Berlin Film Festivali’nin en iyileri 42. İstanbul Film Festivali'nde

İKSV, 42. İstanbul Film Festivali'ne Berlin Film Festivali'nin ödüllü yapımlarına yer veriyor.

Berlin Film Festivali’nin en iyileri 42. İstanbul Film Festivali'nde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 42. İstanbul Film Festivali için geri sayım başladı.

Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da Berlin Film Festivali’nin en iyilerine yer veriyor.

Şubat ayında sonuçlanan ve ödülleri dağıtılan 73. Berlin Film Festivali’nin Altın Ayı kazanan filminden Büyük Jüri Ödülü’nün sahibine birçok yeni film festivalin farklı bölümlerinde izleyicilerle buluşacak. 

İşte Festival'in Berlinale seçkisi:

Berlin Film Festivali’nin en iyileri 42. İstanbul Film Festivali'nde - Resim : 1

ALTIN AYI ÖDÜLLÜ KÜÇÜK EVREN

Günümüzün en büyük belgesel sinemacılarından Nicolas Philibert’in son filmi, dünya prömiyerini Şubat 2023’te Berlin Film Festivali’nde yaptı ve büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Filme adını veren “L’Adamant” benzersiz bir bakımevi: Paris’in kalbinde, Seine Nehri üzerinde yer alan, yüzen bir yapı ve ruhsal bozukluklardan muzdarip yetişkinleri ağırlayan bir merkez işlevi görüyor. Film bu merkezin gündelik etkinliklerinden manzaralar sunuyor. Küçük Evren Belgesel Kuşağı’nda gösterilecek.

DÜNYA FESTİVALLERİ BÖLÜMÜNDE: PULLUK

Fransız usta sinemacı Philippe Garrel, babası Maurice’in bir zamanlar yaptığı kuklacılıktan esinlenerek son filmini ortaya çıkardı ve Berlin’de En İyi Yönetmen ödülünü kazandı. "Pulluk"ta büyük ustanın gerçek hayattaki çocukları Louis, Esther ve Lena rol alıyor. Filme adını veren “Pulluk” dört yıldızdan oluşan bir takımyıldızı. Aynı zamanda bir kukla tiyatrosu. Film, baba öldükten sonra yönlerini bulmaya çalışan kuklacı bir ailenin, ailece kukla gösterileri düzenleyen bir kumpanyanın hikâyesini anlatıyor. Pulluk, festivalin Dünya Festivallerinden bölümünde gösterilecek.

GENÇ USTALAR BÖLÜMÜNDE: 20.000 ARI TÜRÜ

Berlin Film Festivali’nde En İyi Başrol ödülünü kazanan Sofia Otero bu zarif filmin başrolünü ve ağırlığını üstlenen sekiz yaşında bir çocuk oyuncu. Bask ülkesinde sıcak bir günde geçen film, kendine farklı isimlerle hitap edilmesinden hiç hoşnut olmayan, kendi benliğini ararken gününü ailenin kadınlarıyla geçiren küçük bir çocuğu gözlemliyor. Yönetmenliğini Estibaliz Urresola Solaguren’in yaptığı "20.000 Arı Türü" festivalde Genç Ustalar bölümünde yarışacak.

Berlin Film Festivali’nin en iyileri 42. İstanbul Film Festivali'nde - Resim : 2

SUÇLA AŞKIN HİKÂYESİ: GECENİN SONUNA DEK

Başrollerini Timoçin Ziegler, Thea Ehre ve Michael Sideris'in paylaştığı ve yönetmenliğini Christoph Hochhäusler’in yaptığı "Gecenin Sonuna Dek", suçla aşkın, arzuyla cinsel karmaşanın girift hikâyesini anlatan bir gerilim filmi. Fassbinder’den izler taşıyan bu kuir kara film, prömiyerini Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı.

BU YILIN YENİ BÖLÜMÜ HEYULA'DA: BURADA

Bas Devos’un son filmi, Burak Çevik’in seçkisiyle sunulan bu yılın yeni bölümü Heyula kapsamında gösterilecek. Berlin’de Karşılaşmalar Bölümü'nün en iyisi seçilen ve yine bu bölümde sinema eleştirmenlerinin FIPRESCI Ödülü’nü kazanan "Burada", Brüksel’de Romanyalı göçmen bir işçiyle Çinli göçmen bir botanikçiyi izleyerek gündelik yaşamın sakinliğiyle ilerleyen, iki insan arasındaki dile gelmeyen bağ, insanın dünyadaki konumu, aidiyeti ve geçiciliği üzerine naif bir film.

GALALAR BÖLÜMÜNDE: KIZIL GÖKYÜZÜ

Zekice kurgulanmış senaryosuyla Christian Petzold’un en yalın ve stilize filmi olan "Kızıl Gökyüzü", Baltık denizi kıyısında, bir yanı orman, küçük bir tatil evinde geçiyor. Dört genç tatillerini hiçbir şeyi düşünmeden geçirirlerken ormanda çıkan yangın eve kadar ulaşıyor. "Barbara", "Transit" ve "Undine"nin yönetmeni Christian Petzold’un son filmi, dünya prömiyerini Büyük Jüri Ödülü'ne layık görüldüğü 2023 Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı. Kızıl Gökyüzü, Galalar bölümünde gösterilecek.

GÜMÜŞ AYI ÖDÜLLÜ KÖTÜ YAŞAMAK İLE YAŞAMAK KÖTÜ

Saygın Portekizli auteur yönetmen João Canijo’nun ikili filmleri "Kötü Yaşamak ile Yaşamak Kötü" aynı otelde geçiyor ve her ikisi de 2023 Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerlerini yaptı.

Gümüş Ayı Jüri Ödülü kazanan "Kötü Yaşamak" Portekiz’in kuzey sahillerinde bir otelin işletmecisi olan birkaç kuşaktan kadınları izliyor. Festivalde hem "Kötü Yaşamak hem de Yaşamak Kötü" gösterilecek. Yönetmen João Canijo, bu yıl İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma’nın jüri başkanlığını yürütecek.

Film, Dünya Festivalleri'nden bölümünde yer alacak.

Berlin Film Festivali’nin en iyileri 42. İstanbul Film Festivali'nde - Resim : 3

DÜNYA FESTİVALLERİ BÖLÜMÜNDE: MÜZİK

Alman “Yeni Yeni Dalgası”nın öncüsü Angela Schanelec, klasik bir efsaneyi müzikle birleştirerek, Oidipus trajedisinin kendine özgü ve çarpıcı bir çağdaş yorumuyla sinemaya geri dönüyor.

"Müzik", dünya prömiyerini Şubat 2023’te Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandığı Berlin Film Festivali’nde yaptı. Film, Dünya Festivalleri'nden bölümünde izleyiciyle buluşacak.

VE KRAL DEDİ Kİ: NE HARİKA BİR MAKİNE 

Görüntünün evrimini özgün bir bakış açısı ve müthiş bir mizahla anlatan "Ve Kral dedi ki: Ne Harika Bir Makine" dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması Belgesel Yarışması bölümünde yaptı, ardından Berlin Film Festivali’nde gösterildi.

Yürütücü yapımcılığını Ruben Östlund’un üstlendiği bu çok eğlenceli film, Camera Obscura ve Lumière kardeşlerden, YouTube ve sosyal medyaya “görüntü”nün izini sürüyor ve yıllar boyunca insan davranışını nasıl etkileyip değiştirdiğini gözlemliyor.

Berlin Film Festivali’nin en iyileri 42. İstanbul Film Festivali'nde - Resim : 4

EN İYİ VE BARIŞ FİLM ÖDÜLLÜ TAHRAN'DA YEDİ KIŞ

Berlin’de Alman Sinemasına Bakış bölümünün En İyi Filmi seçilen ve ayrıca Barış Film Ödülü kazanan Tahran’da Yedi Kış, İran’da 2007’de kendisine tecavüze yeltenen adamı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanarak idam cezasına mahkûm edilen 19 yaşındaki Reyhane Cebbari’nin hukuksal ve toplumsal mücadelesini gözler önüne seriyor.

Steffi Niederzoll yönettiği bu belgeselde İran sınırlarının ötesinde bile direnişin ve kadın haklarının simgesine dönüşen Reyhane’nin kaderinin izini sürüyor.

Kutsal Örümcek’in başrolündeki Zar Amir Ebrahimi, film boyunca Reyhane’ye sesini veriyor.

Tahran’da Yedi Kış, festivalde Belgeseller Kuşağı’nda gösterilecek.