evcilleştirdik. Kedinin köpeğin doğal yaşam alanı insanın yanıdır." dedi.

"ÇOCUKLARIMIZIN SOKAĞA ÇIKMASINA SEBEP OLANLAR YARGILANSINLAR DEMİŞTİK"
Koçak "Evet kurumlar görevlerini yapmıyor evet kurumların cezalandırılması gerek ve biz hep dedik ki lütfen belediye başkanı ilgili yetkililerle ilgili ön soruşturma izni denen usulü şeyi aradan aldırın, yargının önünü açın, sokaklarda köpeklerin başıboş kalmasını isteyen, köpekleri sokaklarda başıboş bırakarak bizim çocuklarımızın, yaşlılarımızın sokağa çıkamamasına ölmesine sebep olanlar kimlerse yargılansınlar demiştik" diye konuştu. 

"ŞU ANDA SOKAKTA İNANILMAZ BİR POPÜLASYON VAR"
Koçak sözlerinin devamında "Elbette ki köpekleri suçlamıyoruz elbette ki köpekler bilinçsiz, suçsuz ama bu köpekleri sokakta başıboş bırakan kimdir? 2 tane sorunumuz var popülasyon çoğalmış olabilir ama günümüze bakacağız şu yapılsaydı, bu yapılsaydı, o yapılsaydı, yapılmamış. Bu hayvanlarda üremiş ve şu anda sokakta inanılmaz büyük bir popülasyon var." dedi.