Beklenen İstanbul depreminde 2 muhtemel senaryo! "İkisi arasında 30 kat fark var"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler beklenen İstanbul depremine çevrildi. Depremle ilgili farklı senaryolar gündeme getirilirken Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, olası depreme yönelik 2 senaryo olduğunu belirtti. Öztürk, Kumburgaz fayı ve Çınarcık fayını işaret ederek, muhtemel senaryolar arasında 30 kat enerji farkı olduğunu söyledi.

Beklenen İstanbul depreminde 2 muhtemel senaryo! "İkisi arasında 30 kat fark var"

Asrın felaketi olarak nitelenen depremlerin ardından olası İstanbul depremiyle ilgili senaryolar gündeme taşındı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk beklenen İstanbul depremi için 2 senaryo olduğunu belirtti. İşte o senaryolar...

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, katıldığı canlı yayın programında beklenen İstanbul depremine ilişkin önemli bilgiler verdi.

İşte uzman isim Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ün beklenen İstanbul depremine dair açıklamaları...

Kırılması beklenen faylarla ilgili konuşan Öztürk meydana gelebilecek 2 senaryo üzerinde durdu.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNDE 2 SENARYO

Öztürk, kırılması beklenen fayların Çınarcık ve Kumburgaz fayı olduğunu belirterek, "Ya ikisi birden kırılacak ama Kumburgaz fayı kesin kırılacak" dedi.

"İKİSİ BİRDEN KIRILIRSA..."

Senaryoların ne büyüklükte deprem üreteceğini de açıklayan Öztürk, "Kumburgaz fayı kırılırsa 6.5-7.0 arasında bir deprem olacak. Çınarcık fayı ve Kumburgaz fayı birlikte kırılırsa 7.5 civarında bir deprem olacak. 6.5 ile 7.5 depremleri arasında 30 kat enerji farkı var" ifadelerini kullandı.

500 yılda bir büyük İstanbul depremi olduğuna dikkat çeken Öztürk, 2 segmentin birlikte kırılması için 500 yıl gibi bir sürenin geçmesi gerektiğini belirterek beklenen İstanbul depremini işaret etti.

"MUHTEMELEN ARTIK SÜRE DOLDU"

Öztürk, "Geçmişte bir yer kırılmışsa yine kırılacak. 1766-1767 depremi bu bölgede gerçekleşti. Ama muhtemelen artık süre doldu. Bunlar beraber kırılacak. Bu bölge uzun zamandır beklenen büyük depremi veremiyor. Geçmişte o depremin 1509'da olduğunu biliyoruz" dedi.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ VE TSUNAMİ

Tarihte meydana gelen depremler ışığında beklenen İstanbul depremine ilişkin konuşan Öztürk şöyle devam etti:

1509 bizim en iyi bildiğimiz deprem. Tutulan kayıtlar elimizde. 1509 depremi şu anlamda önemli. 1509'da depremi olmuşsa ve daha sonra o büyüklükte bir deprem olmamışsa o deprem olacaktır. Kapıdaki deprem o olmalı. 1509 depreminde 1070 bina, 109 cami yıkıldı 5000 civarı ölümden bahsediliyor. Kent nüfusunun yüzde 10'u öldü deniliyor. Bölge bir deprem daha yok bu bölgede.

Böyle bir deprem 1509 tarihinden sonra bir daha olmamış. Onu kıran fay o dönemden bu yana enerji biriktiriyor. İstanbul halkının böyle bir gerçeği bilmesi lazım. Bu konuda başka görüşler olabilir fakat "5 yıl deprem olamaz, 10 yıl deprem olamaz" diye bir şey hiç olamaz. Bunu kimse bilemez. Benim beklediğim deprem 1509 depremi.

İstanbul'da beklenen deprem ritmi hakkında konuşan Öztürk, 250 yıl ya da 500 yılda bir olduğunu söyleyenlerin olduğunu belirterek, "Her halükarda kapıda olan ve uzun süre kırılmayan bir fay var" şeklinde konuştu.

Öztürk şöyle devam etti:

Ama sanki 500 yıllık ritim daha doğru gibi geliyor. Kapıda bir deprem var nihayette. Bu deprem, denizin ortasından geçen bir fay, her tarafı etkileyecek büyük deprem olur bu ve buna hazırlık için büyük bir koordinasyonu şimdiden oluşturmak lazım. Marmara Denizi deprem olacak, her tarafı etkileyecek. Dolayısıyla afet yönetimini de hazırlığa da bu çerçevede bakmak lazım.

İSTANBUL DEPREMİNDE TSUNAMİ

Beklenen İstanbul depreminin de tsunami üreteceğini bekliyoruz. Modellemeye çalışıyoruz. Modele göre yaklaşık 2-3 metre civarında su gelişi var. Geçmişte olmuş olabilir. Ona göre de hazırlık yapmamız lazım.