Belediye mi Bakanlık mı; işte net cevaplar!

Yazıma başlamadan önce hem Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u aradım, hem de Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı aradım.

Bakan Bey ile görüştük, açıklamaları birazdan yazacağım. Tanju Özcan'dan da “Başkan toplantıdan çıkınca arayacak” dediler, ama henüz dönüş olmadı. Dönüş yaparsa söyleyeceklerini kelimesi kelimesine yazıya eklerim.

Bu yazıda, “Şu kişi suçludur” demeyeceğiz. Sadece teyit edilmiş, netleşmiş alanları tek tek yazacağız.

ÖNCESİNDE OLAYIN ÖNEMLİ YÖNLERİNİ EVVELA “BELEDİYE AÇISINDAN” NETLEŞTİRELİM, ARDINDAN TURİZM BAKANLIĞI'NA BAKALIM:

1) 78 canımızı kaybettiğimiz Bolu'daki Grand Kartal Otel'e Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri bundan 1 ay önce gidip denetlemede bulunmuşlar. Belgesi var. Bolu Belediyesi’nin Oteli denetleme yetkisinin olduğu bu belgelerde görülüyor.

2) 12 Aralık 2024’te Grand Kartal Otel yangın denetimi için dilekçe veriyor.

3) 16 Aralık 2024’te Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü otele denetime gidiyor ve otelin yangın merdivenlerinden duman dedektörlerine ve  acil çıkış kapılarına kadar yetersiz olduğunu tespit ediyor.

4) 24 Aralık 2024’te otel yangın denetiminden geçemeyeceğini belediyeden öğrenince belediyeye denetimden vazgeçme dilekçesi veriyor.

5) Bolu Belediyesi İtfaiyesi bu dilekçeyi kabul ederek “eksikleri” görmezden geliyor, adeta sümenaltı ediyor.

6) 25 Aralık 2024’te Bolu Belediyesi yangına karşı yeterli olmadığını belirlediği otelin denetimini iptal ediyor.

7) Aynı gün, yani 25 Aralık 2024’te otelin içindeki bir kafe restoran için Bolu Belediyesi denetim kararı alıyor. Burası otelin dışında değil, içinde yer alıyor.

8) 02 Ocak 2025’te bu kafe için Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü  “yangına karşı yeterlidir” diyor. Binanın kendisi yangına karşı yetersizken bina içinde bir bölüm yangına karşı yeterli olmuş oluyor. Kafe binanın dışında değil ve otelden çıkmadan kafeye geçilebiliyor.

9)Yukarıda yazdığım belgeler sümenaltı edilmemiş olsa ve Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bu raporu yetkililere iletseydi otelin “işletme ruhsatı” iptal edilecekti.

10) Türkiye’de “yangın yeterlilik belgesini” sadece belediyeler verebiliyor.

11) Belediye Yangın Yönetmeliği’nin "Görevleri" düzenleyen 6. maddesi "İtfaiye teşkilatının görevleri şunlardır" başlığındaki 1.fıkrasının (J) bendi şöyle: “İşyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konularda mevzuatın öngördüğü raporları vermek ve görüş bildirmek.”

12) Bolu Belediyesi'nin 2023 Faaliyet Raporu'nun 116.sayfasında "İlimiz dahilindeki fabrika, LPG satış yerleri, konaklama tesisleri ve toplama amaçlı işyerlerinde yangın güvenliği yönünden denetlemeler yapılmış olup, raporları tanzim edilmiştir" ifadesi yer alıyor.

Tüm bunları madde madde anlattık.

Belediye ile ilgili yazdığım bu durumların tamamı net ve belgelidir.

Kimseyi suçlamadan olayı yazdım. Yorum yaptığım tek nokta “belgenin sümenaltı” edildiğidir. Bunu Sayın Tanju Özcan da teyit etmiş ve “Korktuklarından öyle yapmışlar” demişti.

ŞİMDİ GELELİM KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN OTELLE İLGİLİ YETKİ VE DENETİM ALANLARINA:

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetimleri, otellerin turizm standartlarına uygunluğunu kontrol etmek için yapılıyor. Bu denetimlerde şu konular inceleniyor:

1) Tesisin kullanım amacına uygun büyüklükte alanlara sahip olması

2) Otelin yıldız sınıfının korunup korunmadığı

3) Hizmet kalitesi, temizlik ve bakım

4) Genel mahaller ve yatak odalarının asgari standartlara uygunluğu

5) Oda sayılarının yeterliliği

6) Kapasite fazlası yatak bulunup bulunmadığı

7) Tesisin türünün doğru belirlenmesi.

Bakanlık kontrolörlerinin yangın denetimi yapma görevi veya yetkisi yok. Yangın denetimleri itfaiyede ve zaten bu konuda tek yetkili belediyelerin bünyesindeki itfaiyelerdir. Bolu’da yanan otelin yangın denetimi de Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü sorumluluğunda olduğu gibi denetimlerin yapıldığı belgelerde de görülüyor.

“MEHMET NURİ ERSOY’UN SON AÇIKLAMALARI”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile son durumu konuştum.

İşte açıklamaları:

*Bizim denetim içeriğimiz sınıflama (pansiyon, otel vs) ve yıldızlama/tür şeklinde oluyor.

*Biz bu denetimleri yapmadan önce muhakkak “İşyeri Çalışma Ruhsatı” istiyoruz. Bu ruhsatın içinde “Yangın Yeterlilik Belgesi” de var. Tüm dünyada olduğu gibi bizde de bu belgeyi itfaiye veriyor. İtfaiyelerin ise istisnasız biçimde tamamı belediyelere bağlı.

*Özgür Özel’in sorduğu beş sorunun tamamına net cevaplar verdim.

*Mevzuatları belediye de biz de biliyoruz, elbette savcılık da biliyor. Bu sebeple oteli denetleyip sonra görmezden gelenler gözaltına alındı.

*Önce denetleyip, problemleri gördükten sonra görmezden gelemezsiniz.

*Belediye itfaiyesinin iki hatası var. Birincisi; denetleyip eksiği görmüş ama bildirmemiş. İkincisi; otel yangın önlemine yeterli değil deyip otelin içindeki 70 metrelik bir bölüme yeterli demiş. Yani ev yanabilir, ama oda yanmaz demişler.

“SUÇLU KİM?”

Bakan Bey’in son açıklaması bu şekilde...

Peki, suçlu kim?

Buna karar verecek olanlar “somut verilere dayalı olarak” konuya bakacak olan mahkemelerdir.

Hâl böyleyken birileri ısrarla kendilerini hâkim yerine koyup hüküm veriyorlar. Üstelik bunu “tarafsızlık ve vicdan” kılıfı altında yapıyorlar. Çok fütursuzlar, hiç çekinmiyorlar.

Tüm bunlardan yola çıkarak şahsi yorumuma gelince:

Turizm Bakanlığı’nın itfaiyesi ve yangın uzmanları mı  var ki “yangın yeterlilik belgesi” verip yangın denetimi yapsın?

Türkiye’de bu işin uzmanları itfaiye teşkilatlarıdır, belge verirler ve belediyelere bağlıdırlar.

Bu gerçeği dile getirmeyenler “tarafsız” ayağına yatıyor.

Ben, “Tanju Özcan suçludur” demiyorum. Yukarıda Başkan Özcan’ın da kabul ettiği gerçekleri yazdım.

“SİYASİLEŞTİRME”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajında; “Bolu’daki trajedinin siyasetçiler tarafından bir kör dövüşüne alet edilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Yargı organlarımız, 78 canımızın yitip gitmesine sebep olanlardan bunun hesabını tek tek soracaktır. Yargının işini zorlaştıracak, yargıyı baskı ve töhmet altında bırakacak her türlü beyandan herkesin imtina etmesi gerekmektedir.” demişti.

Buna rağmen CHP Genel Başkanı Özgür Özel “bilirkişi heyeti ön raporu” diyerek üç sayfalık bir yazı yayınladı. Burada neredeyse her kurumun suçlandığı, ama ne hikmetse Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün adının tek kelimeyle bile geçmediği görüldü.

Özgür Bey kendince suçluyu bulmuştu.

Peki, bir ön rapor var mıydı?

Hazırlanmış bir bilirkişi raporu yoktu. Savcılığa teslim edilmiş bir bilirkişi raporu da yoktu.

Özgür Bey böylece mevzuyu dibine kadar siyasallaştırmış oldu.

“İŞTE BUNU YAPMAYIN”

"Canlarımız gitti, hakkaniyetli olalım, suçlu her kimse ortaya çıksın" dedikten sonra;

1) Neticelenmemiş bir raporu, "Bilirkişi raporu" diye yayınlıyorlar

2) Yangın yeterlilik belgesini Türkiye'de sadece "Belediyelerin" verdiğini söylemiyorlar

3) Grand Kartal Otel'in 1 ay önce belediye itfaiyesi tarafından denetlenip "8 kusuru olduğu" ve "yangın önlemlerinin alınmadığı" raporlanmasına rağmen bu belgenin sümenaltı edildiği ve yetkililere bildirilmediğini bir türlü dile getirmiyorlar. Ama hakkaniyetliler ve çok ama çok tarafsızlar; öyle tanımlıyorlar kendilerini!

SON SÖZ: Yazıyı okudunuz. Bunlar teyit edilmiş bilgilerdir. Suçlu her kim veya kimler ise ortaya çıkacaktır. Ülkemizde daha güçlü denetimler yapılması ve insana güvenmekten ziyade “sisteme güvenilmesi” gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır.